Politik

Pia Kjærsgaard går på talerstolen efter stort opgør i DF

Efter en dramatisk lørdag vil Pia Kjærsgaard i sin tale forsøge at mane til ro i partiet, vurderer politisk kommentator.

Efter store uroligheder den første dag på Dansk Folkepartis årsmøde går Pia Kjærsgaard søndag på talerstolen omkring 12.45.

Ifølge Camilla Stampe, der er politisk reporter på TV 2 og er til stede ved årsmødet, venter alle de delegerede i spænding på at høre, hvad partiets stifter vil komme ind på i sin tale.

- Hun har været tydelig i sin utilfredshed, så det bliver enormt interessant at høre, hvad hun vil sige, lyder det fra Camilla Stampe.

Under valget til hovedbestyrelsen skændtes Pia Kjærsgaard og en anden af partiets profiler Martin Henriksen, så det bragede.

Med tommelfingeren vendt nedad og et tydeligt misfornøjet ansigtsudtryk var Pia Kjærsgaard ikke imponeret over Martin Henriksens tale for at blive genvalgt.

I talen kom Henriksen blandt andet med et hårdt angreb på sit eget parti og efterlyste en strammere udlændingepolitik.

Pres på Thulesen Dahl

Men det var langtfra alle, der var enige i Pia Kjærsgaards utilfredshed.

Som stemmetopscorer blev Martin Henriksen nemlig genvalgt til hovedbestyrelsen.

Efterfølgende skjulte partistifteren ikke sin skuffelse over resultatet.

- Jeg håber, han opfører sig ordentligt. Den måde, han har været ude på, har været en klar underkendelse af ledelsen i Dansk Folkeparti, sagde Pia Kjærsgaard.

Derefter kom hun med en slet skjult stikpille til formand Kristian Thulesen Dahl.

- Medlemmerne vælger åbenbart en, der ikke lytter til formanden, men det er måske, fordi formanden ikke har effektueret et eksempel, sagde Pia Kjærsgaard.

Politisk kommentator Søs Marie Serup forestiller sig dog ikke, at Pia Kjærsgaard vil bruge sin tale til lægge op til mere konflikt i partiet.

I stedet forventer hun, at Pia Kjærsgaard vil udnytte sin tid på talerstolen til at snakke om partiets fremtid.

- Hun kommer til at tale for, at de nu skal finde ro og fælles fodslag, for det er kun 59 dage til kommunalvalget, siger hun.

Thulesen Dahl: Henriksen skal holdes i kort snor

Forud for årsmødet havde Kristian Thulesen Dahl fået kritik af flere partifæller for ikke at slå hårdt nok ned på interne kritikere, heriblandt Martin Henriksen.

Til mødet valgte formanden derfor at italesætte den interne splid, der blandt andet er blevet luftet i medierne.

- Det er simpelthen dybt problematisk, når der lækkes fortrolige og interne informationer til medierne med det formål at skabe splid mellem os selv, sagde han til høje klapsalver.

I sin tale slog Kristian Thulesen Dahl fast, at hovedbestyrelsesmedlemmerne skal være loyale over for den politiske linje, som lægges på Christiansborg.

Her sagde han også, at al uenighed efter denne weekend skal tages internt og ikke i medierne. Overholdes det ikke, kan der komme eksklusioner, varslede formanden.

Netop Martin Henriksen har luftet sin utilfredshed offentligt, men det skal stoppe nu, forklarede Kristian Thulesen Dahl efter kampvalget.

- Martin Henriksen er en, der hele tiden skal holdes tæt på og i kort snor, sagde han.