Bramsen og Kofod skraber bunden i ministermåling: - Dømmekraften har svigtet

Forsvarsministeren kan ende med at få rollen som den minister, der står for skud, mener politisk redaktør.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) klarer sig absolut dårligst som ministre – i hvert fald hvis man spørger danskerne.

Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.

Til spørgsmålet "hvilken af regeringens ministre mener du klarer sig dårligst?" peger 50 procent på forsvarsminister Trine Bramsen, mens 22 procent af de adspurgte peger på udenrigsminister Jeppe Kofod.

En række møgsager har tårnet sig op om de to. Og det er især evakueringen ud af Afghanistan og en helt bestemt sejltur til Ærø, der har haft indflydelse på, at danskerne nu er utilfredse, mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Bramsen kan ende med at få den trælse rolle som den, der står for skud

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

Bramsens dømmekraft svigtede

Regeringen har fået kritik for at handle for langsomt og begynde evakueringerne ud af Afghanistan alt for sent. Samtidig var der utilfredshed med Trine Bramsens ageren i de dage, der ledte op til, at hovedstaden Kabul faldt.

Forsvarsministeren valgte nemlig selvsamme dag, som Kabul faldt, at besøge Ærø på en af hjemmeværnets kuttere – et besøg, der efter en professors umiddelbare vurdering sågar var et brud med loven.

En sejltur, der nu er blevet en dårlig sag for ministeren:

- Man kan ikke komme uden om, at det ser rigtig skidt ud i mange danskeres øjne, at en minister står på Ærø og fører kommunalvalgskamp, mens danske liv er i fare i Afghanistan, siger Hans Redder.

Han understreger, at det ikke nødvendigvis havde set bedre ud, hvis Trine Bramsen havde "siddet ved telefonen inde i Forsvarsministeriet i de dage":

- Men det ændrer ikke på, at danskerne i høj grad vurderer ministrene efter deres dømmekraft, og den dømmekraft har svigtet for Trine Bramsen i det her tilfælde.

"Havner i Joy Mogensens gamle, trælse rolle"

Ifølge Hans Redder er Trine Bramsen nu havnet i en rolle, der kan vise sig at blive svær at komme ud af – både hos oppositionen og hos danskerne:

- Der er en dynamik i et ministerhold, hvor der altid er en, der står for skud. Tidligere har det været Joy Mogensen (tidligere kulturminister, red.), som havde den rolle, men nu hvor hun ikke er i regeringen længere, tror jeg godt, Bramsen kan ende med at få den trælse rolle som den, der står for skud.

Det samme mener politisk kommentator Hans Engell:

- Meget af det, Trine Bramsen er havnet i, er hun ikke selv ansvarlig for. Men tilbage står bare, at hvis der er en minister, der virkelig savner en vindersag, så er det hende, siger han.

Derfor gælder det for Trine Bramsen herfra at få "pyntet nok på facaden", så hun kan profilere sig mere positivt, lyder det.

Det er lykkedes Kofod at komme i problemer – igen

Haltende efter Trine Bramsen på listen over ministre, der ifølge danskerne klarer sig dårligst, er altså udenrigsminister Jeppe Kofod – og også her har evakueringen fra Afghanistan spillet en afgørende rolle, lyder det fra Hans Redder.

Det er ret bemærkelsesværdigt, hvor mange gange, det er lykkedes Kofod at komme i problemer

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

Noget, der begyndte allerede, da Jeppe Kofod udtalte, at terrorbevægelsen al-Qaeda ikke længere var til stede i Afghanistan – en udtalelse, han senere har bortforklaret med begrundelsen, at han manglede søvn.

Selvom Jeppe Kofod med sine 22 procent af de adspurgtes valg ligger et godt stykke under Trine Bramsen, har han alligevel bragt sig i en form for stormvejr – igen:

- Det er ret bemærkelsesværdigt, hvor mange gange i løbet af Jeppe Kofods to år som udenrigsminister, det er lykkedes ham at komme i problemer, siger Hans Redder.

Han henviser blandt andet til udenrigsministerens to næser – én for at tilbyde Italien gamle, ubrugelige respiratorer under pandemiens første bølge og én for at hemmeligholde oplysninger om børn i syriske lejre.

Af de ministre, der klarer sig bedst ifølge danskerne, ligger i øvrigt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i top, skarpt efterfulgt af statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S).

Fredag var både Jeppe Kofod og Trine Bramsen i samråd. Først om evakueringen ud af Afghanistan og dernæst om Ærø-turen. Bramsen holdt fast i sin beslutning om at have besøgt Ærø på det pågældende tidspunkt.

Herunder kan du se, hvilke ministre der ifølge Megafon-målingen klarer sig bedst: