Politik

Olsen Dyhr langer ud efter Dan Jørgensen: - Vil hellere på CNN end at løse klimakrisen

Klimaministeren har været flittig til at lægge billeder op på sociale medier, hvor han er gæst hos den amerikanske tv-station.

Det går alt for langsomt med den grønne omstilling i Danmark, og klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke prioriteterne i orden.

Sådan lyder kritikken lørdag middag fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der holder tale ved sit partis landsmøde i Kolding.

I talen henviser SF-formanden til, at FN i begyndelsen af august kom med en ny klimarapport, der ifølge Pia Olsen Dyhr er ”skræmmende læsning”. Derfor havde hun forventet, at regeringen havde indkaldt til pressemøde og præsenteret en kriseplan for den danske befolkning.

- Men nej, der var radiotavshed. Det virker som om, at Dan Jørgensen hellere vil sidde på CNN end at skabe konkrete forandringer, siger Pia Olsen Dyhr, mens salen i Kolding fyldt med SF'ere bryder ud i både grin og klapsalver

Klimaminister flittig gæst hos CNN

Dan Jørgensen har flere gange i løbet af sine lidt over to år som klimaminister gæstet den store amerikanske tv-kanal CNN for at fortælle, hvor godt det går med den grønne omstilling i Danmark.

Klimaministeren har flittigt lagt billeder op af sine skærmoptrædener på de sociale medier, og senest har mediet Frihedsbrevet via aktindsigter beskrevet, at Dan Jørgensen selv har presset på for at være gæst hos den amerikanske tv-station.

I sin tale på landsmødet lader Pia Olsen Dyhr forstå, at hun synes, at Dan Jørgensens optrædener på CNN har fyldt for meget. Hun efterlyser i stedet større fokus på, at danskerne bør sætte kødforbruget ned, køre mere i elbil, og at det haster med en omlægning af landbrugsproduktionen.

Det er ifølge SF-formanden nødvendigt for at nå i mål med klimalovens målsætning om en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 70 procent i 2030.

- Hvis vi ikke lykkes, så er det fordi, viljen mangler. Så enkelt og så kynisk er det. Men jeg tror fuldt og fast på, at vi kan lykkes, siger Pia Olsen Dyhr.

Afviser at true

Det er langt fra første gang, at SF kritiserer regeringen for at gøre for lidt på det grønne område, men SF er ikke gået skridtet videre ved at true med at vælte regeringen.

Det er en anden stil end regeringens andre støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten, der begge har truet med at trække støtten.

Men selvom SF er blevet beskyldt for at være for venlige ved regeringen og for at være et ”Socialdemokratiet-light”, afviser Pia Olsen Dyhr, at trusler om valg på klimaområdet er vejen frem.

- Jeg tror ikke på, at et nyt politisk flertal i Danmark vil have de samme ambitioner som vi, der udgør flertallet i disse år, lyder det fra SF-formanden.

Kritik fra Klimarådet

Med de nuværende politiske tiltag er Danmark ifølge Dan Jørgensen cirka halvvejs i mål med 70 procent-målsætningen. Men regeringens klimarådgiver, Klimarådet, kritiserede tidligere på året tempoet i den grønne omstilling for at være for langsomt.

Ifølge Klimarådet er alle de ”lavthængende frugter” høstet, og rådet har betegnet det som ”kritisk”, at der ikke er anvist en konkret vej til at nå hele vejen i mål med målsætningen i 2030.

Regeringen har forsvaret sig med, at den ikke kan komme med en præcis køreplan, fordi den også afventer hjælp fra nye teknologier. Men det er ikke godt nok, lyder det lørdag fra Pia Olsen Dyhr.

Kræver køreplan for 2030-målsætning

Hun forklarer, at SF kræver en konkret handlingsplan frem mod 2030. Den skal være på plads, inden der senere på efteråret bliver indgået en finanslovsaftale, siger Pia Olsen Dyhr.

Men noget lignende sagde hun også sidste år, skriver Politiken, og der kom ikke en aftale, inden finansloven blev indgået.

Til Politiken siger Pia Olsen Dyhr lørdag, at kravet heller ikke denne gang er ultimativt, og at hun ikke vil vælte regeringen, hvis det ikke bliver opfyldt.

Hun slår dog fast, at kravet er en ”klar arbejdsopgave for regeringen”.

Klimaminister Dan Jørgensen har tidligere i en mail oplyst til Politiken, at han er åben for at drøfte SF’s forslag.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med SF. Derfor diskuterer jeg naturligvis også gerne gode og konstruktive ideer som for eksempel en køreplan, skriver Dan Jørgensen.