Mink-sagen

I dag skal Søren Brostrøm afhøres om den kontroversielle aflivning af mink

Blå blok øjner en ny rigsret. Det kommer dog næppe til at ske, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Fredag morgen fortsætter afhøringerne i Minkkommissionen. Blandt andre skal Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, afhøres.

Kommissionen er nedsat af Folketinget og skal undersøge forløbet op til pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Til april skal kommissionen være færdig med sin beretning.

Hvis den indeholder alvorlig kritik, kan det få konsekvenser for både embedsmænd og ministre.

Hvorfor blev kommissionen nedsat?

Det er næsten et år siden, at Mette Frederiksen gjorde det klart, at alle mink skulle slås ihjel. Det skulle de af frygt for coronasmitte og efter en vurdering fra Statens Serum Institut (SSI) om, at særligt smitte i mink ville kunne nedsætte effekten af kommende vacciner.

Den vurdering byggede dog på "foreløbige" undersøgelser, og flere førende forskere var stærkt kritiske over for SSI's konklusion.

Få dage efter pressemødet erkendte regeringen, at der ikke var grundlag i loven til at beordre de mange millioner mink aflivet.

- Det er en fejl. Det er også en beklagelig fejl. Jeg sagde, vi ville komme til at begå fejl, og det her er en af dem, sagde Mette Frederiksen tilbage i november.

Statsministeren slap dog ikke med en beklagelse. Heller ikke selvom Mogens Jensen endte med at trække sig som fødevareminister.

En særlig granskningskommission blev nedsat af et flertal i Folketinget for at få undersøgt forløbet, og den begynder nu for alvor sit arbejde.

Hvem skal afhøres?

I toppen af Minkkommissionens afhøringsliste er embedsmænd fra de ministerier, der var involveret i forløbet.

Tidligere direktør i SSI Kåre Mølbak, der var til stede på pressemødet 4. november, var torsdag en af de første i vidneskranken på Minkkommissionens første dag.

Han forklarede blandt andet, at han ikke var inde over beslutningen om at aflive alle mink.

Fredag skal blandt andre direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og politiinspektør Uffe Stormly afhøres.

Først til november begynder afhøringerne på politisk niveau. Tidligere fødevareminister Mogens Jensen er den første og Mette Frederiksen foreløbigt den sidste 9. december.

Hvad skal kommissionen undersøge?

Når afhøringerne er afsluttet, går Minkkommissionens medlemmer i gang med at skrive en beretning.

I beretningen vil de komme med en endelig vurdering af forløbet op til pressemødet.

Havde regeringen lovgivningen på plads, da de beordrede alle mink slået ihjel? Vidste nogle af ministrene, at det muligvis ikke var tilfældet? Og hvordan reagerede de i så fald på det?

Det er nogle af de centrale spørgsmål, som Minkkommissionen skal tage stilling til.

Regeringen har allerede erkendt, at lovgrundlaget manglede, da de traf beslutningen om, at alle mink skulle aflives, men flere eksperter har udfordret den konklusion.

For eksempel skrev en forhenværende vicedirektør i Fødevarestyrelsen en kronik i Politiken, hvor han redegjorde for, hvorfor han mente, at lovgrundlaget var på plads.

Derfor er Minkkommissionen også blevet bedt om at tage stilling til spørgsmålet om manglende lovgrundlag.

Hvad kan blive efterspillet?

Minkkommissionen kommer hverken med en endelig afgørelse eller dom.

Men hvis kritikken i beretningen er hård nok, kan den føre til yderligere tiltag.

Eksempelvis kan der blive rejst en tjenestemandssag mod en eller flere embedsmænd, eller et flertal i Folketinget kan beslutte, at der skal rejses en rigsretssag som den, der i øjeblikket kører mod tidligere venstreminister Inger Støjberg.

Næppe store konsekvenser

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, forventer dog ikke, at det kommer til at ske.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de blå partier har en forhåbning om, at det her kan blive en gamechanger i dansk politik. De taler allerede nu om, at Mette Frederiksen skal for Rigsretten, men her er det vigtigt at forstå, at Rigsretten jo ikke er noget, Minkkommissionen kan beslutte, siger han og tilføjer, at det kræver et flertal i Folketinget.

- Jeg har svært ved at se for mig, at et af regeringens støttepartier vil sende den siddende statsminister for Rigsretten, siger Hans Redder og understreger, at det selvfølgelig er med forbehold for, at der kan komme helt nye oplysninger frem under Minkkommissionens afhøringer.

- Lige nu har jeg dog svært ved at se, at minksagen skulle vende op og ned på dansk politik.

Kort om Minkkommissionen

Landsdommer Michael Kistrup er formand for kommissionen. 

De to andre medlemmer er juraprofessor på Københavns Universitet Helle Krunke og advokat Ole Spiermann fra Bruun & Hjejle. 

Minkkommissionen fik et år til arbejdet og skulle oprindeligt være klar med konklusionen i april 2022. Nogle af afhøringerne i efteråret tog dog længere tid end ventet, og samtidig var det nødvendigt at genafhøre en række vidner efter nytår. Derfor blev fristen udskudt til juni.