Kommunalvalg

Løkkes parti kan udløse "absurd teater" i blå blok, vurderer ekspert

Valgforskere spår Moderaterne rigtig gode muligheder for at komme i Folketinget efter næste valg, men de ser også flere store udfordringer for Løkke.

Med de nødvendige vælgererklæringer på plads er Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, snart klar til at smide snøren ud i vælgerhavet efter stemmer.

Og det er ikke specielt godt nyt for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. For det bliver formentlig hos ham, at hovedparten af Moderaternes vælgere vil bide på.

Det vurder valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Mette Frederiksen vil stå og smile over situationen, og for hende er det bare at finde popcornene frem

Kasper Møller Hansen, valgforsker, Københavns Universitet

Han forklarer, at de målinger, der er lavet indtil nu, ”næsten entydigt” viser, at Moderaternes vælgere kommer fra Venstre.

- Det her udfordrer ikke bare Jakob Ellemanns vælgermæssige base, men også hans legitimitet som partileder, fordi det er hans tidligere chef, der står der som formand for et konkurrerende parti, siger Kasper Møller Hansen og fortsætter:

- Det er virkelig skidt for Jakob Ellemann. Og melder Inger Støjberg (tidligere næstformand i Venstre, red.) sig også ind i et andet parti, er der fuld plade i forhold til at blive udfordret fra alle sider.

Svært at trække vælgere over midten

Moderaterne slår sig op på at være et midterparti, der vil samarbejde bredt med både blå og røde partier.

Det til trods tvivler Kasper Møller Hansen på, at Lars Løkke Rasmussens parti vil lykkes med at hente mange vælgere fra rød blok.

- Vælgerne navigerer i høj grad efter rødt og blåt, og i de fleste vælgeres øjne er Løkke blå. Derfor tror jeg, at det bliver svært for ham at tiltrække vælgere fra den røde side, for som vælger er det et stort skridt at springe hen over midten, siger Kasper Møller Hansen.

Venstres retsordfører er ikke bekymret

Men selvom vurderingen fra Kasper Møller Hansen umiddelbart er dårligt nyt for Venstre, er partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen, ikke bekymret over udsigten til konkurrence fra den tidligere formand.

Han siger, at det ikke er nogen hemmelighed, at Venstre den seneste tid er dykket i meningsmålingerne, og at noget af det kan tilskrives Lars Løkke Rasmussen. Men han tror også, at blødningen fra Venstre er stoppet.

- De, der er tiltrukket af Løkkes projekt, gik allerede for et halvt år siden. Derfor tror jeg ikke, at det får yderligere betydning, men selvfølgelig vil der til et folketingsvalg være nogle, der flytter krydset derover, siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

Han efterlyser konkret politik fra Moderaterne, men kan sagtens se for sig, at Venstre kan samarbejde med Lars Løkke Rasmussen.

Ekspert: Kan få karakter af et loppecirkus

Den tidligere Venstre-formand har markedsført sit politiske projekt på at ville isolere ”yderfløjene” i dansk politik, og han har tidligere sagt, at han vil have svært ved at samarbejde med Nye Borgerlige.

Derfor er valgforsker Kasper Møller Hansen spændt på at se, hvilket samarbejde Moderaterne kan få etableret med partierne i blå blok.

- Det kan gå hen og blive et næsten absurd teater, når vi skal se partilederrunder i valgkampen, for der er meget langt fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti til Moderaterne. Mette Frederiksen vil stå og smile over situationen, og for hende er det bare at finde popcornene frem, siger Kasper Møller Hansen.

Splittelsen hos de blå partier er større end hos de røde. Det kan få karakter af et loppecirkus at forsøge at få samling på den flok

Rune Stubager, valgforsker, Aarhus Universitet

På Aarhus Universitet vurderer valgforsker Rune Stubager også, at det kan blive svært at finde fælles fodslag mellem partierne i blå blok og Moderaterne.

- Splittelsen hos de blå partier er større end hos de røde. Det kan få karakter af et loppecirkus at forsøge at få samling på den flok, siger Rune Stubager.

Flere store udfordringer

Begge eksperter tror, at Moderaterne kommer over spærregrænsen ved næste folketingsvalg, men de ser også udfordringer.

Rune Stubager peger på, at projektet i nogle vælgeres øjne kan være udfordret på troværdigheden. Det skyldes, at Lars Løkke Rasmussen nu taler for et bredt samarbejde hen over midten samt en blødere udlændingepolitik.

Men ingen af delene var noget, som han selv dyrkede i nævneværdigt omfang i sin tid som statsminister, lyder det fra Rune Stubager.

Kasper Møller Hansen påpeger, at Moderaterne endnu ikke har fremlagt politik og præsenteret kandidater. Derfor anser han de mange vælgererklæringer for ”sympatierklæringer” til Lars Løkke Rasmussen frem for egentlig opbakning til et reelt politisk projekt.

Derudover forudser han, at Moderaterne kan få svært ved at skaffe den nødvendige partiorganisation og det nødvendige bagland til at føre valgkamp i hele landet og ”ikke bare i Aftenshowet”, som Kasper Møller Hansen udtrykker det.

- Det er noget, som alle små partier kæmper med, og det tager meget lang tid at opbygge. Her har Lars Løkke Rasmussen langt igen, siger Kasper Møller Hansen.

Lars Løkke Rasmussen siger onsdag til TV 2, at Moderaterne vil fremlægge politik og kandidater på den anden side af kommunalvalget i november.