Et flertal i Folketinget vil forlænge forbud mod mink i Danmark indtil 2023

Set i lyset af SSI's risikovurdering om mink i Danmark, er det eneste rigtige at forlænge forbuddet, lyder det fra fødevareministeren.

Regeringen vil nu forlænge det midlertidige forbud mod minkproduktion med yderligere et år.

Det fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S) til TV 2 tirsdag eftermiddag.

Det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år

Rasmus Prehn, fødevareminister (S)

Udmeldingen kommer, efter Statens Serum Institut tidligere på dagen forlængede deres hidtidige risikovurdering fra juni og dermed vurderer, at minkproduktionen fortsat er risikofyldt for folkesundheden.

- Set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år, med et år ekstra, så det gælder ind i 2022, lyder det fra ministeren.

- Vi har været igennem en vanskelig situation

Vurderingen fra SSI skal tages meget alvorligt, fortæller Rasmus Prehn.

- Det er vigtigt for os at passe på danskerne og sikre, at vi ikke får en uhensigtsmæssig risikospredning. Husk på, vi har været igennem en meget vanskelig situation, siger fødevareministeren.

Han understreger, at de danske minkavlere "uden tvivl også har været i en meget vanskelig situation".

Ministeren peger dog pĂĄ, at avlerne er "taget hĂĄnd om" med den brede aftale mellem Folketingets partier, der skal sikre 19 milliarder kroner i erstatning til de mange avlere, der har mĂĄttet se sit erhverv lukket ned under coronakrisen.

Ifølge Rasmus Prehn kan de minkavlere, der med aftalen valgte den såkaldte "dvaleordning", få ordningen forlænget.

- Men af hensyn til danskernes liv og helbred er vi nødt til at lytte til, at SSI siger, der er en risiko af ukendt størrelse.

Støtteparti så hellere et permanent forbud

Forud for drøftelserne i Fødevareministeriet tirsdag eftermiddag, var der lagt pres på Rasmus Prehn fra støttepartiernes side.

Det gælder for eksempel Radikale Venstre, der inden drøftelserne i ministeriet udtalte til TV 2, at de gerne så en forlængelse af minkforbuddet.

Partiets fødevareordfører Zenia Stampe udtalte desuden, at man i Radikale Venstre gerne ser en yderligere drøftelse af fremtiden for dansk minkerhverv til foråret - blandt andet set fra et dyreetisk perspektiv.

Hos Enhedslisten er man heller ikke helt tilfreds med, at der i udgangspunktet kun er lagt op til en forlængelse af forbuddet. Det fortæller partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Partiet sĂĄ nemlig hellere et totalforbud mod minkproduktionen, lyder det:

- Det er positivt, at vi starter der. Men jeg havde hellere set et permanent forbud – både af hensyn til sundhedssituationen i Danmark, men også for at sende et signal til minkavlerne om, at det er den vej, det går.

Giver overhovedet ingen mening

I foreningen Danske Minkavlere stiller man sig uforstående over for regeringens ønske om at forlænge forbuddet.

SĂĄdan lyder det fra Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse.

- Regeringen har nedklassificeret corona som en samfundskritisk sygdom, og så giver det overhovedet ingen mening at forlænge et coronaforbud rettet alene mod minkavl, skriver formanden.

- Resten af samfundet er tilbage til det normale, så jeg kan slet ikke forstå de røde partiers motiv i denne sag.

Ifølge Tage Pedersen er der tale om en "meget, meget vidtrækkende og alvorlig beslutning", der er truffet på et grundlag, "der endnu ikke er nedskrevet".

"Kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse"

Af den oprindelige risikovurdering fra SSI fra juni lyder det, at "hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse".

Det er den vurdering, som SSI tirsdag har meldt ud fortsat er gældende.

I november meldte regeringen ud, at alle danske mink skulle aflives som følge af bekymringer om en virusmutation blandt dyrene, som potentielt kunne true de dengang kommende coronavacciners virkning på mennesker.

Siden er omkring 15 millioner mink blevet aflivet, og avlerne stĂĄr til kompensation pĂĄ op mod 19 milliarder kroner.