Støjberg for Rigsretten

Ekschef gav Støjberg nej til regelbrud

Tidligere afdelingschef i Udlændingeministeriet fastholdt på et møde i 2016, at regler skulle følges. Men Støjberg ville have undtagelsesfri ordning.

Efter flere dage med oplæsning af mails og samrådssvar samt otte timers afhøring af Inger Støjberg kommer der nu flere syn på den omdiskuterede instrukssag.

Onsdag indtog Lykke Sørensen vidneskranken.

Hun var afdelingschef i Udlændingeministeriet og departementets øverste juridiske kompetence, da Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister i 2016.

Og så er hun langtfra enig med den tidligere minister i, hvordan forløbet var i forbindelse med en række ulovlige adskillelser af asylpar.

Bombastisk melding til minister

På et koncerndirektionsmøde i ministeriet 10. februar 2016 blev Lykke Sørensen bedt om at redegøre for, hvordan det stod til med ordningen om at adskille mindreårige asylpar.

Meldingen var klar:

- Jeg sagde kort, at det kunne ikke være en undtagelsesfri ordning. Og det var ligegyldigt, hvad hun (Støjberg, red.) sagde, fordi det må være sådan, at danske myndigheder overholder reglerne, sagde Lykke Sørensen i retten.

Lyn-analyse

Det var anklagerens formiddag og Støjbergs eftermiddag.

Ministernotatet er jo Støjbergs nøglebilag, hvori hun godkendte undtagelser. Men Lykke Sørensen, den helt centrale jurist, siger, at hun kendte det dårligt nok. Og hun har aldrig hørt hverken Støjberg, Uffe Toudal eller Mark Thorsen nævne det.

Det er jo virkelig noget, anklagerne kan bruge.

Det blev Støjbergs eftermiddag, for der sagde Lykke Sørensen, at ministeren fik lov at løbe med sin meget hårde melding udadtil, men der blev faktisk gjort undtagelser. Der var i hvert fald fem par, som ikke blev adskilt.  

Hun kalder det "en bombastisk udmelding" på et "usædvanligt møde". Usædvanligt, fordi hun blandt andet måtte sige til en siddende minister, at Danmark skulle overholde loven.

Det faldt ikke i god jord hos ministeren.

- Hun var ikke tilfreds med det. Det stod klart for mig, at hun ikke var klar til at acceptere en undtagelsesfri ordning, sagde Lykke Sørensen uden dog at kunne huske, hvordan Inger Støjberg reagerede, eller hvad der præcist blev sagt.

Vidne: Notat spillede ingen rolle

Den oplevelse står i kontrast til, hvad Inger Støjberg selv har forklaret i Rigsretten de foregående dage.

Dagen inden mødet - altså den 9. februar - havde hun godkendt et notat om, at der kunne være tilfælde, hvor et par ikke kunne blive adskilt. Så ministeren anså det for at være en åbenlys udmelding.

- Jeg havde jo godkendt notatet dagen før, så det vidste jeg jo alt om, sagde Inger Støjberg tidligere på ugen.

Al snak og handling tog ifølge Støjberg udgangspunkt i netop det notat, mens Lykke Sørensen slet ikke erindrer at have set det dengang.

- Det er i hvert fald ikke noget, der har spillet en rolle efterfølgende, lød det i retten fra den tidligere afdelingschef.

Afhøringen af Lykke Sørensen fortsætter på mandag.

Her kan du læse alt om dagens afhøringer i Rigsretten: