Politik

Regeringen måtte forklare to kovendinger på pressemøde

Mette Frederiksen erkender, at regeringen har ændret holdning til både dimittendsatsen og fornuften i at sløjfe krav om gensidig forsørgerpligt.

- Man har et standpunkt, til man tager et nyt.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krags legendariske citat faldt for snart 57 år siden, men er efter tirsdagens pressemøde i Statsministeriet atter aktuel for efterfølgeren Mette Frederiksen.

Sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummegaard (S) præsenterede hun i spejlsalen regeringens bud på, hvordan man få godt 10.500 flere ud på arbejdsmarkedet, og her måtte hun erkende, at det på to områder har krævet en socialdemokratisk kovending.

Det første er dimittendsatsen. Her vil regeringen skære i udbetalingen til de nyuddannede under 30 år og som ikke har børn eller ægtefælle at forsørge, så beløbet falder fra 13.815 kroner om måneden til 9.500 kroner om måneden. For ikke-forsørgere over 30 år sænkes beløbet til 12.000 kroner. Samtidig forkorter man dagpengeperioden for dimittender med to år.

- Det er sund fornuft, lod Mette Frederiksen forstå. Men det har det ikke altid været.

- Ikke en farbar vej

I november 2019 afviste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard således netop et sådant indgreb i et svar til Folketinget med argumentet om, at det kunne gøres mere intelligent. Den holdning gentog han i folketingssalen i februar 2020 og tilføjede, at det ville svække dagpengesystemet og fleksibiliteten i dagpengesystemet.

At det også i 2021 var en holdning, der eksisterede i Socialdemokratiet, understregede erhvervsordfører Orla Hav, da han i sidste uge blev interviewet om emnet til netmediet Altinget.

- Det er ikke en farbar vej, fastslog han.

Når virkeligheden ændrer sig, så formår vi også at flytte os som parti og som regering

Mette Frederiksen (S)

Det var dog hverken Socialdemokratiet eller regeringens holdning længere, skyndte hans kollega, finansordfører Christian Rabjerg Madsen sig at oplyse, og det samme gjorde altså regeringens repræsentanter i dag.

Frederiksen brød ind

Peter Hummelgaard først. Han erkendte, at flere ting havde ”åbenbaret sig” for ham. Dels havde han indset, at der er behov for at styrke dagpengesystemet, hvilket altså skal ske ved at tage penge fra de nyuddannede arbejdsløse. Og dels skulle tal for landets a-kasser indikere, at nogle unge spekulerer i at være medlem af en a-kasse, mens de studerer, så de kan få den høje sats, når de kommer ud, for så efterfølgende at forlade det kollektive forsikringssystem.

- Så det er den prioritet, vi tager. Dimittenderne må give lidt, for at langt flere lønmodtagere får en stærkere dagpengedækning, sagde Hummelgaard, inden Mette Frederiksen brød ind, for at slå årsagen til regeringens holdningsændring fast:

- Når virkeligheden ændrer sig, så formår vi også at flytte os som parti og som regering. Lige nu står vi med en buldrende økonomi, og når vi så samtidig kan se, at unge nyuddannede fylder mere og mere i vores dagpengesystem, så er det jo sund fornuft at sige til dem, der lige har uddannet sig, at de skal skynde sig ud på arbejdsmarkedet. Vi må i hvert fald ikke indrette et system, der ikke understøtter det bedst muligt, sagde hun.

Flere gamle citater

Behovet for at bryde ind, havde Mette Frederiksen også senere på pressemødet, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard atter blev spurgt ind til et gammelt citat.

Socialdemokratiet har i årevis været for, at pensionister skulle trækkes i folke-, senior, eller førtidspensionen, hvis deres ægtefælle tjente over et vist beløb. Det har partiet ud fra et retfærdighedsprincip om, at kan man selv, skal man selv, og Peter Hummelgaard har sågar - mindede Jyllands-Postens reporter om - kaldt det en uansvarlig omgang med skatteydernes penge, hvis man ændrede ved reglen.

Så sent som i januar i år gentog han i et interview med Ekstra Bladet, at Socialdemokratiet "igennem mange år stået på mål for, at det er rimeligt at forsørge sig selv, hvis man kan, før det offentlige træder til".

Nu ændrer man så reglen alligevel. Under coronakrisen blev det midlertidigt indført, at folke-, senior- og førtidspensionister blev gjort uafhængig af arbejdsindkomsten fra en beskæftiget partner, så det bedre kunne betale sig at arbejde for ægtefællen. Den ordning vil regeringen nu gøre permanent, og det affødte på pressemødet det oplagte spørgsmål: Hvorfor er det nu pludselig ansvarlig omgang med skatteborgernes penge?

Statsministeren erkender, at regeringen har ændret holdning til reglen om gensidig forsørgerpligt. Video: Rasmus Dam Nielsen

- Et grundlæggende sundt princip

Igen er det "virkeligheden", den socialdemokratiske regering nu må tage bestik af, lyder det.

- Jeg vil egentlig gerne stå ved, hvad vi har sagt om den problemstilling, sagde Mette Frederiksen.

- Som socialdemokrater synes vi, at det er et grundlæggende sundt princip, at hvis man kan selv, skal man gøre det selv. Derfor er vi principielt tilhængere af, at der er en gensidig forsørgerpligt, og at der kan være modregningsregler.

- Men så tager vi jo bestik af virkeligheden og lige nu er vi i en situation, hvor vi er lige i starten af et potentielt massivt og langvarigt opsving, og når vi nu i Danmark har håndteret krisen så godt, som vi har, og står med en buldrende økonomi, ville det være tudetosset, hvis vi som regering ikke evner at svare på de udfordringer, fastslog statsministeren.

Om regeringen med sine nye forslag kan det, skal den nu forhandle med Folketingets partier om.