Det var heldigt for dagens vidne, at Støjberg er den anklagede, siger analytiker

Anklageren var klart mere aggressiv end ved de tidligere afhøringer, bemærkede TV 2s politiske analytiker.

Alle vidste, at der blev administreret med undtagelser. "SĂĄdan var virkeligheden."

Det var, kort opsummeret, hvad den tidligere departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Uffe Toudal, gang på gang vendte tilbage til, da han blev afhørt i rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Han er nok heldig med, at det ikke er ham, der sidder på anklagebænken

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker

Han bakkede med andre ord op om den tidligere ministers forklaring. Præcis som han gjorde det, da han i sin tid blev afhørt af Instrukskommissionen.

Men det gjorde nu ikke dagens afhøring uinteressant, lyder det fra TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, som følger retssagen tæt.

Herunder kan du læse, hvad han særligt hæftede sig ved.

Den aggressive anklager

Flere gange under dagens afhøring bed anklageren Jon Lauritzen sig fast i detaljer fra en række skriftlige beviser og bad gang på gang Uffe Toudal redegøre for sin rolle.

Blandt andet havde han umådeligt svært ved at forstå, hvorfor han og Inger Støjberg blev ved med at diskutere, hvorvidt der absolut skulle være undtagelser, selv efter at det under udarbejdelsen af det omstridte notat 9. februar blev konkluderet, at det ikke var muligt.

Det kan godt være, at du tænker, at jeg er fatsvag

Jon Lauritzen, anklager

På et tidspunkt havde Jon Lauritzen kredset så længe om spørgsmålet, at han tilføjede et: "Ja, det kan godt være, at du tænker, at jeg er fatsvag," før han spurgte på ny.

- Det var en klart mere aggressiv anklager vi sĂĄ i dag, synes jeg, end de sidste gange. Han udfordrede virkelig Uffe Toudal pĂĄ de skriftlige kilder, siger Peter Lautrup-Larsen.

Heldig ikke at være under anklage

Da først anklageren ud på eftermiddagstimerne nåede frem til det tidspunkt i forløbet, hvor pressemeddelelsen var sendt ud, og Udlændingestyrelsen begyndte at handler derefter, blev det tydeligt, at Uffe Toudal ikke just have haft styr på hele sin butik.

Han havde i hvert fald ikke sikret sig, at hele systemet havde forstĂĄet, at pressemeddelelsen ikke var en instruks. At der var undtagelser, selvom pressemeddelelsen gav indtryk af det modsatte.

Toudal erkendte, at der ikke var nogle deciderede skriftlige retningslinjer, som Udlændingestyrelsen kunne handle efter. Men det var altså ikke ensbetydende med, at de var nødsaget til at handle efter ordlyden i pressemeddelelsen, mente han.

- De var bekendt med den diskussion, der havde været i departementet. De havde al mulig anledning til at spørge, hvordan det skulle forstås, men der var ingen, der ringede til mig og spurgte: "Uffe, hvordan hænger det her sammen?", lød det under afhøringen fra Uffe Toudal.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen skal den tidligere departementschef være godt tilfreds med den stol, han sad på under dagens afhøring:

- Han er nok heldig med, at det ikke er ham, der sidder på anklagebænken, men kun i vidneskranken.

Cliffhangeren

Da klokken nærmede sig 15, hvor afhøringen var sat til at slutte, prikkede anklageren lige akkurat hul på noget af det, vi ifølge Peter Lautrup-Larsen kan se særligt frem til ved næste afhøring.

Når Toudal tirsdag klokken 9 atter sætter sig i vidneskranken, kommer det blandt andet til at handle om et møde afholdt 9. marts forud for et samråd i Folketinget.

Jeg ser meget frem til afhøringen tirsdag, som er meget afgørende i forhold til Støjberg rolle

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker

I Instrukskommissionen kom det frem, at Støjberg vedholdende forsøgte at holde fast i, at hun på ingen måde ville nævne ordet undtagelser, når hun skulle udspørges af sine folketingskollegaer.

Der var kun én, hun ikke kunne slippe udenom, mente hun. Og det var et par, som havde fået et kongebrev, der betød, at hun som minister ikke kunne stille noget op.

Det endte med, at embedsfolkene imod Støjbergs vilje fik presset igennem, at der stod "for eksempel et kongebrev". På den måde lå alt med konventioner og undtagelser i ordene "for eksempel", forklarer Peter Lautrup-Larsen:

- Men vi ved fra Instrukskommissionen, at Uffe Toudal ifølge én embedsmand truede med at gå til statsministeren, før Inger Støjberg makkede ret. Det bagatelliserede han selv under afhøring i Instrukskommissionen, men jeg ser meget frem til afhøringen tirsdag, som er meget afgørende i forhold til Støjberg rolle i den her sag.

Du kan læse flere deltaljer fra dagens afhøring i TV 2s liveblog her.