Politik

Tusindvis af opkald til 112 er mislykkedes: - Et skandaløst problem, lyder det fra DF

Det kan ikke gå hurtigt nok med at få løst problemerne. Det mener Dansk Folkeparti, der nu kalder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Forholdene på Regions Hovedstadens 112-vagtcentral er blevet så dårlige, at borgere i akut fare risikerer ikke at få hjælp i tide.

Det skriver Berlingske fredag.

Avisen har igennem flere måneder været i kontakt med en række medarbejdere hos Region Hovedstadens vagtcentral, der kan berette om tusindvis af såkaldt mistede opkald den seneste tid.

Et mistet opkald betyder, at borgeren ikke kommer til at tale med en sundhedsfaglig medarbejder inden for 22 sekunder efter viderestilling. Det skyldes ifølge Berlingske kø på linjen til regionens vagtcentral, og avisens optælling viser, at der har været 2482 mistede opkald på bare 29 døgn inden for de seneste tre måneder.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, tøver ikke med at tage store ord i brug. Han frygter, at de mange mistede opkald kan koste menneskeliv.

- Når man ringer til 112 og ikke kan få hjælp, har vi et gedigent skandaløst problem, som vi skal have gjort noget ved, siger Peter Skaarup til TV 2.

Han fortæller videre, at han på baggrund af Berlingskes historie har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd for at få svar på, hvad der skal til for at løse problemet, samt hvorfor det ikke har været forelagt politikerne.

Partier står i kø for at kritisere

Som udgangspunkt skal der sendes en ambulance med udrykning, hvis et opkald er mistet, men ifølge Berlingske sker det ikke altid.

Medarbejdere på vagtcentralen, som avisen har talt med, fortæller, at det blandt andet skyldes, at der ikke er ambulancer nok. Mest alvorligt er det ifølge de ansatte, at den telefoniske førstehjælp forsinkes.

Dansk Folkeparti er langt fra det eneste parti, der kritiserer forholdene på Region Hovedstadens vagtcentral.

Over for Berlingske kalder Martin Geertsen fra Venstre det "forfærdeligt", og Socialdemokratiets Rasmus Horn Langhoff synes, at det lyder "meget bekymrende".

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen kalder det en skandale og i en skriftlig kommentar til Ritzau kalder SF's retsordfører, Karina Lorentzen, oplysningerne for "dybt bekymrende".

- Det handler jo om liv og død, så det kan gå rigtigt galt, hvis man ikke kommer igennem på telefoner, siger hun.

Regionsformand er overrasket og bekymret

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til sagen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men han ønsker ikke at stille op til interview.

Det gør hans partikollega Lars Gaardhøj, der er formand for Region Hovedstaden, til gengæld. Han siger til TV 2, at han ikke kendte til problemerne, før han så Berlingskes artikel. Han blev både ”overrasket og bekymret”, forklarer han.

Regionsrådsformanden siger, at han nu vil få sat gang i en undersøgelse, der skal afdække, hvad problemerne skyldes.

- Jeg kan også forstå på det hele, at der har været et meget stort tryk af henvendelser efter covid-19. Også større end ventet, og det betyder, at man mangler noget på bemandingen. Jeg synes, vi skal se på, om vi kan løfte bemandingen, siger han til TV 2.

Over for Berlingske beklager vagtcentralchef Preben Hansen forholdene, men han siger, at det ikke har været muligt at skaffe nok kvalificerede medarbejdere.