Politik

Menneskelige hensyn blev strøget i pressemeddelelse om asylpar

Støjbergs tidligere spindoktor afhøres i Rigsretten om central pressemeddelelse om adskillelse af asylpar.

Departementschefen i Udlændinge- og Integrationsministeriet ønskede i 2016, at man i en pressemeddelelse skulle skrive, at der skulle tages "menneskelige hensyn" ved adskillelse af asylpar.

Men det blev fjernet fra den endelige tekst. Både daværende minister Inger Støjberg og hendes spindoktor Mark Thorsen ville ikke pege "projektørlyset" på, at der kunne være undtagelser til ordningen om at adskille par.

Det fortæller Mark Thorsen tirsdag, hvor han bliver afhørt af anklager Anne Birgitte Gammeljord i rigsretssagen mod Støjberg.

Afsnit om menneskelige hensyn blev fjernet

Han forklarer, at han, ministeren og departementschef Uffe Toudal kort mødtes for at drøfte meddelelsen.

Uffe Toudal siger så, lidt træt måske, "jamen så tag det da ud"

Mark Thorsen, fhv. særlig rådgiver for Inger Støjberg

- Det, der foreligger, er Uffe Toudals udkast, hvor der står det her med "de nødvendige menneskelige hensyn", fortæller Mark Thorsen.

Han synes, det er en "spøjs" formulering, for udgangspunktet er, at adskillelsen skal ske af hensyn til den unge pige. Og med denne formulering vil "menneskelige hensyn" så føre til det modsatte.

- Jeg er ikke så glad for det afsnit i pressemeddelsen, for det drejer fokus hen på undtagelserne. Ministeren siger nogenlunde det samme. Uffe Toudal siger så, lidt træt måske, "jamen så tag det da ud".

- Undtagelserne forsvinder ikke

I den endelige pressemeddelelse, der kom ud 10. februar 2016, meddelte Støjberg, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra ægtefæller - uden at nævne undtagelser.

I Rigsretten er hun tiltalt for at have iværksat og fastholdt en ulovlig instruks om at adskille asylparrene uden undtagelser, og derfor er pressemeddelelsen central for sagen.

Mark Thorsen forklarer, at drøftelsen om pressemeddelelsen foregik stående på Støjbergs kontor, og at de ikke drøftede, hvordan selve ordningen med adskillelse af asylparrene skulle være. De talte kun om formuleringen af pressemeddelelsen.

Uffe Toudal tilføjer så, ifølge Mark Thorsens gengivelse:

- Du skal bare være opmærksom på, at undtagelsen er der stadig. Der vil blive forvaltet med undtagelser.

- Han siger det ikke ordret, men han fortæller, at undtagelserne forsvinder ikke, fordi vi fjerner dem fra pressemeddelelsen. De er der stadig.

Støjberg ville ikke nævne undtagelser

Anklageren vil gerne vide, om det så er Støjberg, der får afsnittet om de menneskelige hensyn fjernet.

- Jamen, det er jo ministerens beslutning til syvende og sidst, at det afsnit ikke er med, siger Mark Thorsen, mens Støjberg, der sidder og lytter i Rigsrettens sal, nikker.

Hun har tidligere i rigsretssagen forklaret, at hun ikke ville nævne undtagelser i pressemeddelelsen.

Støjberg har fortalt, at hun dagen før pressemeddelelsen godkendte et notat, hvor det fremgik, at der i særlige tilfælde var undtagelser.

Instrukskommissionen, der i 2020 granskede sagen, mener dog, at notatet mistede sin betydning, da pressemeddelelsen kom dagen efter med en klar instruks. Samme holdning har anklagerne i Rigsretten.

Sagen fortsætter på fredag med afhøringen af den daværende departementschef Uffe Toudal.