Politik

Dansk Folkeparti har mistet medlemmer i hver tredje byråd

Siden sidste kommunalvalg har 44 af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer droppet partiet.

Den trængte formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, er også presset på den kommunale front. I mere end hver tredje af landets byråd, har Dansk Folkeparti måttet sige farvel til folk, der var indvalgt på partiets opstillingsliste.

I alt 44 byrådsmedlemmer fordelt på 34 kommuner har siden sidste kommunalvalg i 2017 droppet Dansk Folkeparti. Det viser en opgørelse, som TV 2 har foretaget torsdag.

Han har ikke været i stand til at skabe de resultater, vi havde forventet, der skulle skabes

Kim Kristiansen, tidligere byrådsmedlem i Herlev for Dansk Folkeparti, nu løsgænger

En af de frafaldne er Kim Kristiansen, som i 2017 blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Herlev Kommune. Også i den foregående byrådsperiode repræsenterede han Dansk Folkeparti. Nu er Kim Kristiansen imidlertid løsgænger, og han sender i dag denne bredside til sit tidligere partis formand Kristian Thulesen Dahl:

- Med det udgangspunkt han havde, burde han have kunnet gøre det bedre, end det han har formået at gøre nu.

I den nærliggende Egedal Kommune er det Bettina Zarp, der har sagt farvel til Dansk Folkeparti, og i stedet er gået til Lokallisten Nyt Egedal.

- Grunden til at jeg valgte at forlade Dansk Folkeparti var, at jeg syntes, at tingene gik en lille smule langsomt inde fra Christiansborg, siger byrådsmedlemmet.

Mister pladser i hele landet

Det er ikke kun i hovedstadsområdet, at byrådene i stort tal drænes for repræsentanter for Dansk Folkeparti. I Frederikshavn i Nordjylland havde partiet tidligere to byrådsmedlemmer. Nu er der ingen tilbage.

I Syd- og Sønderjylland, som tidligere var en af Dansk Folkepartis kernebaser, er der frafald i Esbjerg, Tønder, Åbenrå og Vejen. I sidstnævnte kommune er der tale om to medlemmer af kommunalbestyrelsen, der har sagt farvel.

I Guldborgsund Kommune, der dækker Falster og dele af Lolland, har partiet ligeledes mistet to pladser i byrådet undervejs i perioden.

Rekorden skal man dog til Fyn for at finde, nærmere bestemt Svendborg. Her har partiet sagt farvel til tre pladser i kommunalbestyrelsen.

Lokale stridigheder spiller også ind

Den massive flugt af DF-medlemmer fra landets byråd er dårligt nyt for Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg forstår jo godt, at der er frustrationer over partiets situation. Også at der har været for mange, der har luftet det beskidte tøj offentligt, sagde partilederen torsdag eftermiddag til TV 2.

Årsagerne til faneflugten er mange og handler bestemt ikke kun om utilfredshed med formanden. I Egedal Kommune havde Bettina Zarps farvel til partiet sammenhæng med, at der i byrådet var stemning for at danne en ny lokalliste, der kunne samle medlemmer fra forskellige partier og dermed appellere mere bredt.

I andre kommuner har interne stridigheder mellem Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer spillet ind. Men slutresultatet er et uhørt højt antal frafaldne byrådsmedlemmer. Dette kommer to år efter, at Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i 2019 dykkede fra 21,1 pct. af stemmerne til 8,7 pct. og dermed fik den største vælgerlussing, som noget parti har indkasseret i de sidste 100 år.

- Han har ikke været i stand til at skabe de resultater, vi havde forventet, der skulle skabes. Så med det sagt, synes jeg ikke han har gjort det særlig godt, lyder kommentaren fra byrådsmedlemmet i Herlev.

Thulesen Dahl: I weekenden trækker vi en streg i sandet

Kristian Thulesen Dahl håber nu på, at partiets årsmøde i weekenden kan igangsætte en proces, der kan stoppe nedturen:

- Den her weekend skal være stedet, hvor man trækker en streg i sandet, og hvor man lover hinanden, at når vi går derfra søndag, så handler det altså om politik.

Kristian Thulesen Dahl: - Den her weekend skal være stedet, hvor man trækker en streg i sandet, og hvor man lover hinanden, at når vi går derfra søndag, så handler det altså om politik.

Foreløbig er der dog langt til ubrydeligt sammenhold i partiet. Torsdag gik partiets lokalformand i Gentofte således ud og opfordrede partiets tidligere formand, Pia Kjærsgaard, til at udfordre Kristian Thulesen Dahl på formandspladsen.

Blandt de frafaldne byrådsmedlemmer, som TV 2 talte med i dag, var der heller ikke stor tiltro til Thulesen Dahl som fremtidig leder af Dansk Folkeparti. Kim Kristiansen:

- Han har haft muligheden for at komme igen. Hvis det havde været en privat virksomhed, havde man for længst skiftet ham ud.