Politik

DF-lokalformand opfordrer til at vælte Thulesen Dahl: - Lad Pia Kjærsgaard tage over

Lokalformænd appellerer til Dansk Folkerpartis "moder" om at overtage styringen i det kriseramte parti.

Der er optræk til et blodigt opgør med ledelsen i Dansk Folkeparti forud for partiets årsmøde i den kommende weekend.

En lokalformand opfordrer nu direkte partistifter Pia Kjærsgaard til at skride ind og tage styrepinden fra Kristian Thulesen Dahl.

- Det vil være rigtig godt for Dansk Folkeparti, hvis Pia Kjærsgaard kunne tage over igen. Det vil give ro for partiet, sige Rita Rahbæk, der er lokalformand i Pia Kjærsgaards hjemby, Gentofte, til Ekstra Bladet.

Avisen har tidligere skrevet, at lokalformændene i landets fire største byer har skrevet direkte til Pia Kjærsgaard og bedt hende om "at træde til". Og nu føjes altså endnu et navn til listen over folk, der beder Kjærsgaard om at overtage styringen.

En direkte opfordring

Rita Rahbæk uddyber, at hun ikke har noget imod Kristian Thulesen Dahl, men hun mener ikke, at han er den rette til at lede partiet lige nu.

- Er det en direkte opfordring til, at hun skal tage over som formand op til årsmødet?

- Ja, svarer hun ifølge Ekstra Bladet.

Jan Grau, formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Odense, bekræfter over for TV 2, at han er medunderskriver på et brev til Pia Kjærsgaard. Han ønsker dog ikke at sige noget om indholdet.

- Den tager vi internt til landsmødet, siger han.

Det trækker op til dramatisk årsmøde

Den opsigtsvækkende udmelding fra baglandet kommer forud for partiets årsmøde, der afholdes i Herning i weekenden.

Partiet befinder sig i meningsmålingerne permanent under valgresultatet fra 2019, der i sig selv var en kæmpe skuffelse for DF, mens konkurrenterne fra Nye Borgerlige konsekvent er større. Næstformand Morten Messerschmidt er netop blevet dømt for svig med EU-midler. Og internt er der ævl og kævl og strid om vejen ud af dødvandet.

Der er allerede lagt op til drama, når der skal være valg til hovedbestyrelsen på årsmødet. Blandt andet er tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen på valg, og han har på det seneste båret ved til de interne stridigheder ved at kritisere partilinjen på udlændingepolitikken åbent.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl så sig for to uger siden nødsaget til at gå ud med en offentlig reprimande:

- Vi har nogle få, der ikke kan finde ud af at holde tingene internt. Det skal de lære, for det tærer på et parti, sagde han.

- Derfor appellerer jeg til, at man tager de her diskussioner internt og ikke i offentligheden. Det har jeg også påtalt.