Lippert

Holger K.: Thornings regering var brutal

I en ny bog beskriver SF-nestor Holger K. Nielsen den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt som en dårlig leder, der manglede erfaring.

Samarbejdet i S-R-SF-regeringen var præget af skænderier, hård stemning og utryghed, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) manglede erfaring.

Sådan lyder det fra SF's nestor og tidligere minister i S-R-SF-regeringen, Holger K. Nielsen, i programmet 'Lippert' onsdag.

Thorning-Schmidt havde aldrig haft fingrene nede i materien i Folketinget

Holger K. Nielsen, tidligere minister i S-R-SF-regeringen

Her giver han nu offentligheden et indblik i, hvad der foregik bag de lukkede døre i Thorning-regeringen.

- Det var meget brutalt. Der var hele tiden hårde diskussioner og en hård stemning. I et godt arbejdsmiljø er der tryghed i forhold til hinanden, men her var det hele meget utrygt, siger SF'eren om sin tid i regeringen.

Holger K. Nielsen var skatteminister og senere udenrigsminister i Helle Thornings regering fra 2012 til 2014.

Her udtrådte SF af regeringen efter intern uenighed om statens salg af en del af DONG Energy.

Thorning ledelse var usikker

Den rutinerede politiker er aktuel med bogen 'Det var det værd', der udkommer fredag.

Her erkender han, at hans forestilling om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og de radikale muligvis var "naiv", men han havde forventet, at de tre partier i regeringen lavede et fællesskab, hvor der var en form for gensidig solidaritet.

Solidariteten var dog ifølge SF'eren totalt fraværende, og derfor endte regeringens samarbejde som dysfunktionelt.

- Det hele var meget utrygt. Man kæmpede mod hinanden, og når der blev fremlagt et udspil, skændtes vi til sidste komma, siger Holger K. Nielsen til 'Lippert'.

BLÅ BOG: Holger K. Nielsen

Holger Kirkholm Nielsen, født 23. april 1950 i Ribe.

* Cand.mag. i samfundsfag og dansk, Københavns Universitet, 1979.

* Fuldmægtig i Energiministeriet 1981 og igen fra 1984 til 1987.

* Folketingsmedlem for SF fra 1981 til 1984 og igen fra 1987 til 2019.

* Skatteminister fra oktober 2012 til december 2013. Udenrigsminister fra december 2013 til februar 2014.

* Formand for SF 1991-2005.

Han mener særligt, at statsminister Helle Thorning Schmidt manglede politisk og parlamentarisk erfaring.

I bogen kalder han den tidligere statsminister for "en ualmindelig dårlig mødeleder, som spilder tiden".

- Thorning-Schmidt havde aldrig haft fingrene nede i materien i Folketinget. Hun havde ikke arbejdet med ministre eller været på udvalgsrejser med kolleger. Den måde hun ledte på var uklar og usikker, siger Holger K. Nielsen i 'Lippert'.

Det var dog ikke kun Helle Thorning-Schmidt, der manglede erfaring.

Ifølge Holger K. Nielsen var det et kendetegn for de fleste ministre i regeringen - med undtagelse af sin egen formand, daværende udenrigsminister Villy Søvndal og den daværende økonomi- og erhvervsminister og formand for de radikale, Margrethe Vestager.

Vestager var stædig som "ti æsler"

Holger K. Nielsen roser Vestager som værende "knalddygtig" og "meget intelligent", men også som en, Thorning-Schmidt ikke var i stand til at sætte på plads.

- De havde ofte diskussioner, men Vestager var stædig som ti æsler og gik af med sejren i de fleste tilfælde.

Som konkret eksempel nævner han dagpengereformen fra 2010, som SF og Socialdemokratiet gerne så lempet, da den nye S-R-SF-regering overtog magten. Ifølge Holger K. Nielsen pressede reformen folk til at gå fra hus og hjem.

- Det var enormt vigtigt for SF at ændre reformen, men jeg oplevede, at Vestager var ligeglad med de mennesker. For hende var det vigtigere at holde fast i de økonomiske principper og teorier. Vi i SF var fuldstændig presset i bund, men de radikale var tilsyneladende ligeglade, siger han.

Fremgang har givet appetit på regeringsdeltagelse

Efter SF forlod S-R-regeringen i 2014 tog partiet et stort dyk i meningsmålingerne, og partiet har først inden for de seneste år genvundet tidligere tiders opbakning. I den senest meningsmåling som Megafon har foretaget for TV 2, står SF til 9,5 procent af stemmerne.

Fremgangen har givet SF og partileder Pia Olsen Dyhr appetit på atter at komme i regering på sigt.

En ambition Holger K. Nielsen bakker op om. Han vil dog ikke uddybe, hvornår han synes, SF er klar.

- Vi skal i regering igen, og vi skal bruge vores erfaringer fra sidst. Vi skal være dygtigere i magtkampene, siger Holger K. Nielsen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt, men hun er ikke vendt tilbage. Margrethe Vestager har ikke ønsket at kommentere Holger K. Nielsens oplevelse af tiden i regering sammen.