Politik

Thulesen Dahl med løftet pegefinger til Pia Kjærsgaard – skal stoppe offentlige skænderier nu

Kristian Thulesen Dahl har advaret uromagere om, at de i sidste ende kan blive smidt ud. Politisk redaktør tvivler meget på, det sker for Kjærsgaard.

Dansk Folkepartis landsmøde denne weekend har til tider udviklet sig til et rivegilde, og nu skal også partistifter Pia Kjærsgaard acceptere, at stridighederne skal holdes internt.

Sådan lyder det søndag fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med TV 2 på landsmødet i Herning.

- Det gælder for Pia ligesom alle andre, at når vi har overstået den her weekend, skal vi tale med hinanden og ikke om hinanden. Det skal vi huske. Det er ikke gennem jer medier, vi skal tale om partifæller, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Meget utilfreds Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard har kritiseret partiformanden for ikke at slå hårdt nok ned på uromagere i partiet.

Vi holdt en god fest i går og har sovet godt i nat

Pia Kjæsgaard

Og under et dramatisk kampvalg til hovedbestyrelsen lørdag gestikulerede hun kraftigt mod partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, som ifølge hende har opført sig illoyalt over for hende og partiet ved at betegne udlændingelinjen som slap.

Den tidligere formand sagde også lørdag til TV 2, at hun har det ”rigtig skidt” med partiets dårlige målinger og beordrede samtidig Kristian Thulesen Dahl til at levere fremgang nu.

Kristian Thulesen Dahl afviser over for TV 2 søndag, at han er træt af at få reprimander fra Pia Kjærsgaad, men han gentager nødvendigheden af at holde uenighederne internt.

- Hvis man har noget på hjerte, går man til hinanden og taler ikke med andre om det. Det er den læring, jeg mener, vi skal tage med os. Det gælder alle i partiet. Det gælder mig, Pia og det gælder resten af folketingsgruppen og hovedbestyrelsen. Det er sådan, det skal være fremover, lyder det fra DF-formanden.

Redder: Jeg skal se det, før jeg tror det

Kristian Thulesen Dahl siger til TV 2, at eksklusioner i sidste ende kan komme på tale, hvis stridslystne partifæller ikke holder uenighederne internt.

Men ifølge TV 2s politiske redaktør Hans Redder er det meget usandsynligt, at Kristian Thulesen Dahl kan finde på at smide partistifteren ud af partiet.

- Jeg forstår det her interview som, at Kristian Thulesen Dahl siger, at han også godt både kan tage et gult og rødt kort op af lommen over for Pia Kjærsgaard. Om han så også kan det, hvis det kommer dertil, vil jeg gerne se, før jeg tror det, siger Hans Redder.

Problemet kan være større

Ifølge TV 2s politiske redaktør virker det som om, at analysen i Dansk Folkepartis ledelse er, at nedturen vender, hvis partiet formår at lægge låg på de interne stridigheder. Men det er måske ikke nok.

- Jeg synes, vi har oplevet påfaldende lidt snak om Dansk Folkepartis problemer. Som jeg ser det, er problemerne meget dybere end det. Hvad er Dansk Folkepartis eksistensberettigelse, når Socialdemokratiet har bevæget sig i deres retning, og når Nye Borgerlige udfordrer dem højre om?

- Det er som om, det er nemmere i Dansk Folkeparti at fortælle hinanden, at krisen skyldes stridende parter, der lækker ting til pressen i stedet for at tage fat på den grundlæggende snak om, hvad der er partiets eksistensberettigelse.

Kjærsgaard: Det var en dårlig tale

Pia Kjærsgaard taler efter frokost på landsmødet. TV 2 fangede hende til en kort kommentar, da hun ankom til Herning Kongrescenter søndag morgen, og her sagde hun, at stemningen er bedre end lørdag.

- Vi holdt en god fest i går og har sovet godt i nat, lød det fra Pia Kjærsgaard, inden hun forholdte sig til sit vredesudbrud under Martin Henriksens tale lørdag.

- Jeg synes, det var en dårlig tale. Som kandidat til hovedbestyrelsen skal man koncentrere sig om det organisatoriske. Hvis man vil noget andet, kan man stille op til Folketinget.

Er det fordi, han taler dårligt om udlændingepolitikken, som du kalder dit hjertebarn?

- Ja, det er det da. Det er der ingen grund til. Vi har lidt og grædt for at komme igennem, hvor vi står, og vi kan se, at mange i Folketinget efterligner os. Så jeg synes, vi burde stå sammen og vise respekt over for hinanden.