Bramsen forsvarer Ærø-tur: Forhindrede ingen beslutninger

Det havde været et bedre signal, hvis hun ikke var taget til Ærø, da Kabul faldt, medgiver Trine Bramsen.

Det gjorde ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) ingen forskel, at hun 15. august var på Ærø, da Taliban tog kontrol med den afghanske hovedstad Kabul.

Fredag eftermiddag var hun indkaldt i et samråd i Folketinget for at forklare, hvorfor hun befandt sig på Ærø, mens Kabul faldt.

Og her stod det hurtigt klart, at Bramsen ikke mener, Ærø-turen har stået i vejen for evakueringsarbejdet:

- Er nogen blevet evakueret senere, fordi jeg ikke søndag morgen vidste, at lufthavnene ville bryde sammen søndag over middag? Det er der ikke, lød det fra forsvarsministeren.

Desuden understregede Bramsen, at hun har været disponibel på sin telefon døgnet rundt, og at alle nødvendige beslutninger er blevet truffet.

Ville ønske, hun ikke var taget til Ærø

15. august var forsvarsministeren på besøg hos Marinehjemmeværnet i Svendborg og bagefter på besøg hos Ærøs socialdemokratiske borgmester.

Turen fik omgående kritik af flere årsager.

For det første har flere partier ønsket svar på, hvorfor forsvarsministeren var på et besøg, der ikke var forsvarsrelateret, mens Kabul faldt. For det andet har flere i oppositionen fundet det kritisabelt, at ministeren blev fragtet til sit partibesøg på Ærø i et af Marinehjemmeværnets fartøjer.

På samrådet fredag medgiver forsvarsministeren da også, at hun i dag ville ønske, at hun ikke var taget til Ærø den søndag morgen:

- Hvis der er nogen, der havde ønsket at være et andet sted og havde vidst, hvad der skete i løbet af søndagen, så var det da mig, lød det fra Trine Bramsen.

- Ville jeg gerne lave det om? Ja, selvfølgelig ville jeg da gerne det, sagde hun og understregede, at det nok ville have sendt et andet signal.

Bramsen holder fast

Ifølge Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker, var det en Bramsen, der holdt stædigt fast i sin forklaring ved samrådet i dag:

- Bramsen holder fast i sin beslutning om, at det var rigtigt at tage på det her tjenestebesøg på Ærø, siger han.

Samtidig holder hun fast i tidspunktet søndag klokken 12.36, som for hende er et nøgletidspunkt i sagen. Her gik det nemlig op for Forsvaret, at man er nødt til at indsætte militærfly som erstatning for de civilfly, man hidtil havde evakueret med.

Tidligere på dagen fredag var forsvarsminister Trine Bramsen desuden i samråd med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at besvare spørgsmål om Danmarks evakueringer ud af Afghanistan.