Minister vil gøre det ulovligt at spørge til alder ved jobansøgning
Peter Hummelgaard kalder det et ”paradoks”, at seniorer bliver valgt fra samtidig med, at der er mangel på arbejdskraft.
Engang måtte man fysisk aflevere sin jobansøgning eller sende den med brev.
Men i dag gør mange virksomheder brug af en fast formular, hvor man skal udfylde forskellige oplysninger om sig selv, inden man kan komme til at skrive sin ansøgning eller uploade sit CV.
Ofte er én af de ting, virksomhederne spørger til i formularen ens alder eller fødselsår.
Står det til beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S), skal det dog være slut.
I et forsøg på at undgå at ældre bliver sorteret fra alene på grund af deres alder, når de søger arbejde, foreslår han derfor, at virksomhederne går væk fra denne model.
- Mange indsender jobansøgninger gennem en formular på en hjemmeside, hvor man bliver bedt om at skrive sin alder. Det vil vi så sige til virksomhederne, at vi ikke synes, man skal bede om i fremtiden, siger Peter Hummelgaard til TV 2.
- Det er grotesk
Ministerens udmelding kommer på dagen, hvor TV 2 på baggrund af en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager kan fortælle, at mange seniorer bliver valgt fra, når de søger arbejde.
Ifølge undersøgelsen, som er blevet foretaget blandt cirka 1000 virksomheder, er det omkring hver femte arbejdsgiver, der sorterer ansøgere fra alene på grund af deres alder. Også selvom aldersdiskrimination er ulovligt.
Hummelgaard fortæller, at han har modtaget ”rigtig mange” henvendelser fra borgere, der er stødt på det her problem. Derfor har han allerede spillet sin løsning ind i forbindelse med de igangværende trepartsforhandlinger mellem arbejdsgiverne, arbejdstagerne og regeringen.
- For at være helt ærlig synes jeg, det er grotesk. Vi står i en situation, hvor der bliver råbt og skreget efter arbejdskraft, og så kan vi se, at der bliver sorteret seniorer fra, når der bliver søgt job. Alle skal have en fair chance for at blive vurderet på deres kvalifikationer, siger Peter Hummelgaard.
Men, Peter Hummelgaard, hvis man kan se i mit CV, hvornår jeg er blevet færdiguddannet, kan man jo også få en idé om, hvor gammel jeg er?
- Ja, men allerede dér har vi vundet noget, fordi det har tvunget virksomheden til at kigge ned i dit CV og vurdere dig på dine kvalifikationer, siger beskæftigelses- og ligestillingsministeren.
Vil forpligte virksomheder til at løse paradoks
Diskussionen om ældre og jobansøgninger kommer samtidig med, at adskillige virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.
I sidste uge kunne Danmarks Statistik fortælle, at fire ud af fem hoteller havde svært ved at skaffe ansatte i juli. Og i går præsenterede regeringen sit udspil ”Danmark kan mere 1”, der over de næste ni år skal øge beskæftigelsen med 10.500 personer.
Hvorvidt ministerens forslag om at fjerne aldersspørgsmål fra ansøgningsprocessen bliver til virkelighed, er dog stadig uvist, fordi trepartsforhandlingerne ikke er afsluttet.
- Det er da mit håb, at det her initiativ bliver en del af den samlede aftale. Jeg synes, at virksomhederne skal forpligtes til at gøre sit for at gøre noget ved det her paradoks. Man kan ikke både være utilfreds med, at der mangler arbejdskraft og så samtidig sortere seniorerne fra, siger Peter Hummelgaard.