Politik

På DF’s landsmøde vil flere af med Thulesen Dahl: - Han burde tænke mere på partiet end sig selv

På Dansk Folkepartis landsmøde drømte flere medlemmer af det kriseramte parti sig tilbage til tiden under Pia Kjærsgaard.

På overfladen så alt ud, som det plejede.

I køen til pølsevognen stod Dansk Folkepartis medlemmer og smilte. Og inde i den store sal i Herning Kongrescenter blev der klappet taktfast, da partiformand Kristian Thulesen Dahl i sin landsmødetale krævede minimumsstandarder på ældreområdet og kritiserede regeringen for at føre en slap udlændingepolitik.

Men Dansk Folkepartis landsmøde denne lørdag i september var alligevel helt anderledes end de tidligere, hvor medlemmerne næsten altid går i takt.

For rullende kameraer skændtes partiets to store profiler Pia Kjærsgaard og Martin Henriksen, så det bragede. Og for første gang var der blandt dele af medlemmerne en åben diskussion af, om partiformanden er den rigtige.

Kristian Thulesen Dahl fik en opgave i 2012, og han skal levere nu

Pia Kjærsgaard

Eigil Frederiksen, der er medlem af Dansk Folkeparti i Skanderborg, så med mismod på sit partis tilstand, da TV 2 under landsmødet mødte ham i cafeteriet i Herning Kongrescenter. Ifølge ham ville det bedste være, hvis Kristian Thulesen Dahl besluttede at give formandsposten videre. Helst til hende, han overtog den fra i 2012.

- For Dansk Folkepartis skyld vil det være godt, at Pia Kjærsgaard trækker i arbejdstøjet i et stykke tid som formand. Så kan der komme orden i tingene igen, og vi kan få nogle af vores gode medlemmer tilbage, lød det fra Eigil Frederiksen.

Burde tænke mere på partiet end sig selv

Med ønsket om, at Pia Kjærsgaard overtager tøjlet i Dansk Folkeparti, der for øjeblikket oplever historisk dårlige meningsmålinger, meldte Eigil Frederiksen sig ind i et kor af interne kritikere.

Forud for landsmødet har lokalformænd fra København, Aarhus, Odense, Aalborg og Gentofte ifølge Ekstra Bladet opfordret Pia Kjærsgaard til at overtage formandsposten i partiet for at få ro på.

Eigil Frederiksen forklarede lørdag sin utilfredshed med, at Kristian Thulesen Dahl ifølge ham ikke gav daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen nok modspil, mens han var statsminister frem til 2019.

Siden har Kristian Thulesen Dahl ikke for alvor formået at markere Dansk Folkeparti, forklarede Eigil Frederiksen, der ikke mente, at den nuværende formand kunne rette partiet op.

- Det vil være en fordel for partiet, hvis der kom nye kræfter til nu. Men i Dansk Folkeparti er der ikke nogen, der vil stille op mod Kristian, før han selv vælger at gå. Der burde han tænke mere på partiet end sig selv, lød det fra Eigil Frederiksen.

DF’ere undlod at rejse sig

På Dansk Folkepartis landsmøde i Herning lørdag blev Kristian Thulesen Dahl genvalgt som formand uden modkandidat. Men ved et af bordene i salen sad et par medlemmer, der ikke rejste sig op, da formanden entrerede scenen.

En af dem var Bitten, der er medlem af Dansk Folkeparti i Østjylland. Da TV 2 talte med hende, ønskede hun ikke sit efternavn frem i denne artikel, fordi hun godt vidste, at hendes handling langtfra ville være velset i alles øjne.

Vi skal til at tage os sammen

Ib Poulsen, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

Hun forklarede den som et tydeligt signal på utilfredshed og med et håb om, at Pia Kjærsgaard igen ville overtage formandsposten for senere at give den videre til næstformand Morten Messerschmidt, der for nyligt har anket sin dom for svindel med EU-midler.

- Kristian Thulesen Dahl har været fantastisk god, men det er som om, at han har tabt gnisten i løbet af de seneste tre år, forklarede Bitten TV 2.

Ved samme bord sad Niels Schultz, ligeledes medlem af Dansk Folkeparti i Østjylland. Han rejste sig ikke op for Kristian Thulesen Dahl, fordi han netop havde gennemført en operation, forklarede han TV 2. Men budskabet fra Bitten var han enig i.

- Kristian har været god, men han mangler handlekraft. Der mangler vi Pia Kjærsgaard til at prikke lidt i bordet, forklarede Niels Schultz.

- Vi skal tage os sammen

Det var dog langt fra alle DF-medlemmer, der lørdag gik og talte om behovet for en ny formand på landsmødet. En del af dem, TV 2 talte med, bakkede op om Kristian Thulesen Dahl som formand.

- Pia Kjærsgaard har været der, bragt partiet i en gunstig stilling og givet stafetten videre. Nu skal vi ud og fortælle om vores politik og ikke ty til sådan nogle hovsa-løsninger, lød det fra tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen.

Han mistede sin plads i Folketinget i 2019 efter Dansk Folkepartis dårlige folketingsvalg. Men selvom han lørdag advarede mod at skifte Kristian Thulesen Dahl ud, holdt han sig ikke tilbage med kritik af partiets ledelse.

Ifølge Ib Poulsen har Dansk Folkeparti kæmpet for lidt for de nedslidte ved at stemme for Socialdemokratiets Arne-pension uden at få nævneværdige indrømmelser på taksten og optjeningsprincipperne.

Der skulle partitoppen have ”bidt sig fast i forhandlingsbordet og krævet indrømmelser”, forklarede Ib Poulsen, der samtidig betegnede den nuværende situation i partiet som et lavpunkt.

- Skuden skal vendes, og vi skal til at tage os sammen, sagde Ib Poulsen.

- Det går fremad igen

At skuden skal vendes, ville DF-medlemmet Torben Trafik fra Middelfart gerne skrive under på. Men ligesom Ib Poulsen mente han ikke, at løsningen var en udskiftning på formandsposten.

Han holder til dagligt med Superligaklubben OB, der døjer med svingende resultater. Og ifølge Torben Trafik gælder det for både OB og Dansk Folkeparti om at være tålmodig med henholdsvis træner og formand, selvom resultaterne er svingende.

- På et tidspunkt går det fremad igen.

Så du er sikker på, at I kommer tilbage til fordums styrke med Kristian Thulesen Dahl?

- Det skal jeg tro på.

Du skal tro på det, siger du. Men tror du reelt på det?

- Ja, det gør jeg.

Kjærsgaard afviser ikke at kunne komme i spil

I et facebookopslag forud for partiets landsmøde skrev partistifter og tidligere formand Pia Kjærsgaard fredag, at hun ikke ville stille op til kampvalg mod Kristian Thulesen Dahl, fordi et kampvalg splitter partiet.

Men den nuværende tilstand i partiet gør ondt på hende, forklarede hun lørdag på landsmødet.

- Jeg har det rigtig skidt med de nuværende meningsmålinger. Jeg synes, det er trist, og det er en opgave, der må og skal vendes. Kristian Thulesen Dahl fik en opgave i 2012, og han skal levere nu, sagde Pia Kjærsgaard og forklarede, at et kampvalg her bare to måneder før kommunalvalget ville være en rigtig dårlig idé for Dansk Folkeparti.

Hun erklærede sig dog ”glad” for, at der i baglandet er tillid til hende og afviste ikke definitivt på et tidspunkt at kunne komme i spil til formandsposten, hvis kommunalvalget går dårligt.

- Jeg vil slet ikke forholde mig til tiden efter kommunalvalget. Dansk politik er uforudsigeligt.

Men hvad nu, hvis det ender med, at Kristian Thulesen Dahl træder tilbage?

- Det tror jeg ikke, han gør. Det er hvis og hvis, og I kan ikke presse mig længere ud, sagde Pia Kjærsgaard til TV 2.

Thulesen Dahl: Hun skal have en fremtrædende rolle

Partiformand Kristian Thulesen Dahl var klar i mælet, da TV 2 inden hans genvalg til formandsposten spurgte, om han kan se Pia Kjærsgaard tage over for ham.

- Jeg er jo ikke stillet op som formand for Dansk Folkeparti her i dag, fordi jeg om to måneder ser mig i en rolle, hvor jeg ikke længere er formand, sagde Kristian Thulesen Dahl og fortsatte:

- Pia har en fremtrædende rolle, og det skal hun også have fremadrettet. Vi har brug for en som hende i kommunal- og regionsvalgkampen. Så jo mere hun magter at kaste sig ind i den politiske kamp, desto mere bliver det påskønnet fra min side.

Da Kristian Thulesen Dahl var blevet genvalgt uden kamp, spurgte TV 2 Pia Kjærsgaard, hvad hun tænker om fremtiden for Dansk Folkeparti.

- Jeg er et positivt menneske, og her er god stemning. Jeg tror, jeg holder den her.