Pia K. afviser at stille op som DF-formand, men hun smækker ikke døren helt, siger kommentator

Ifølge en politisk kommentator har Pia Kjærsgaard ikke været hurtig til at vise sin opbakning til Kristian Thulesen Dahl.

I weekenden afholder Dansk Folkeparti årsmøde i Herning.

Her stiller nuværende formand Kristian Thulesen Dahl igen op som formand for partiet.

Det gør han i en tid med meget dårlige meningsmålinger og stor buldren i baglandet, hvor flere lokalformænd de seneste dage har skrevet direkte til partiets stifter, Pia Kjærsgaard, og opfordret hende til at udfordre Kristian Thulesen Dahl om formandsposten.

I et Facebook-opslag afviser Pia Kjærsgaard dog at stille op i et kampvalg mod den nuværende formand.

- Det Dansk Folkeparti, jeg kender, er et parti, hvor vi altid er enige om, at vi bakker op om formanden, inden den dag han eller hun kaster nøglerne og lader stafetten gå videre, skriver hun blandt andet på Facebook.

Ifølge Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget, har Pia Kjærsgaard dog ikke smækket døren totalt i, når det kommer til formandsposten.

- Hun stiller ikke op her i weekenden, men hun har åbnet en dør på klem til, at hun kan genoverveje det senere, siger han.

Kan overtage formandsposten som nødløsning

I sit Facebook-opslag skriver Pia Kjærsgaard, at partiet nu skal "stå sammen og kæmpe for et godt kommunalvalg, og så ser vi, hvordan det går".

Det er især den sidste del af citatet, som Erik Holstein hæfter sig ved.

Han fortæller, at hvis det kommende kommunalvalg går fuldstændig galt for Dansk Folkeparti, og presset mod Kristian Thulesen Dahl stiger, har Pia Kjærsgaard åbnet et lille vindue for, at hun som en nødløsning kan overtage formandsposten i en begrænset periode.

- Men hun vil gerne undgå det. Det ville jo også være en falliterklæring i en eller anden grad, siger Erik Holstein.

Han understreger, at Kristian Thulesen Dahl ikke bliver udfordret i weekenden.

Ikke hurtig til at støtte Thulesen Dahl

Politisk kommentator Hans Engell bider mærke i, at Pia Kjærsgaard ikke ligefrem var hurtig til at vise sin opbakning til den nuværende formand.

- Da hun blev opfordret til at stille op, var det ikke sådan, at Pia Kjærsgaard lynhurtigt kom med en udtalelse om at: "Jeg er 74 år, nu er tiden kommet, hvor jeg skal tænke på, at jeg bliver ældre, den er ikke kommet til, at jeg skal starte forfra i partiet", siger Hans Engell.

Ifølge ham virker hendes udtalelse på Facebook, som om den er "presset frem" af nogen i partiledelsen, der har fundet det mærkeligt, at Pia Kjærsgaard ikke selv har udtalt sig om urolighederne.

Han forstår opslaget som, at Pia Kjærsgaard har noteret sig, at hvis hun skal komme i betragtning til formandsposten, skal hun stille op til et kampvalg mod Kristian Thulesen Dahl. Og det ville ikke være godt for partiet.

- Det ville være sindssygt pinligt. Historisk pinagtigt, siger Hans Engell.

Forbliver formand, så længe opbakningen er der

Til 'Go' Aften LIVE' fortæller Kristian Thulesen Dahl, at selv hvis partiet skifter formand, er det ikke sikkert, at det vil klare sig bedre hos vælgerne.

Selvom partiet også selv har "lavet fejl", skyldes Dansk Folkepartis tilbagegang ifølge formanden også, at nogle af partierne omkring dem påstår, at de fører den politik, som Dansk Folkeparti har stået for i årevis.

Derudover understreger Kristian Thulesen Dahl, at partiet skal skifte formand, hvis de ønsker det, men at han bliver som formand, så længe han har opbakning til det.

- Så jeg er der lige så længe, som jeg føler, at jeg selv har kræfterne til det, og jeg har opbakningen til det. Og jeg har kræfterne til det, og så må jeg jo se, om jeg har opbakningen til det også, siger han.

Dårligste valg i 100 år

Dansk Folkeparti har haft stor intern krise siden folketingsvalget i 2019, hvor partiet i 91 ud af 92 valgkredse blev mere end halveret i forhold til det foregående folketingsvalg.

Partiet mistede 21 af sine 37 mandater. Det var den største vælgerlussing set i dansk politik i over 100 år.

I den seneste Megafon-måling fra august lander DF på 6,4 procent af stemmerne – det er lavere end resultatet i 2019.

Valget af ny formand i Dansk Folkeparti afgøres kl. 14.40 til årsmødet i dag.