Politik

Venstre: Regeringen har lavet en dobbelt kovending med fuld skrue

Venstre vil holde fast i særlov, efter regeringen torsdag ville give opholdstilladelse til afghanske barnebrude og ekstrakoner og siden trak i land.

Oppositionen står på spring med kritik, efter regeringen torsdag aften foretog en kovending i forhold til et lovforslag om evakuerede afghanere.

I et lovudkast, som Jyllands-Posten beskrev, fremgik det, at regeringen ville lade mere end én kone per ægteskab eller ægtefæller under 18 år få opholdstilladelse i Danmark.

Men det var alligevel ikke tilfældet, oplyste Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) samme aften.

Dobbelt kovending med fuld skrue

Formand for Folketingets retsudvalg og indfødsretsordfører hos Venstre, Morten Dahlin, mener, at hele sagen om Afghanistan har været præget af zigzagkurs fra regeringssiden.

- Vi skal altså se et lovforslag på skrift, før vi er helt tilfredse. For der er lavet fejl på fejl, siger han.

Morten Dahlin mener, at Danmark er endt i en situation, hvor der ikke var styr på, hvem der kom med ombord på de evakuerede fly fra Afghanistan. Og at det skyldes, at regeringen i dagene omkring Afghanistans fald "prioriterede at føre valgkamp på Ærø."

- I går foreslog regeringen så at rette op på deres egen fejl ved at tillade flerkoneri og barnebrude af bagdøren. Nu laver de så en dobbelt kovending med fuld skrue. Så vi har lidt svært ved at finde hoved og hale i det her, siger han.

Minister: Indtil videre er der ikke fundet flere koner i ét ægteskab

Fredag morgen uddyber Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye beslutningen overfor TV 2.

Fredag morgen uddyber Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye beslutningen overfor TV 2.

- Heldigvis er vi i den situation, at myndighederne indtil videre ikke har fundet mænd med flere koner blandt de evakuerede. Men vi er ikke færdige med at tale med dem. Og hvis situationen opstår, skal vi lovgivningsmæssigt være i stand til at håndtere det, siger han.

I tilfælde af at myndighederne finder eksempelvis en 17-årig kone med en 18-årig mand, vil der blive foretaget en konkret og individuel vurdering, lyder det fra ministeren.

- Men hvis myndighederne vurderer, at der er flerkoneri eller barnebrude, som er tvunget ind i ægteskaber mod deres vilje, så har vi almindelige regler, der træder i kraft. Vi anerkender ikke den slags ægteskaber, og de sociale myndigheder vil hjælpe dem, siger Mattias Tesfaye.

Samtidig understreger han, at regeringen ikke kan forhindre udlændinge, der opholder sig i Danmark, i at søge asyl. Derfor kan eventuelle anden eller tredje koner og mindreårige brude også søge asyl.

Hvad betyder det helt konkret i tilfælde, hvor der er en mindreårig ægtefælle? Skal de så sendes tilbage til Afghanistan eller findes der andre måder, hvor de kommer til at være her i landet?

- Det vil altid være en individuel vurdering, men det er de danske myndigheders opgave at beskytte dem, der er endt som ofre. Hvis de har behov for en opholdstilladelse for at kunne give den beskyttelse, skal de have den efter de helt almindelige regler i udlændingeloven, svarer ministeren.

Venstre holder fast

Venstre vil holde fast i, at særloven skal fastholdes, således at barnebrude og ægteskaber med flerkoneri ikke skal omfattes.

Selv hvis det viser sig, at flerkoneri og mindreårige brude ad andre veje får opholdstilladelse i Danmark, eksempelvis gennem menneskerettighedskommissionen, så fastholder Venstre vigtigheden af, at det bliver skrevet ind i særloven, at de skal udelukkes.

- Det er fordi, vi har lavet en særlig lov til en særlig gruppe mennesker, ud fra det princip, at I hjalp os, nu hjælper vi jer, siger Morten Dahlin.

Evakuerede afghanere sikret lovligt ophold

Det springende punkt er, at et stort flertal i Folketinget 11. august valgte at yde hjælp til afghanere, der havde hjulpet Danmark, mens vi var til stede i det krigshærgede land.

Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stod uden for den politiske aftale.

Denne sikrede, at de mange evakuerede afghanere ville få lovligt ophold i Danmark i to år. Perioden kunne blive forlænget, hvis de søgte om asyl.

Muligheden for at opholde sig i Danmark omfattede også personernes nærmeste familie. Det skulle dog kun forstås som ægtefælle eller samlever, samt børn under 18 år.

Aftalen fra 11. august gjaldt altså ikke for flere ægtefæller eller mindreårige ægtefæller.