Politik

Kommentar fra samråd vækker opsigt – bør en minister få medalje for at møde ind på en søndag?

Flere kritiserer Socialdemokratiet for at fylde for meget på samråd. Politisk kommentator ser det som et udtryk for en presset minister.

Der blev skudt med skarpt mod forsvarsminister Trine Bramsen (S) på fredagens samråd om ministerens omdiskuterede Ærø-besøg.

Men det var ikke alle, der stillede sig kritisk over for forsvarsministerens ageren i de dage, hvor Taliban indtog Afghanistan, mens hun befandt sig i det sydfynske øhav.

- Jeg synes næsten, at ministeren skulle have en medalje for at tage på arbejde søndag formiddag. For alle her ved, hvordan vi har haft en megahård uge i forhold til denne her tid omkring Afghanistan, sagde Annette Lind, som er udenrigsordfører i Socialdemokratiet, på samrådet fredag.

Partiet føler, at Trine Bramsen er jagtet og udsat for voksenmobning. Så de stillede med et tæskehold

Hans Engell, politisk kommentator

Den kommentar skaber nu vrede – både politisk og på sociale medier. Blandt andre har oppositionspartiet Venstre kritiseret udenrigsordførerens udmelding på Twitter.

- Danmarks forsvarsminister skal ikke have en medalje for at tage på arbejde en søndag, hvor danskere og ambassadeansatte er i alvorlig fare i Kabul, skriver de blandt andet.

Frie Grønne: - Det er uværdigt

Men det er ikke kun Annette Linds verbale medaljeuddeling, der har sat sindene i kog.

Flere kritiserer også, at Socialdemokratiet i det hele taget fyldte meget på det én time lange samråd. Partiet stillede med 5 ud af de i alt 23 samråds-deltagere, der skulle stille spørgsmål til den socialdemokratiske minister.

Twitter beskylder Dansk Folkepartis Søren Espersen socialdemokraterne for nøl og kalder deres spørgsmål for "kammeratlige".

Samtidig stiller også Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, sig på bagbenene.

- Det er uværdigt, at man som minister stiller op med bagkant (på en time, red.) og har den frækhed at tage fem partifæller med, som stiller rygklappende spørgsmål, siger han til TV 2.

Det handlede nok mest om at fjerne fokus fra ministeren

Sikandar Siddique, Frie Grønne

Ifølge den politiske leder gjorde det socialdemokratiske fremmøde, at det var svært at komme til bordet med egne, mere kritiske spørgsmål. Dog understreger han, at partiet selvfølgelig var i sin fulde ret til at møde talstærkt op.

Så er det ikke bare en del af spillet, at de forsøger at nuancere billedet?

- Det er jo regeringen, der skal føres kontrol med på samrådet. Når der er så afgrænset tid, så handlede det nok mest om at fjerne fokus fra ministeren, siger Sikandar Siddique.

Engell: - Stillede med et tæskehold

TV 2s politiske kommentator Hans Engell understreger, at spillereglerne blev overholdt helt og holdent på samrådet.

Alligevel kalder den politiske kommentator det “usædvanligt”, at regeringspartiet havde fem mand med.

- Partiet føler, at Trine Bramsen er jagtet og udsat for voksenmobning. Så de stillede med et tæskehold, som kunne slå lidt den anden vej, siger han.

Normalt tager ministeren selv slagsmålene på samråd. Men i særligt pressede situationer kan det være belejligt at medbringe nogle partifæller, som kan fungere som støddæmpere, lyder det.

Partiet vil gerne tale ud af huset til dem, som sidder og følger med

Flemming Juul Christiansen, lektor

Ifølge Hans Engell er det dog en velkendt taktik, som bliver brugt på tværs af hele det politiske spektrum.

- Jeg har også oplevet blå ministre, som gjorde det samme. Fredag blev det bare meget gennemskueligt. Og så virker det altså ikke altid efter hensigten, siger han.

Erobret taletid

Et samråd skal helt generelt fungere som Folketingets kontrol af regeringen. Et sted, hvor man har mulighed for at få en længere drøftelse og ministerord på en politisk sag, fortæller Flemming Juul Christiansen, som er lektor i politik og forvaltning ved Roskilde Universitet.

Her er det oftest oppositionen, som benytter muligheden for at få ministeren i tale, lyder det fra professoren. Regeringspartiet vil nemlig ofte have muligheden for at få oplysningerne bagom – under mere private rammer.

Det tyder ifølge lektoren på, at der i højere grad var tale om spil for galleriet end et egentligt behov for opklaring, når Socialdemokratiet stillede med fem mand.

- Partiet vil gerne tale ud af huset til dem, som sidder og følger med udefra (medier og vælgere, red.), siger Flemming Juul Christiansen.

Formelt set er der dog ingen problemer i, at Socialdemokratiet tager taletid på et samråd, understreger han. Men når der er afgrænset tid til at diskutere sagen, kan det ifølge professoren godt tolkes som et forsøg på at “erobre dagsordenen”.

- Det kan jo ende med at tage opmærksomheden væk fra det, oppositionen vil med samrådet, siger han.

Annette Lind oplyser til TV 2, at hun ikke har yderligere kommentarer. TV 2 har også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har ikke været muligt.