Politik

Løkke afviser ikke at gøre Ellemann til statsminister: - Jeg er ikke den hævngerrige type

Lars Løkke Rasmussen vil trods sit hårde brud med Venstre ikke afvise at hjælpe sit gamle parti. Han vil dog ikke love noget.

Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre efter store uenigheder, men det betyder ikke, at Moderaterne aldrig vil kunne pege på Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som statsminister.

Det siger Lars Løkke Rasmussen onsdag til TV 2, efter at Moderaterne har opnået de nødvendige 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

- Politiske kommentatorer har sagt, at på grund af det brud, der har været mellem mig og Venstre, vil det aldrig kunne komme på tale, at Moderaterne ville kunne leve med Jakob Ellemann-Jensen som statsminister. Det vil jeg gerne gendrive, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og fortsætter:

- Jeg er ikke en hævngerrig type.

Hårdt brud med Venstre

Lars Løkke Rasmussen forlod formandsposten i Venstre efter stor dramatik i august 2019. Det skete, efter at Venstre havde mistet regeringsmagten ved folketingsvalget kort tid forinden, men isoleret set fået et godt valgresultat som parti.

I Venstres bagland var der flere steder stor utilfredshed med, at Lars Løkke Rasmussen i valgkampen ud af det blå havde annonceret et opsigtsvækkende forslag om regeringssamarbejde med arvefjenden Socialdemokratiet. Og presset fra baglandet var med til at fælde Lars Løkke Rasmussen som formand.

Han blev dog i Venstre, men erklærede sig efter et sommergruppemøde i 2020 skuffet over, at hans efterfølger på formandsposten, Jakob Ellemann-Jensen, ikke havde tænkt sig at videreføre hans tanker om et regeringssamarbejde hen over midten.

Det var kraftigt medvirkende til, at Lars Løkke Rasmussen 1. januar 2021 meldte sig ud af Venstre. Men trods uenighederne med både bagland og den nye ledelse afviser Lars Løkke Rasmussen altså ikke at være med til at gøre Jakob Ellemann-Jensen til statsminister.

Vil "tø" blokkene op

Det er dog ikke ensbetydende med, at Jakob Ellemann-Jensen kan regne med Moderaternes opbakning.

I interviewet med TV 2 siger Lars Løkke Rasmussen, at han på nuværende tidspunkt ikke vil pege på den ene statsministerkandidat frem for den anden.

Det vil ifølge den tidligere statsminister være med til at ”låse” det politiske spil på Christiansborg, hvor han ønsker at ”tø” rød og blå blok op og samarbejde hen over midten.

- Hvem der sidder for bordenden er ikke en snak, vi behøver at have nu. Det fjerner fokus fra det politiske indhold. Selvfølgelig skal vi svare på det, men det er ikke nu, der er valgkamp, siger han.

Men det kan jo godt være vigtigt for mange danskerne at vide, hvem de får som statsminister, hvis de stemmer på dig?

- Det tror jeg også, men danskerne har heldigvis mere tålmodighed, end man har på TV 2 NEWS. Det er præcis derfor, at der er 16.000 danskere, der har engageret sig i vores projekt og diskuterer politik. Det er, fordi at der faktisk findes nogle derude, der er godt og grundigt træt af, at politik bliver spin og stoleleg og gerne vil diskutere substans, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kandidater og partiprogram må vente

Moderaterne har endnu ikke fremlagt politik i større omfang, og kandidatlisten er heller ikke blevet præsenteret.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke sætte navn på nogle af de kommende kandidater, men siger, at det især kommer til at være personer, der modsat ham selv ikke har begået sig mange år i politik.

Han forklarer, at Moderaterne først efter kommunalvalget i november vil fortælle om sit politiske program og kandidater.