Politik

Pia Kjærsgaard svarer kritikere igen: - Jeg vil ikke stå og brænde koranen af

Pia Kjærsgaard forstår ikke, hvorfor der sættes spørgsmålstegn ved det allerhelligste i DF, udlændingepolitikken. Det må stoppe nu, siger hun.

Dansk Folkepartis linje på udlændingeområdet har været intenst diskuteret på partiets landsmøde denne weekend, men nu må de offentlige mundhuggerier hører op.

Det siger partiets stifter, Pia Kjærsgaard, fra talerstolen på landsmødet i Herning.

Lørdag sagde tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen under et kampvalg til hovedbestyrelsen, at Dansk Folkepartis udlændingepolitik er blevet for blød. Han sagde også, at nogle af partimedlemmer næsten lyder ”halvradikale”.

Det bliver værre, og det må stoppe

Pia Kjærsgaard

Partiets nuværende udlændingeordfører Pia Kjærsgaard har følt sig personligt ramt af Henriksens angreb, som hun betegner som illoyalt og partiskadeligt. Og fra talerstolen søndag eftermiddag sendte hun en klar besked til dem, der mener, at Dansk Folkeparti skal blive hårdere på udlændingeområdet.

- Der er al for mange skriverier i pressen om, at vores udlændingepolitik pludselig ikke skulle være god nok eller stram nok. Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre meget anderledes. Jeg har ikke lyst til at stå på Nørrebro og brænde koraner af. Jeg synes, vi skal gøre det på en ordentlig måde, sagde Pia Kjærsgaard.

- Det må stoppe

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti kommenterede på de dårlige meningsmålinger og mange kritiske historier i pressen. Hun sagde, at det hverken har været ”særlig nemt eller hyggeligt i lang tid” i Dansk Folkeparti.

Men det skal der laves om på nu, lød det fra Pia Kjærsgaard, der også nævnte, at hun bakker op om partiformand Kristian Thulesen Dahls forsikringer om, at der efter denne weekend vil blive slået hårdere ned på medlemmer, der tager interne skænderier offentligt.

- Jeg har følt mig ærgerlig over kritikken, fordi udlændingepolitikken er vores mærkesag. Hvorfor skal der sættes spørgsmålstegn ved vores allervigtigste punkt? Tror man, det bliver bedre i meningsmålingerne? Det gør det ikke, når der skabes tvivl. Det bliver værre og det må stoppe, lød det fra Pia Kjærsgaard.

Thulesen Dahl med løftet pegefinger mod Kjærsgaard

Men forsikringen fra Kristian Thulesen Dahl om at slå hårdere ned på uromagere gælder også Pia Kjærsgaard selv. Det forklarede partiformanden tidligere søndag i et interview med TV 2.

- Det gælder for Pia ligesom alle andre, at når vi har overstået den her weekend, skal vi tale med hinanden og ikke om hinanden. Det skal vi huske. Det er ikke gennem jer medier, vi skal tale om partifæller, sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Udtalelsen kom efter en weekend, hvor Pia Kjærsgaard har kritiseret partiformanden for ikke at slå hårdt nok ned på uromagere i partiet.

Og under et dramatisk kampvalg til hovedbestyrelsen lørdag gestikulerede hun kraftigt mod partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, som ifølge hende har opført sig illoyalt over for hende og partiet ved at betegne udlændingelinjen som slap.

Den tidligere formand sagde også lørdag til TV 2, at hun har det ”rigtig skidt” med partiets dårlige målinger og beordrede samtidig Kristian Thulesen Dahl til at levere fremgang nu.

Indrømmer at have optrådt respektløs

Efter sin tale søndag eftermiddag spurgte et partimedlem Pia Kjærsgaard, om ikke hendes egen opførsel under Martin Henriksens tale lørdag var respektløs. Det medgav hun.

- Det kan du godt have ret i. Men nu kigger vi fremad. Og jeg synes stadig, at Martin Henriksens tale var noget malplaceret, svarede Pia Kjærsgaard.

Redder: Jeg skal se det, før jeg tror det

Kristian Thulesen Dahl sagde til TV 2, at eksklusioner i sidste ende kan komme på tale, hvis stridslystne partifæller ikke holder uenighederne internt.

Men ifølge TV 2s politiske redaktør Hans Redder er det meget usandsynligt, at Kristian Thulesen Dahl kan finde på at smide partistifteren ud af partiet.

- Jeg forstår det her interview som, at Kristian Thulesen Dahl siger, at han også godt både kan tage et gult og rødt kort op af lommen over for Pia Kjærsgaard. Om han så også kan det, hvis det kommer dertil, vil jeg gerne se, før jeg tror det, siger Hans Redder.

Problemet kan være større

Ifølge TV 2s politiske redaktør virker det som om, at analysen i Dansk Folkepartis ledelse er, at nedturen vender, hvis partiet formår at lægge låg på de interne stridigheder. Men det er måske ikke nok.

- Jeg synes, vi har oplevet påfaldende lidt snak om Dansk Folkepartis problemer. Som jeg ser det, er problemerne meget dybere end det. Hvad er Dansk Folkepartis eksistensberettigelse, når Socialdemokratiet har bevæget sig i deres retning, og når Nye Borgerlige udfordrer dem højre om?

- Det er som om, det er nemmere i Dansk Folkeparti at fortælle hinanden, at krisen skyldes stridende parter, der lækker ting til pressen i stedet for at tage fat på den grundlæggende snak om, hvad der er partiets eksistensberettigelse.