Politik

Regeringen går imod anbefalingen og afviser indgreb på boligmarkedet

Boligmarkedet er ved at stabilisere sig igen, og derfor er der ingen grund til indgreb nu og her, lyder det fra erhvervsministeren.

Regeringen afviser at følge henstillingen fra Det Systemiske Risikoråd om at gribe ind på boligmarkedet.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

21. juni lød anbefalingen fra rådet ellers, at det skulle gøres sværere for de mest forgældede boligkøbere at optage afdragsfrie lån, hvis de skal låne mere end 60 procent af boligens værdi.

"Ingen grund til at gribe ind nu og her"

Regeringen fik tre måneder til at tage stilling til anbefalingen, som den altså nu afviser at følge.

Vi kan se, at der er ved at komme ro på boligmarkedet igen

Simon Kollerup, erhvervsminister (S)

Det skyldes ifølge erhvervsminister Simon Kollerup, at boligmarkedet efter en periode med ophedning under coronakrisen nu igen er ved at stabiliseres:

- Når vi ser på boligmarkedet, kan vi se, at det er under stabilisering, og der er ved at komme mere ro på, siger ministeren i et interview med TV 2.

- Det er gode tegn, for det var der også behov for. Men det kalder ikke på et politisk indgreb, så vi mener ikke, der er grundlag for at gribe ind nu og her.

Fra Erhvervsministeriet lyder det dog, at overvågningen af boligmarkedet skærpes - blandt andet ved at "vurdere løbende, hvordan eventuelle barrierer på boligmarkedet kan adresseres".

- Vi ved ikke, om det bare er en pause

Det Systemiske Risikoråd består af en række medlemmer, der har en rådgivende funktion over for regeringen. I rådet sidder blandt andet Nationalbankens direktør, Lars Rohde.

Hvem er Det Systemiske Risikoråd?

  • Det Systemiske Risikoråd blev nedsat i 2013 og har til opgave at adressere og forebygge eller reducere systemiske risici på det finansielle område, der kan sætte hele eller dele af den økonomiske udvikling under pres. 
  • Rådet består af medlemmer fra Nationalbanken, Finanstilsynet, Erhvervs- og Finansministeriet og uafhængige eksperter. 
  • Rådet henstiller om tiltag på det finansielle område til regeringen. Hvis der er behov for skærpet opmærksomhed, men endnu ikke behov for konkrete politiktiltag, kan Rådet alternativt udsende en observation eller en advarsel. 

Kilde: Det Systemiske Risikoråd

I morgen, onsdag, afholder Nationalbanken et pressemøde, hvor direktøren præsenterer den nyeste prognose for dansk økonomi.

Og her vil vi se en Lars Rohde, "der går i struben med regeringen", fordi det ifølge ham fortsat er en god ide at gribe ind på boligmarkedet.

Det fortæller TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.

- Det, der er regeringens udfordring, er, at prisstigningerne ganske rigtigt er løjet lidt af, men vi ved ikke, om det er en pause, eller om det er en effekt, der bliver langvarig, siger han.

Ifølge Ole Krohn kan regeringen altså muligvis se, at afdæmpningen på markedet er til stede, men da renteniveauet stadig er "ekstremt lavt", er det svært at vide sig sikker på den længere bane.

- Spørgsmålet, der står tilbage, er, om tingene er lunkne, eller om de stadig er brandvarme og står over for en yderligere opvarmning, siger han.

Ifølge erhvervsministeren er vi efter coronakrisen på vej tilbage til mere normale tider - også på boligmarkedet.

Hvad vil du sige til de helt almindelige danskere, der måske undrer sig over, at I skærper overvågningen på boligmarkedet, hvis der ikke er nogle problemer?

- Jeg vil gerne betrygge danskerne i, at vi holder godt øje med boligmarkedet, fordi det er en vigtig del af vores økonomi, og vi ønsker selvfølgelig ikke, at boligmarkedet kører skævt eller på nogen måde kommer i ubalance, siger Simon Kollerup.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til regeringens beslutning fra udvalgte af rådets medlemmer, men de ønsker ikke at udtale sig.