Kommunalvalg

Nu kan du brevstemme til kommunalvalget

Både de unge og på steder med lav valgdeltagelse håber man på at kunne lokke flere stemmer til.

Allerede nu er det muligt at brevstemme til kommunalvalget, som finder sted 16. november.

Det sker dels for at gøre det nemt og bekvemt at stemme på den foretrukne lokale kandidat. Men nok så meget for også at lokke de unge til at få leveret stemmer over en bredere tidshorisont.

I Stevns kommune forsøger man desuden at hæve stemmeprocenten med en valgbus, som skal nå ud i de områder med lav valgdeltagelse.

Kommer de unge i møde

Belært af erfaringer fra valget i 2017 var det netop de unge og borgere i de tyndest befolkede områder, som glimrede ved deres fravær ved stemmeurnerne.

- For de unge, tror jeg, det handler om at møde dem, hvor de er, og når de er der, siger Henrik Nielsen, kommunaldirektør i Stevns kommune til TV 2.

Ved kommunalvalget i november 2017 faldt valgdeltagelsen samlet til 70,8 procent imod 71,9 ved valget fire år tidligere.

Derfor satser man i Stevns lokalt på også at være opsøgende.

For de unge, tror jeg, det handler om at møde dem, hvor de er, og når de er der

Henrik Nielsen, kommunaldirektør.

- Vi tror på, at der er folk, som har svært ved at komme frem til valgstederne eller de rådhuse, hvor de normalt kan afgive brevstemmer, siger Henrik Nielsen.

Ifølge Karina Kosiari Pedersen, der er lektor i statskundskab på Københavns Universitet, er det et lokkende tilbud.

- Folketinget har givet mulighed for, at 25 kommuner har fået valgbusser, der kører ud til borgerne i stedet, så de kan brevstemme. Så er det jo oplagt, at vælgerne tænker, at "når nu valgbussen er i vores landsby torsdag, behøver vi jo ikke at køre ned til hallen for at stå i kø dér.", siger hun ifølge TV2Lorry.

Miljø er på vej op

Ved det forestående kommunalvalg er det især temaer som ældrepleje, sundhed, samt klima og miljø, der kommer til at stå øverst på dagsordenen i nævnte rækkefølge.

Det viser en rundspørge fra Momentum ifølge Kommunernes Landsforening.

33 procent af vælgerne har klima og miljø som et af de tre mest afgørende emner for, hvor de sætter deres kryds til kommunalvalget, hvor det var henholdsvis 17 procent i 2017 og 12 procent i 2013.

Valgforsker og professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Ulrik Kjær har også fokus på det spring, klima og miljø har taget i folks bevidsthed.

- Ældre og sundhedsområdet scorer højere. Men det er en virkelig markant stigning klima og miljø har taget i folks bevidsthed. Klimaet kommer til at spille en betydelig rolle og bliver lige så vigtigt som nogle af de emner, vi plejer at diskutere rigtig meget, siger Ulrik Kjær.

Hvis man brevstemmer et andet sted i Danmark end på kommunen - for eksempel på et sygehus ved indlæggelse - kan man først brevstemme fra tirsdag 26. oktober, som er tre uger før valgdagen. Det er muligt at brevstemme frem til fredagen før valget, altså 12. november. Valgene finder sted 16. november.

Brevstemning foregår som regel på kommunernes borgerservicecentre, men nogle kommuner giver også mulighed for at brevstemme på biblioteker og andre steder, skriver Indenrigs- og boligministeriet i en pressemeddelelse. Tjek din egen kommunes hjemmeside for at se, hvordan brevstemmerne afgives, der hvor du bor.