Politik

Afghanere hjemsendt under Taliban-fremmarch: - Jeg ser ikke et politisk problem

Danmark må ikke udsende personer, hvis de risikerer tortur eller forfølgelse i deres hjemland.

Danmark har indtil 26. juli udsendt asylansøgere til Afghanistan.

Det oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), da han mandag var kaldt i samråd.

Afgørelserne om udsendelse kan være op til flere år gamle, og på den tid har sikkerhedssituationen i landet "helt åbenlyst" ændret sig, som ministeren formulerede det.

Den sidste frivillige udrejse blev så gennemført. Og det ser jeg faktisk ikke noget politisk problem i

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Få uger efter 26. juli faldt Afghanistan tilbage i hænderne på Taliban. Derfor ville udlændingeordfører for Enhedslisten Rosa Lund blandt andet vide, om myndighederne havde sikret sig, at udsendelserne ikke skete på baggrund af forældede afgørelser?

- Der er indarbejdet en praksis, hvor styrelsen blandt andet kontakter Flygtningenævnet for at sikre, at der ikke er nye oplysninger, der gør, at sagen skal gøres om, svarede Mattias Tesfaye.

Fanget og tæsket

B.T. har den seneste tid blandt andet fortalt, hvordan en udvisningsdømt mand blev tvangsudsendt 4. juli og siden er blevet fanget og tæsket af Taliban.

Under samrådet ønskede ministeren dog ikke at gå ind i konkrete sager. Han ville alene helt principielt sige, at det ikke var ham, der var ansvarlig for de afgørelser, der træffes i Flygtningenævnet.

Hans opgave som minister ligger alene i at sikre, at de udvisningsdømte forlader landet, når nævnet har besluttet det, forklarede han.

- Jeg er ikke vidende om, at Hjemrejsestyrelsen har gennemført udsendelser i strid med de afgørelser, der er truffet i Flygtningenævnet. For så ville jeg være enig i, at jeg havde et politisk problem.

To hjemsendelser droppet

8. juli modtag de danske myndigheder et brev fra afghanerne om, at de ikke længere ville tage imod tvangsudsendelser grundet den kaotiske situation, landet allerede på daværende tidspunkt befandt sig i.

Egentlig var der tre hjemsendelser i kalenderen på det tidspunkt, fortalte ministeren på dagens samråd. Én tvangsudsendelse og to frivillige.

- Den tvangsmæssige udsendelse, der var planlagt, bliver droppet. Én af de to, der ønskede at udrejse frivilligt, fik sin sag genoptaget. Og den sidste frivillige udrejse blev så gennemført. Og det ser jeg faktisk ikke noget politisk problem i, sagde Tesfaye.

Først dagen efter Kabuls fald 15. august besluttede Flygtningenævnet midlertidigt at stoppe hjemsendelser. En afgørelse, som siden er blevet forlænget.

Brud på konventioner?

På baggrund af B.T.'s beretninger om tæsk af Taliban ønskede lederen af Frie Grønne, Sikandar Siddique, på samrådet at vide, om udlændinge- og integrationsministeren mente, at Danmark havde brudt konventionerne.

Personen, som ifølge B.T. er fanget og tæsket af Taliban, blev udvist fra Danmark efter flere domme for voldtægt og våbenbesiddelse.

Danmark må dog ifølge de internationale konventioner ikke udsende personer, hvis de risikerer tortur eller forfølgelse i deres hjemland.

- Hvis der er nogle, der mener, at Flygtningekonventionen er overtrådt, så er der heldigvis også retsinstanser, der kan afgøre det, siger Mattias Tesfaye.