Politik

Thulesen Dahl: - Jeg kommer ikke til at trække mig

Mens flere i baglandet kræver hans afgang, vil Kristian Thulesen Dahl "trække en streg i sandet" på partiets årsmøde i weekenden.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, bakker ikke tilbage trods buldren i baglandet, og at en lokalformand så sent som i dag, torsdag, beder partiets 'mor', Pia Kjærsgaard, om at træde til og overtage styringen i partiet.

- Jeg stiller op som formand for Dansk Folkeparti også lørdag. Jeg fortsætter på posten, hvis jeg har baglandets, de delegeredes, opbakning, understreger han i et eksklusivt interview med TV 2.

Han afviser pure, at han er ved at tabe kontrollen over partiet.

- Selvfølgelig er der noget spektakel ude i krogene. Det er der ikke nogen tvivl om. Den her weekend skal være stedet, hvor vi trækker en streg i sandet, og hvor man lover hinanden, at når vi går derfra på søndag, så skal vi koncentrere os om politik, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til weekendens årsmøde i Herning.

Diskussion skal holdes internt

Kristian Thulesen Dahl overtog formandsposten fra Pia Kjærsgaard i 2012. Og han kan godt forstå, at nogen skeler mod partistifteren og de gode gamle dage, når det går skidt. Det kan man roligt sige, at det har gjort siden folketingsvalget i 2019.

Lyn-analyse

Det er helt usædvanligt, at der er så meget kritik med så kort afstand til et valg til kommuner og regioner.

Der kan selv de mest hidsige partier som regel lægge låg på kritikken, fordi selvopretholdelsesdriften trods alt er stor nok til, at man siger, vi skal have et godt udgangspunkt for valget 16. november.

Så at der overhovedet er kritik er helt vildt.

Den er også ret omfangsrig. Der bliver bygget på dag for dag. Forventningen til weekendens årsmøde i DF er jo drama. Nok ikke ligesom Fremskridtspartiets sidste årsmøde i 1995, hvor det jo gik op i hat og briller, men det bliver dramatisk.

Partiet mistede 21 af sine 37 mandater. Det var den største vælgerlussing set i dansk politik i over 100 år. Og siden da har målingerne kun vist nedadgående kurver for partiet. Ifølge det vægtede snit af målinger, som Berlingske laver, ville DF få 8,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen.

Dermed overgår partiet kun knebent Nye Borgerlige, der er i fremgang. Og selv Socialdemokratiet bryster sig af stram udlændingepolitik, som ellers var Dansk Folkepartis særkende i partiets storhedstid.

- Jeg forstår godt, at der er frustration over partiets situation. Også, at der er mange, der har følt behov for at lufte partiets beskidte vasketøj offentligt.

- Jeg synes ikke, det er underligt at have en diskussion om, hvad gør vi, når det ikke kører. Jeg appellerer bare til, at vi har den diskussion internt i partiet, siger Thulesen Dahl og affejer spørgsmålet om at lade Pia Kjærsgaard komme til igen.

Ævl og kævl stjæler opmærksomheden

Han beder om ro til, at partiets kandidater til de kommende kommunal- og regionsrådsvalg kan få lov at føre politik.

- Det kunne jo være skønt, hvis jeg også lavede et interview op til et årsmøde, der handlede om vores politik. Det kan vi ikke komme afsted med, så længe det her tager al opmærksomheden. Vi skal ikke have ævl og kævl, splid og spektakel.

Særligt to medlemmer af hovedbestyrelsen, partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen og regionsmedlem i Nordjylland Erik Høgh-Sørensen, har offentligt kritiseret partilinjen. De mener, at Dansk Folkeparti burde stå langt strammere på udlændingepolitikken.

Det har fået andre til at kritisere dem i skarpe veninder og partiformanden til at gå ud med en offentlig reprimande, selvom den slags ellers hidtil har været uhørt i det notorisk topstyrede parti.

Hvem i hovedbestyrelsen har skylden for, at det er kørt så meget af sporet?

- Det er helt åbenlyst, at vi har nogle stykker i hovedbestyrelsen, som er noget oppe at køre over hinanden. Men når jeg forsøger at finde ind til benet af, hvad uenighederne bunder i, så har jeg svært ved at se, hvor uenighederne er. Jeg ser det mere som om, at man har en forskellig måde at udtrykke sig på.

Hvad får dig til at tro på, at de stridigheder stopper med et pennestrøg efter på lørdag?

- Jeg tror helt grundlæggende, at det handler om, at baglandet ikke vil finde sig i, at nogle ikke forstår, at det er bedst at tage den slags diskussioner internt i stedet for at ødelægge et kommunalvalg.

- Vi bliver nødt til at markere, at der var et før og et efter landsmødet. Det kan ikke nytte noget, at vi slås udadtil. Det eneste, der sker, er, at vi bliver mindre og mindre.

Klar til kampvalg

Har du på noget tidspunkt i alt det her overvejet at trække dig?

- Nej, det har jeg ikke. Og det kommer jeg heller ikke til at gøre i denne weekend. Jeg stiller mig til rådighed, og hvis jeg har de delegeredes opbakning, så fortsætter jeg, siger han og lover, at han er "klar til at kæmpe kampen".

Så du er også klar til, hvis det skulle nå dertil, at tage et kampvalg?

- Det er jo altid en del af demokratiet, at man skal være klar til konkurrence. Jeg skal ikke være formand for Dansk Folkeparti til evig tid, så jeg har jo også en interesse i, at andre kan se sig selv i den rolle. Når jeg ikke længere skal være formand for DF, ser jeg jo gerne, at der er andre dygtige folk, der vil tage over. Så det der med, at der ikke må være konkurrence i et parti, det er jeg uenig i, siger han.

Efter Kristian Thulesen Dahls mening er der flere oplagte bud på arvtagere til den dag, han selv går af. Han nævner næstformanden Morten Messerschmidt, der efter Thulesen Dahls mening vil blive renset, når sagen om svindel med EU-midler skal føres i landsretten, og den unge EU-parlamentariker Peter Kofod, som ”har gjort det rigtig godt i gruppen”.

Kunne Inger Støjberg være et bud på Dansk Folkepartis formand en dag?

- Hvis Inger Støjberg på et tidspunkt ønsker at melde sig ind i Dansk Folkeparti, er hun meget velkommen. Hun ville være en kæmpe gevinst for os. I hvilken position det så skulle være, det vil hun selv og partiet skulle finde ud af.

Hvad kommer der til at ske på lørdag?

- Jeg tror, jeg må skuffe dem, der ser frem til scener a la det vi så i Fremskridtspartiet i 1995. Jeg var der selv. For dem, der måtte ønske sådan noget, må jeg skuffe dem. Jeg tror, det bliver en god weekend. Der er behov for, at vi får talt ud om nogle ting, og det, tror jeg, folk er indstillede på, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti holder årsmøde lørdag og søndag i Herning Messecenter. Du kan følge det på TV 2 NEWS.