Politik

Regeringen vil give opholdstilladelse til afghanske barnebrude og ekstrakoner

Komplicerede forhold under evakueringen i Afghanistan har betydet, at der er kommet personer til Danmark, som ikke er omfattet af politisk aftale.

Regeringen vil med en særlov lade evakuerede personer fra Afghanistan med mere end én kone eller ægtefæller under 18 år få opholdstilladelse i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af et lovudkast.

TV 2 er selv i besiddelse af det lovudkast, som nu er sendt i høring.

På side 70 fremgår det, at regeringen er parat til at bløde op på de gældende regler.

- Det bemærkes, at der efter den foreslåede bestemmelse vil kunne meddeles opholdstilladelse til mere end én ægtefælle eller fast samlever, ligesom der vil kunne meddeles opholdstilladelse til en mindreårig ægtefælle eller fast samlever, står der.

Komplicerede forhold giver speciel situation

Det springende punkt er, at et stort flertal i Folketinget 11. august valgte at yde hjælp til afghanere, der havde hjulpet Danmark, mens vi var til stede i det krigshærgede land.

Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stod uden for den politiske aftale.

Denne sikrede, at de mange evakuerede afghanere ville få lovligt ophold i Danmark i to år. Perioden kunne blive forlænget, hvis de søgte om asyl.

Det er simpelthen forfærdeligt, det der foregår

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører Dansk Folkeparti

Muligheden for at opholde sig i Danmark omfattede også personernes nærmeste familie. Det skulle dog kun forstås som ægtefælle eller samlever - samt børn under 18 år.

Aftalen fra 11. august gjaldt altså ikke for flere ægtefæller eller mindreårige ægtefæller.

Men det bliver der i det nye lovudkast blødt op på, for på side 17 står der blandt andet.

- De komplicerede forhold under evakueringen i Afghanistan har endvidere medført, at der efter en konkret vurdering og på baggrund af helt umiddelbare humanitære hensyn er blevet evakueret udlændinge, som ikke er omfattet af den politiske aftale af 11. august 2021.

Krav om dokumentation

Regeringen erkender, at det i praksis kan være forbundet med vanskeligheder for udlændinge at dokumentere de familiemæssige relationer.

Men i lovudkastet bliver det præciseret:

- Den familiemæssige tilknytning vil kunne dokumenteres med tilsvarende dokumentationskrav, der anvendes i sager om asyl, hvor en familiemæssig tilknytning skal fastslås.

Det her skal laves om

Morten Dahlin, indfødsretsordfører Venstre

Pia K. kalder minister i samråd

Pia Kjærsgaard, der er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, kalder regeringens kovending i sagen for et "klart aftalebrud".

- Det er simpelthen forfærdeligt, det der foregår, siger hun til TV 2.

Samtidig priser Pia Kjærsgaard sig lykkelig for, at partiet stod uden for den brede politiske aftale, der blev indgået på Christiansborg.

Pia Kjærsgaard mener, at de andre partier i aftalen må føle sig ført bag lyset.

- Venstre og Konservative må føle sig snydt, så vandet det driver, lyder det.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører vil nu kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.

. Video: Sarah Fiona Murphy

V: Dybt uacceptabelt

I Venstre er indfødsretsordfører Morten Dahlin vred over, at der er interesse for at lave den oprindelige aftale om.

Venstre var en del af det brede politiske forlig, og Morten Dahlin kalder ligesom Pia Kjærsgaard udviklingen for et "klokkeklart aftalebrud".

- Det her skal laves om. Det er dybt uacceptabelt og bare endnu en perle på den snor af dårlige beslutninger, som regeringen har truffet i hele miseren om Afghanistan, siger Morten Dahlin til TV 2.

Ifølge Udenrigsministeriet er der i alt blevet evakueret 988 personer fra Afghanistan til Danmark.