Lippert

Formand eller ej? Pia Kjærsgaard svarer én gang for alle

På partiets årsmøde for to uger siden overvejede Pia Kjærsgaard kraftigt, om hun skulle være formand igen. Nu har hun besluttet sig.

Pia Kjærsgaard afviser nu endegyldigt at gøre comeback som formand for Dansk Folkeparti.

Det siger hun i programmet 'Lippert' på TV 2 News.

- Jeg synes, jeg har gjort mit. Når vi skal skifte formand på et tidspunkt, skal det være en ung og uberørt - ikke mig, siger Pia Kjærsgaard.

Så du kommer aldrig til at blive formand for Dansk Folkeparti igen?

- Nej, det gør jeg ikke.

Overvejede længe et comeback

For blot to uger siden ville den tidligere DF-formand ikke give et klart svar, til trods for at hun blev stillet spørgsmålet adskillige gange op til og under partiets årsmøde.

Over for TV 2 indrømmer hun da også, at hun længe overvejede et comeback.

- Jeg har været meget tøvende, det må jeg sige. Det er ikke sin sag bare at gå ind og tage ansvaret igen. Men der har været et meget stort ønske om - ikke bare fra et par lokalformænd - at det skulle være mig. Men nu siger jeg meget klart nej, det bliver ikke mig, siger Pia Kjærsgaard.

Hun henviser dermed til, at fire formænd for Dansk Folkepartis lokalforeninger stilede et brev til den tidligere formand op til årsmødet med ønsket om, at hun igen tog over.

Og Pia Kjærsgaard understreger, at langt flere i baglandet har kontaktet hende med samme ønske det sidste halve år:

- Jeg har ikke vist offentligheden alle de henvendelser fra baglandet, som jeg har fået. Men det har været massivt.

Hvem er kronprins?

Den nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, har stået i spidsen for partiet siden 2012, hvor han afløste netop Pia Kjærsgaard.

I de senere år er der flere gange blevet sat spørgsmålstegn ved hans evner som leder, særligt efter den store nedgang ved Folketingsvalget i 2019.

Her blev partiet mere end halveret og mistede 21 af sine 37 mandater. Med dystre målinger for Dansk Folkeparti ved et kommende folketingsvalg - og et kommunalvalg i sigte - har flere medlemmer af partiet igen rejst spørgsmålet, om det er tid til nyt blod i toppen.

Det gælder også Pia Kjærsgaard. Hun udtrykker samtidig stor bekymring over, at der ikke står en kronprins klar i kulissen.

- En formand er ikke evig. Jeg har tidligere sagt, at jeg har ønsket, der var en tydelig arvetager - det er der ikke umiddelbart, siger hun i 'Lippert'.

Lyn-analyse

Det er helt vildt, at vi er nået til en situation i Dansk Folkeparti, hvor Pia Kjærsgaard afviser at blive formand. Det er aldrig set i dansk politisk historie, at en tidligere formand skulle gøre comeback. Men der er behov for at gå ud og sige det her, fordi hun har holdt døren på klem. Op til årsmødet var der flere landsformænd, der direkte opfordrede hende til at udfordre Kristian Thulesen Dahl set i lyset af den store krise, partiet står i. Det afviser hun endegyldigt i dag. Det er en god nyhed for Kristian Thulesen Dahl, at han ikke længere skal gå og kigge sig over skulderen.

Hvem ser du selv, der kunne være klar til at tage over? Peter Kofod? Morten Messerschmidt?

- Det er gode emner. Morten Messerschmidt har desværre den her sag, som efter seks år endnu ikke er afklaret (Meld og Feld-sagen, red.). Men Kristian Thulesen Dahl har gjort ham til kronprins - og det er han stadig, og så må vi se, hvordan den sag lander.

- Peter Kofod sidder i Europaparlamentet og opstiller til næste folketingsvalg, og meget kan jo ske. Og jeg siger ikke, at hverken han eller Morten Messerschmidt umiddelbart skal overtage formandsposten. Der kan dukke et nyt håb op.

Hvad med Inger Støjberg?

- Jeg kan kun sige, at det ville være godt at se hende i Dansk Folkeparti, slutter Pia Kjærsgaard.

Du kan se hele interviewet med Pia Kjærsgaard på TV 2 Play.