Politik

Dramatisk valg på DF's årsmøde: - Kommer det hele til at eksplodere i kaos?

Hovedbestyrelsesvalget på Dansk Folkepartis årsmøde lørdag er i den grad uforudsigeligt, siger politisk redaktør.

Lørdag skal Dansk Folkepartis folketingspolitikere, lokalpolitikere og cirka 750 delegerede samles i Herning.

De skal høre taler, debattere, synge og feste. Og som et af årsmødets absolutte højdepunkter skal de lørdag eftermiddag vælge medlemmer til partiets hovedbestyrelse.

Det skal de oven på måneder med højlydte frustrationer, offentlige skænderier og gentagne personangreb i medierne.

TV 2s politiske redaktør Hans Redder beskriver situationen forud for årsmødet som ret usædvanlig.

- Det er meget sjældent, at man som politisk iagttager på dagen for selve dagsmødet reelt ikke ved, hvad der kommer til at ske. Og den uforudsigelighed fylder også hos medlemmerne, siger han.

- Kommer det hele til at eksplodere i kaos, eller besinder folk sig og lægger stridsønskerne væk? Det er svært at komme med et bud på.

Foreløbig stiller syv personer op til valget om en plads i hovedbestyrelsen.

Hovedpersonerne til valget bliver tidligere udlændingeordfører og medlem af Folketinget Martin Henriksen, tidligere medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen og regionsmedlem fra Nordjylland Erik Høgh-Sørensen.

Martin Henriksen

Martin Henriksen er blevet kritiseret for at skade partiet, efter Jyllands-Posten kunne offentliggøre en video fra et oplæg, han holdt for en partiforening i Hjørring.

Her efterlyste Martin Henriksen en hårdere udlændingepolitik:

- Der er en diskussion i partiet, hvor nogen mener, vi skal nærme os de andre partier, men hvor vi er nogle stykker, der mener, det er er vejen frem at kigge på, hvad der historisk har virket for partiet. Der er det med at skærpe den politiske linje helt klart nødvendigt, sagde han.

Pia Kjærsgaard gik straks ud og afviste, at der fandtes fløje i partiet, og Kristian Thulesen kom med en kraftig reprimande:

- Jeg har selvfølgelig indskærpet, at jeg ikke synes, man skal udfordre partiets linje på et offentligt møde, eller hvor det bliver lagt ud på Facebook. Hvis man ønsker at tage den diskussion, så foregår det internt, sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Anders Vistisen

Martin Henriksen er efterhånden vant til at blive angrebet af partifæller. Især af tidligere europaparlamentariker Anders Vistisen.

Politiken kunne forleden fortælle om interne mails, hvor Anders Vistisen gik i rette med Martin Henriksens retorik på sociale medier, som han kaldte "skinger" og "injurierende". Og fredag skrev Anders Vistisen en facebookopdatering, hvor han igen kritiserede den tidligere udlændingeordfører.

Vistisen mener, at Dansk Folkepartis ledelse burde have grebet ind, da den daværende Venstre-regering ikke ville genindføre grænsekontrol under flygtningekrisen i 2015. Og at de skulle have forhindret daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i at tage til Marrakech for at underskrive en global flygtningeaftale.

- Mig bekendt har Martin – modsat Kristian – aldrig været ude og påtage sig sit medansvar for de beslutninger, skrev Anders Vistisen.

Erik Høgh-Sørensen

Tredje kandidat på genvalg er nordjysk regionsmedlem Erik Høgh-Sørensen. Ligesom Martin Henriksen argumenterer han for en hårdere udlændingepolitik.

Fredag aften i Herning oplever han tegn på forsoning mellem medlemmerne i hovedbestyrelsen.

- Stemningen er selvfølgelig lidt anspændt, men også god. Folk ved godt, at det ikke nytter noget at skændes op til et kommunalvalg, siger han og fremhæver lørdagens valg til hovedbestyrelsen.

- Der er selvfølgelig en stor spænding om, hvem der trækker det længste strå.

Erik Høgh-Sørensen har ligesom de andre kandidater forberedt en kamptale på tre minutter. Efter talerne afgiver alle delegerede to stemmer hver, som bliver talt op med det samme, så vinderne kan blive udråbt.

For meget Christiansborg

Udover Martin Henriksen, Anders Vistisen og Erik Høgh-Sørensen har fire andre, mindre profilerede kandidater foreløbig meldt sig som kandidater.

En af dem er Lene Baggesø fra lokalforeningen i Tønder:

- Det er blevet for Christiansborg'sk, og jeg stiller op, fordi vi skal have nogle medlemmer af hovedbestyrelsen, der har en bedre kontakt med baglandet, siger hun.

Ordet "paradigmeskifte" er et af de ”Christiansborgske” udtryk, som Lene Baggesø Fruerbol ikke kan fordrage.

- Hvad betyder det ord? Det er der jo ingen, der ved, siger hun.

Paradigmeskiftet er blevet brugt som betegnelse for de markante stramninger af udlændingepolitikken, som Dansk Folkeparti fik indført sammen med Venstre, da de havde regeringsmagten.

Vil det eksplodere i kaos?

Ifølge journalist og forfatter Erik Meier Carlsen, der har fulgt Dansk Folkeparti siden begyndelsen i 1995, kan årsmødet godt blive kaotisk.

- Det bliver en sørgelig omgang, hvis de ikke kan holde personkonflikterne under kontrol, siger han.

Han vurderer, at konflikterne i partiet er eskaleret de seneste måneder, fordi nogle medlemmer er blevet desperate efter flere dårlige valg og den rekordlave vælgeropbakning.

- Så bliver frustrationer og afmægtighed svaret. De ved ikke, hvad de ellers skal gøre, siger han.

Også formand Kristian Thulesen Dahl er på valg til årsmødet. Der er dog ingen modkandidater.

Pia Kjærsgaard afviste fredag at stille op til et kampvalg, efter flere lokalformænd ellers har opfordret hende til at overtage formandsposten fra Kristian Thulesen Dahl. "Et kampvalg splitter os i en tid, hvor vi skal det modsatte", skrev hun på Facebook.

Til gengæld har medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod meldt sig klar til at overtage posten som organisatorisk næstformand i partiet, som hans tidligere kollega i Europa-Parlamentet Anders Vistisen har foreslået som et oplæg til lørdagens valg i hovedbestyrelsen.