Politik

Aftale om lige barsel møder hård kritik i blå blok

I flere dele af blå blok bliver aftalen modtaget med et klart "nej tak".

Fagbevægelsen og arbejdsgiverne blev mandag enige om en ny model, der stiller moren og faren lige, når der skal afholdes barsel.

Før aftalen bliver til virkelighed, skal den dog vedtages politisk. Ifølge Berlingske har et flertal i Folketinget allerede sagt, at de er "yderst positivt" stemt over for aftalen.

Men i dele af blå blok møder udsigten til en lige fordeling af barslen modstand.

Blandt andet mener formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund, at det skal være op til den enkelte familie at fordele tiden med barnet.

- Hvis det rigtige for den enkelte familie er, at moren, som alt andet lige har båret barnet i ni måneder og født barnet, vælger at gå hjemme længere, så er det fint, at man indretter sig sådan, siger hun til TV 2.

- Hvis ikke man indbyrdes kan finde ud af, hvordan man vil dele barslen, skulle man måske have overvejet, om man har giftet sig med den rette, siger hun.

11 uger øremærkes til både mor og far

Forslaget til aftalen betyder, at 11 ugers barsel øremærkes til både mor og far – i dag har moren 14 uger og faren 2 uger. Derudover har begge parter med den nye aftale yderligere 13 ugers barsel, som de kan flytte rundt på, som det passer dem.

Hvis ingen foretager sig noget, vil udgangspunktet med den nye aftale være, at hver forælder afholder 24 ugers barsel. Men bruger en af dem ikke sine fastlagte 11 uger, går de tabt.

Her er de nuværende regler for barsel

Moren har, ud over 4 ugers orlov i slutningen af graviditeten, 14 ugers øremærket barselsorlov efter fødslen.

Faren har to ugers øremærket barsel.

Derudover har forældrene tilsammen ret til 32 ugers forældreorlov, som de selv kan fordele mellem sig.

Kilde: Borger.dk

Aftalen er kommet på plads efter længere tids forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter. Og ifølge næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation Maijbrit Berlau er den et kæmpe nybrud.

- Det her er jo virkelig et fremskridt for ligestillingen. Vi flytter hegnspæle i Danmark til fordel for ligestillingen med den her aftale, siger hun til TV 2.

- Det skal ikke være en kamp, men en ret for far at holde orlov med sit barn. Samtidig styrker det kvinderne på arbejdsmarkedet, når forældrene deler orloven.

Aftalen kommer op til, at et nyt EU-direktiv, som pålægger EU's lande at øremærke mindst ni ugers barsel til begge forældre, senest skal implementeres i 2022.

"Nej tak!"

Ifølge Berlingske har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), regeringens tre støttepartier og Venstre allerede givet deres støtte til den del af aftalen, som handler om ligestilling af barsel.

På Twitter opfordrer Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, dog til at lade "kulturen udvikle sig uden politisk tvang".

- Det her er et tilbageskridt for et mangfoldigt og frit samfund med frihed til forskellighed og frie valg for familierne, skriver han blandt andet.

Og hos Dansk Folkeparti modtager formand Kristian Thulesen Dahl aftalen med et rungende "Nej tak!".

Ifølge ham er den lige fordeling af barsel direkte nedladende over for danske familier.

- Lad dog forældrene selv bestemme, hvordan de skal fordele deres barsel, skriver Kristian Thulesen Dahl på Twitter.