Politik

Mette Frederiksen smækker pengekassen i – blå partier får ikke flere penge i landbrugsforhandlingerne

Statsministeren vil ikke imødekomme oppositionens krav, men håber fortsat på en bred landbrugsaftale.

Oppositionspartierne og de danske landmænd kan glemme alt om yderligere milliardhjælp til den grønne omstilling.

Det fastslår Mette Frederiksen. De blå partier kræver yderligere seks milliarder på bordet for at indgå en klimaaftale, der skal sikre CO2-reduktioner på klimaområdet, men det er der ikke økonomi til, lyder det fra statsministeren-

- Det er ikke vores udgangspunkt, at aftalen skal tilføres flere penge. Vi forhandler i forvejen om 22 milliarder. Det er et ret stort beløb, og man skal også huske på, at når blå blok siger, at man skal bruge flere penge, så er det jo skatteydernes penge. Og hvis vi bruger dem på landbrug, så kan vi jo så ikke bruge dem på noget andet.

- Den værste tid med corona er ovre nu, og derfor skal vi tilbage og føre ansvarlig økonomisk politik. Det gælder også på landbrugsområdet, siger Mette Frederiksen

Bindende klimamål

Hun er i denne weekend i Aalborg til Socialdemokratiets partikongres, og her brugte hun tidligere på lørdagen sin tale til partifællerne til at slå fast, at det nu vitterligt er alvor med kampen mod klima.

Selv lande som Danmark, der er langt fremme, skal gøre mere, og første skridt i den proces er ifølge statsministeren en landbrugsaftale, der indeholder bindende mål for CO-reduktionen på landsbrugsområdet.

Regeringen har tidligere meldt ud, at man går efter en bred aftale på tværs af Folketinget. Det gør man stadig, understreger Mette Frederiksen.

- Men vi har også brug for, at de blå partier tager ansvar for klimaet. Nu holdt jeg selv en stor tale i dag. Men det er jo ikke det at holde taler, der er det sværeste. Det er at føre det ud i livet.

Men kan du forestille dig en aftale uden et blåt parti?

- Mit udgangspunkt som statsminister er næsten altid brede aftaler. Det gælder også på et stort område som landbrugsområdet. Men vi skal også til at i mål, og vi skal se, at man kan omsætte det, man siger på klimaområdet, til virkelighed. Og hvis ikke dansk landbrug kommer til at bidrage mere til klimaindsatsen, så når vi ikke i mål med de 70 procent, siger Mette Frederiksen.

Blå partier står fast

TV 2 har forelagt Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen Mette Frederiksens udtalelser. Han ønsker ikke at kommentere dem, men henviser i stedet til en udtalelse, han gav til Ritzau tidligere på lørdagen.

Her slog han endnu engang fast, at flere penge er prisen, hvis Venstre skal skrive under på en ny klimaplan for landbruget.

Det samme siger de konservatives formand Søren Pape Poulsen:

- Jeg vil ikke afvise bindende klimamål, men det kræver en anden økonomisk ramme, og det må vi jo diskutere, udtaler han til Ritzau.

Ifølge TV 2s oplysninger bliver landbrugsforhandlingerne fra næste uge flyttet over i Finansministeriet hos finansminister Nicolai Wammen. Ambitionen er at nå en aftale hurtigt.