Politik

Helle Thorning i ny bog: Mette Frederiksen modarbejdede mig

Det var svært at have Mette Frederiksen på magtfulde poster, fordi hun modarbejdede chefen, skriver Helle Thorning-Schmidt i ny bog.

Det siges, at man bør holde sine venner tæt og sine fjender tættere.

Det kan være logikken bag parløbet mellem Helle Thorning-Schmidt (S) og Mette Frederiksen (S) i Thorning-regeringen fra 2011 til 2015.

Selvom de ikke ligefrem var hjerteveninder, skubbede Helle Thorning-Schmidt Mette Frederiksen frem i rækkerne, fordi hun så det som sin pligt at "fremme de kvindelige talenter, der var. Også selvom de var hårde konkurrenter".

Det siger den tidligere danske statsminister i bogen 'Blondinens betragtninger – om køn, feminisme og #metoo', der udkommer mandag.

- Det er velkendt, at Mette Frederiksen ikke altid var enig i hverken min politiske linje eller i min måde at håndtere tingene på, og at hun på nogle punkter decideret modarbejdede mig. Og det er lige så velkendt, at Mette havde min position i partiet og i Statsministeriet i sigte til sig selv, skriver Thorning i bogen.

Afstand til Thorning-Corydon-tiden

Mette Frederiksen var først beskæftigelsesminister og siden justitsminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

På valgaftenen i juni 2015 var det hendes ansigt, kameraerne spejdede efter, da Helle Thorning-Schmidt erkendte valgnederlaget og trak sig som formand. Mette Frederiksen var den oplagte arvtager.

Men året efter fortalte Frederiksen i bogen 'Mette F', at Helle Thorning-Schmidt slet ikke ønskede hende som formand for Socialdemokraterne.

Ifølge bogen så Thorning hellere Nicolai Wammen (i dag finansminister, red.) som formand, men hun blev dog nødt til at give stafetten videre til Frederiksen, der havde den største opbakning i partiet.

Siden har Mette Frederiksen ved flere lejligheder lagt afstand til regeringsårene under Helle Thorning-Schmidt og daværende finansminister Bjarne Corydon.

Mette Frederiksen har også gentagne gange forsikret, at hun ikke vil føre borgerlig økonomisk politik eller "sælge mere infrastruktur til Goldman Sachs".

- Det var ikke altid fantastisk

Allerede i Thornings regeringstid – og angiveligt endnu længere tilbage – var der altså kold luft mellem de to toppolitikere.

Helle Thorning-Schmidt bemærker i bogen, at det "ikke altid (var) fantastisk at have hende med på magtfulde poster, først i ledelsen i Socialdemokratiet og senere i to vigtige ministerier i regeringen."

- Men hun var dygtig – og kvinde – og derfor skulle hun selvfølgelig frem i rækkerne, skriver den tidligere statsminister i bogen, hvori hun også nævner den tidligere S-minister Pia Gjellerup som en, der arbejdede "aktivt imod" hende i partiet.

TV 2 har bedt Statsministeriet om en kommentar til Helle Thorning-Schmidts anklager, men ministeriet er endnu ikke vendt tilbage.