Pia K. vendte tommelfingeren nedad under Henriksens tale: - En klar underkendelse af ledelsen

Pia Kjærsgaard var ikke fornøjet over genvalget af Martin Henriksen til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse – og hun kom med en stikpille til formanden.

Ni talere havde hver et par minutter til at fortælle om, hvorfor netop de skulle vælges ind i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

Iblandt disse var Martin Henriksen, og man skulle ikke være nogen stor politisk kender for at se, at partiskifter Pia Kjærsgaard ingenlunde var nogen stor støtte til Henriksen.

Mens andre klappede, da Martin Henriksen leverede sine pointer, sad Kjærsgaard med tommelfingeren nedad og et misfornøjet ansigtsudtryk.

- Jeg blev vred, siger hun bagefter til TV 2:

- Martin Henriksen har den seneste tid været i medierne og underkende vores udlændingepolitik, og det fortsatte han med fra talerstolen, og det bryder jeg mig ikke om.

Personligt ramt

Pia Kjærsgaard understregede herefter, at hun også følte sig personligt ramt af Henriksens ord.

- Det er mig, der i 30 år har kæmpet for udlændingepolitikken, som jeg kan se, at alle andre partier i Folketinget forsøger at efterligne.

Medlemmerne vælger åbenbart en, der ikke lytter til formanden, men det er måske, fordi formanden ikke har effektueret et eksempel

Pia Kjærsgaard

På trods af uenighederne såede partistifteren imidlertid ikke tvivl om, at det er Dansk Folkepartis medlemmer – og ikke hende selv – der til afstemningen bestemmer, om Henriksen skal i hovedbestyrelsen.

- Martin Henriksen har lov til at holde fuldstændigt den tale, han har lyst til, og så er det medlemmerne, der bestemmer. Det vil jeg også respektere, siger hun.

Ud af alle internationale konventioner

Og medlemmernes stemmer talte deres utvetydige sprog.

Martin Henriksen blev nemlig som stemmetopscorer genvalgt til hovedbestyrelsen.

Han har ellers den seneste tid været en central figur i den interne splittelse, der har martret partiet. Striden har i høj grad handlet om udlændingepolitikken, samt om hvordan partiet kommunikerer om denne udadtil.

På den anden side af striden har Peter Kofod og Anders Vistisen blandt andre stået. Førstnævnte har talt imod, at partiet skulle lade sig presse yderligere mod højre, bare fordi andre partier nærmede sig Dansk Folkepartis politiske standpunkt.

Senest har Martin Henriksen gjort det klart, at Dansk Folkeparti ifølge ham bliver nødt til at skærpe udlændingepolitikken, hvis partiet skal forblive relevant.

Blandt andet mener han, at Danmark skal træde helt ud af internationale konventioner og sende folk fra udsatte boligområder helt ud af landet.

Stikpille til Thulesen Dahl

Nu da Martin Henriksens genvalg står klart, er partistifteren ikke umiddelbart tilfreds.

- Jeg håber, han opfører sig ordentligt. Den måde, han har været ude på, har været en klar underkendelse af ledelsen i Dansk Folkeparti, siger Pia Kjærsgaard til TV 2.

Hun siger dog også, at hun overordnet set er tilfreds med den nye sammensætning af hovedbestyrelsen, idet hun er sikker på, at de to øvrige, der er valgt – Jens Vornøe og Merete Dea Larsen – er ”udmærkede mennesker”.

Herefter kommer hun med en slet skjult stikpille til formand Kristian Thulesen Dahl.

- Medlemmerne vælger åbenbart en, der ikke lytter til formanden, men det er måske, fordi formanden ikke har effektueret et eksempel, siger hun.

Pia Kjærsgaard mener, at Martin Henriksen og Erik Høgh Sørensen – som også har været en flittig deltager i interne konflikte – skulle have haft ”en meget skrappere advarsel”, slår hun fast.

- Jeg har ikke noget imod Pia Kjærsgaard

Martin Henriksen siger selv, at han er glad for sit genvalg, og at han har noteret sig partistifterens misbilligelse under hans tale.

- Jeg har godt set, at Pia er utilfreds med mig, men jeg har ikke noget imod Pia Kjærsgaard. Ligesom alle andre medlemmer i Dansk Folkeparti har jeg utrolig stor respekt for det, Pia Kjærsgaard har gjort, siger Martin Henriksen til TV 2.

Direkte adspurgt afviser Martin Henriksen at forholde sig til Pia Kjærsgaards udsagn om, at han skulle have undermineret udlændingepolitikken.

- Jeg har sagt, hvad jeg mener, og det var der opbakning til. Man kan jo godt synes, at politikken i Dansk Folkeparti er god, men jeg har også nogle bud på, hvor politikken kan gøres anderledes, og det kvitterede medlemmerne så for, siger han.

Martin Henriksen nægter imidlertid at præcisere, hvor han mener, at politikken skal ændre kurs.

Han henviser i stedet tilbage til den tale, som fik Pia Kjærsgaard til at vende både tommelfinger og mundvige nedad.