Politik

DR fjerner interview - vidste ikke, at gæst har alzheimer

DF-koryfæet Søren Krarup lider af alzheimer. Partiet har på vegne af familien bedt medierne om at lade være med at interviewe ham fremover.

Danmarks Radio har været nødt til at fjerne torsdagens afsnit af det politiske radiomagasin 'Slotsholmen', da en af programmets gæster viste sig at lide af hjernesygdommen alzheimer.

Dagens afsnit af 'Slotsholmen' handlede blandt andet om den aktuelle situation i Dansk Folkeparti, og i den anledning blev partiets mangeårige medlem, sognepræsten Søren Krarup, interviewet.

Det fik dog hans datter til at reagere.

- Det er ikke rimeligt at bruge en person i den tilstand i politik, skriver Marie Krarup, der selv sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti, på Facebook.

Hun fortæller, at faderen "desværre har en alzheimer-diagnose". Hun mener derfor ikke, at DR bør bruge optagelsen.

- Det er svært nok i forvejen for ham selv og de pårørende at skulle leve med en sådan diagnose.

DR vidste det ikke

DR vidste dog ikke, at 83-årige Søren Krarup er diagnosticeret med sygdommen, oplyser en redaktionschef.

- Kære Marie. Som du ved, var vi ingenlunde klar over, at din far havde en alzheimer-diagnose, da vi lavede interviewet med ham, svarer Michael Elsborg, der er redaktionschef på DRs politiske redaktion, i debattråden under Marie Krarups facebookopslag.

DR-folkene anede heller ikke uråd, hverken da de interviewede Søren Krarup, eller da de torsdag formiddag bragte interviewet på P1.

- Havde vi haft denne viden - eller den mindste mistanke om den - ville vi have handlet anderledes, forsikrer Michael Elsborg.

Han oplyser videre, at interviewet ikke vil blive bragt på andre af DR's platforme, og det vil blive pillet ud af podcastudgaven af det politiske magasin, der i skrivende stund ikke er tilgængeligt på DR's hjemmeside.

Skarpe holdninger

Søren Krarup var medlem af Folketinget fra 2001 til 2011. Og han blev kendt for skarpe holdninger - særligt til indvandrere - og kontroversielle ytringer.

Krarup og hans fætter, Jesper Langballe, der også var præst og sad i Folketinget i samme periode, var kendt som "de sorte præster".

Blandt andet sammenlignede Søren Krarup i 2007 muslimske kvinders tørklæde med nazismens hagekors. Året efter forsvarede han revselsesretten. Og da han i 2017 medvirkede i 'Debatten' på DR2 fik han kaldt Frankrigs dengang kommende præsident, Emmanuel Macron, for "den der lille pæne bøssedreng".

Efter episoden med radioprogrammet har Dansk Folkepartis pressetjeneste, på vegne af Krarups familie, bedt medierne på Christiansborg om at undlade at interviewe Søren Krarup fremover.