Politik

Prehn under pres fra støttepartier: - Vi må forlænge forbuddet mod mink

Det bliver svært for fødevareministeren at sidde støttepartiernes mink-krav overhørig, mener analytiker.

Folketingets partier mødes lige nu til drøftelser af minkproduktionens fremtid i Danmark hos fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Men allerede nu tegner der sig et billede af, at der er pres på ministeren fra støttepartiernes side.

I Radikale Venstre mener de nemlig, at risikovurderingen fra Statens Serum Institut, der tidligere på dagen lød, at minkerhvervet fortsat er for risikofyldt i forhold til folkesundheden, er grund nok til at forlænge det midlertidige forbud mod minkproduktion.

Det fortæller partiets landbrugsordfører Zenia Stampe til TV 2.

- SSI siger jo med det her, at de har den samme vurdering omkring mink i dag som tilbage i juni, så ja, den synes jeg godt, man kan tage for gode varer.

Ikke noget, man eksperimenterer med

Ifølge Zenia Stampe er det partiets "helt klare konklusion", at det midlertidige forbud mod minkproduktion, der står til at udløbe ved udgangen af 2021, som minimum skal forlænges.

- Når man tænker tilbage på, hvordan det her område udviklede sig for et års tid siden, så tror jeg, de fleste med bare en lille smule sund fornuft kan se, at det ikke er et område, hvor man eksperimenterer og tester sig lidt frem for sjov, siger hun.

De blå partier har ellers kritiseret forløbet og mener ikke, at risikovurderingen fra SSI er tilpasset, at der i en genstartet minkproduktion vil være betydeligt færre mink i Danmark, end der tidligere har været. Men det undrer Zenia Stampe:

- Jeg er faktisk en lille bitte smule rystet over, at de borgerlige partier vil fortsætte minkproduktionen på den baggrund, siger hun.

Zenia Stampe understreger, at det i første omgang er en forlængelse af forbuddet, partiet er interesseret i, men at Radikale Venstre tidligere på dagen har truffet en beslutning om, at der skal ses på fremtiden for dansk minkavl mere generelt til foråret.

Bliver svært for Prehn at komme uden om krav

Hos et andet af regeringens støttepartier, Enhedslisten, kræver de minkavl gjort permanent forbudt.

Partiets fødevareordfører Søren Egge Rasmussen mener, at en beslutning om at nedlægge minkerhvervet permanent allerede burde være truffet inden sommerferien.

- Det havde da været langt bedre, hvis vi allerede inden sommerferien havde konkluderet, at der ikke skal drives minkavl i Danmark, siger han til TV 2.

Også fra SF's side har man tidligere udtalt, at minkavl bør afvikles helt af hensyn til dyrevelfærd.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren er der dermed massivt pres på fødevareministeren og resten af regeringen, når det kommer til fremtiden for dansk minkerhverv:

- Når alle tre støttepartier nu står i samlet trop og som minimum vil forlænge det forbud, der udløber ved årsskiftet, bliver det svært for Prehn at sidde det krav overhørig.

Ved mødet i Fødevareministeriet er SSI til stede for at give partierne deres mundtlige risikovurdering, ligesom partierne kan stille spørgsmål den anden vej. Det er endnu usikkert, om drøftelserne vil ende med en endelig aftale.