V og K sender nyt oplæg til landbrugsforhandlinger
Partierne er bekymrede for, om regeringens udspil vil koste arbejdspladser.
Venstre og de konservative vil ikke acceptere regeringens udspil til en ny fødevareaftale.
Derfor har formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, og Venstres Jakob Ellemann-Jensen sendt et nyt oplæg til landbrugsforhandlingerne til regeringen.
Det skriver Søren Pape Poulsen i et opslag på Facebook.
Der skriver formanden, at det, de er blevet stillet i udsigt af regeringen, lige nu vil "have katastrofale konsekvenser for landbruget og tusindvis af følgearbejdspladser."
- Det her er alvorligt, står der i opslaget.
Jakob Ellemann-Jensen uddyber over for TV 2, hvorfor partierne frygter, at udspillet kan koste arbejdspladser:
- Vores bekymring er, at hvis vi gør det vanskeligere at producere fødevarer i Danmark, går det ud over landmændene, slagterimedarbejdere, folk på mejerierne og så videre. Det er ganske mange arbejdspladser, siger han.
Han understreger, at partierne gør "alt, hvad de kan, for at være med i forhandlingerne."
Regeringen vil lave bred aftale
De blå partier ønsker at afsætte flere penge til den grønne omstilling i landbruget, men i september meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at hun ikke ville imødekomme kravene.
- Det er ikke vores udgangspunkt, at aftalen skal tilføres flere penge. Vi forhandler i forvejen om 22 milliarder. Det er et ret stort beløb, og man skal også huske på, at når blå blok siger, at man skal bruge flere penge, så er det jo skatteydernes penge.
- Og hvis vi bruger dem på landbrug, så kan vi jo så ikke bruge dem på noget andet, sagde statsministeren.
Venstre og de konservative foreslår konkret fire ændringer til aftalen:
- Erhvervet skal kunne investere landbrugsstøtten til en grøn omstilling med nye stalde, præcisionsjordbrug og anden ny teknologi.
- Der skal anvendes flere kollektive virkemidler som for eksempel udtagning af lavbundsjord frem for individuel regulering, som vil skade vådegrundlaget.
- Regeringen mener, der er brug for en second opinion i forhold til behovet for at reducere kvælstof. Det er Venstre og De Konservative enige i, og de mener også, det er væsentligt, at en second opinion rummer plads til lokale løsninger.
- De borgerlige partier vil udtage over 100.000 hektar lavbundsjord, hvilket er mere end det, regeringen har lagt op til i sit udspil.
Regeringen har tidligere meldt ud, at de går efter en bred aftale. Og den ambition var stadig gældende, selvom de afviste blå bloks krav.
En skillevej i klimapolitik
Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder vil de næste 24 timer formentlig afgøre, hvorvidt den nye landbrugsaftale bliver en aftale med bred opbakning over midten.
- Forhandlingerne har strakt sig over rigtigt lang tid, og man skal simpelthen til at have taget en beslutning, også fra regeringens side, om man forhandler den ene eller den anden vej, siger Hans Redder.
Han ser situationen som en skillevej i forhold til tilgangen til klimapolitik herhjemme – om det er noget, partierne kan enes om, eller om det bliver et emne, rød og blå blok kommer til at skændes om.
- Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S), som sidder for bordenden i de her forhandlinger, vil uden tvivl gerne have en aftale med de blå partier også. Men de blå partier har nogle krav til de her forhandlinger, som regeringen og dens støttepartier meget nødig vil opfylde, siger Hans Redder.
- Det her bliver en kampplads, hvis det ender med, at regeringen og dens støttepartier laver en aftale alene, lyder det fra Hans Redder.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), men grundet de igangværende forhandlinger har de ikke ønsket at udtale sig.