Politik

Desperate DF’ere spejder efter frelsere: Hvad med Pia K eller Støjberg?

ANALYSE: Skænderier kan ikke længere holdes nede. Arvefølgen er uafklaret. Endnu et valgnederlag nærmer sig. Det har været en mareridtssommer for DF.

Sommeren 2021 blev et mørkt kapitel i Dansk Folkepartis historie.

Og spørgsmålet, som i stigende grad stilles internt i partiet nu, er, hvor lang dén historie i det hele taget bliver.

For det er selve partiets eksistens, der er på spil i øjeblikket. Det vurderer flere kilder efterhånden, når kameraerne og mikrofonerne er slukket.

Ét er meningsmålingerne, som stadig er mistrøstige og konsekvent under det katastrofale valgresultat, partiet indkasserede i sommeren 2019.

Men med forløbet de seneste måneder står det nu klart, at det væld af frustrationer, politiske uenigheder og personlige uvenskaber, der længe har kendetegnet partiets indre liv, nu ikke længere kan holdes væk fra offentligheden.

Krise på alle planer

Situationen i Dansk Folkeparti ved indgangen til efteråret 2021 kan opsummeres således:

I partiets hovedbestyrelse raser et langvarigt giftigt slagsmål, som både bunder i personlige uvenskaber og politiske uenigheder.

På næstformandsposten sidder Morten Messerschmidt, der netop er dømt skyldig ved byretten for svig med EU-midler, og som må knytte sit eneste håb om en fremtid i dansk politik til, at landsretten når frem til en anden konklusion.

På gruppeformandsposten sidder Peter Skaarup, som via sit vidneudsagn spillede en afgørende rolle for, at Messerschmidt blev dømt – og som efterfølgende har påkaldt sig dele af baglandets vrede.

I folketingsgruppen sidder den tidligere formand Pia Kjærsgaard og bliver mere og mere frustreret over ikke længere at blive inddraget i vigtige beslutninger. Over at føle sig undsagt af partifæller. Og over at hendes efterfølger ikke for længst har fået styr på de interne stridigheder.

I partiets bagland hersker en blanding af opgivenhed, frustration og nervøsitet. Nogle har set sig vrede på Peter Skaarup og formand Kristian Thulesen Dahl, som de mener har stukket en kniv i ryggen på kronprins Messerschmidt. Andre mener, at partiets problemer primært skyldes de stridende parter i hovedbestyrelsen. Alle ser de frem mod kommunalvalget 16. november med nervøse trækninger.

Og på formandsposten sidder en mand, der i stigende grad ser ud til at have mistet kontrollen over et parti, som ellers siden stiftelsen for mere end 25 år siden har været kendetegnet ved netop at kunne kontrolleres fra toppen.

Tre kamphaner på valg

Senere på måneden samles partiet så til årsmøde. Et årsmøde, hvor meget af opmærksomheden vil rette sig mod valget til hovedbestyrelsen.

Tre nuværende hovedbestyrelsesmedlemmer er nemlig på valg. Og alle tre har de spillet centrale roller i de indre stridigheder, der i tiltagende grad de seneste måneder også har fundet vej til offentligheden:

Anders Vistisen, Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen.

Anders Vistisen, der er tidligere medlem af Europa-Parlamentet, har tidligere været åbenmundet i sin kritik af Kristian Thulesen Dahl.

Lækkede mails viste tidligere på året, hvordan han og Peter Kofod, nuværende medlem af Europa-Parlamentet, er voldsomt uenige med blandt andet Martin Henriksen om, hvilken tone partiet skal anlægge i udlændingepolitikken.

Et skænderi, der eskalerede yderligere i sidste uge, da Martin Henriksen overfor Jyllands-Posten for første gang talte om fløje i det kriseramte parti og langede voldsomt ud efter Vistisen og Kofod.

Erik Høgh-Sørensen bliver betragtet som værende i tæt alliance med Martin Henriksen og har heller ikke på det seneste forspildt en chance for i offentligheden at lange ud efter sine partifæller.

Udskiftning i hovedbestyrelsen?

Dele af partiet har den opfattelse, at Anders Vistisen er hovedansvarlig for den interne uro i hovedbestyrelsen og i partiet generelt. Det er velkendt, at Vistisen ønskede at blive spidskandidat op til Europa-Parlamentsvalget i 2019. Men Thulesen Dahl ville det anderledes, og Vistisens interne kritikere mener, at hans handlinger i partiet siden da har været præget af et ønske om hævn.

Andre i partiet vurderer, at Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen - som ellers har travlt med at påpege, at de bakker fuldtonet op om Thulesen Dahl - med deres adfærd og åbenmundede kamp mod partifæller i offentligheden skader partiet voldsomt. Og at de i øvrigt ikke retter ind, på trods af at Thulesen Dahl igen og igen opfordrer til, at den slags diskussioner ikke skal tages i offentligheden.

På årsmødet 18.-19. september skal alle de tre afgående hovedbestyrelsesmedlemmer på talerstolen og argumentere for, hvorfor partiets delegerede skal genvælge dem til hovedbestyrelsen.

Nogle DF-kilder mener, at det bedste ville være, hvis ingen af de tre blev genvalgt. Pladserne i hovedbestyrelsen bør i stedet indtages af folk, der ikke er involveret i de nuværende stridigheder, lyder det.

Fristen for at stille op til hovedbestyrelsen udløber først under selve årsmødet, og derfor kan det ikke udelukkes, at andre kandidater melder sig og kan vinde afstemningen.

Men det virker ikke sandsynligt, at både Vistisen, Henriksen og Høgh-Sørensen er ude af hovedbestyrelsen efter landsmødet. Og de kan meget vel alle tre blive genvalgt.

Støjberg og Pia Kjærsgaard

Uanset hvordan hovedbestyrelsen er sammensat efter 19. september, består Dansk Folkepartis grundlæggende problemer dog. Og troen på, at den nuværende ledelse, der har stået i spidsen under hele nedturen, kan rette op på situationen, bliver stadig mindre.

Lige nu er der reelt intet alternativt til Kristian Thulesen Dahl som formand.

Men kommunalvalget venter om få måneder, og det kan ende med at blive endnu en voldsom vælgerlussing. Dansk Folkeparti klarer sig typisk dårligere ved kommunalvalg, end det niveau partiet samtidigt står til i de landspolitiske målinger.

Bliver det også tilfældet denne gang, vil partiet på det nærmeste blive udraderet i mange byråd.

I lige dele desperation og drømmeri begynder mere fantasifulde idéer derfor at fylde blandt kilder i Dansk Folkeparti.

Nogle spekulerer i, at det eneste, der på kort sigt kan skabe nogenlunde ro internt – og måske endda en smule fremgang frem mod folketingsvalget – er, at 74-årige Pia Kjærsgaard midlertidigt påtager sig formandstjansen igen. Efter et folketingsvalg kunne hun så give formandsposten videre til Peter Kofod, som til den tid satser på at være tilbage i Folketinget, lyder ræsonnementet.

Internt har Pia Kjærsgaard dog på det bestemteste afvist, at hun kunne være interesseret i et sådant comeback.

Andre i partiet spejder længselsfuldt efter Inger Støjberg. Kunne hun dog bare melde sig ind og straks blive sat i spidsen for hele butikken, drømmer de.

Men Støjberg har som bekendt rettet sin opmærksomhed andetsteds lige nu. Hun har netop sat sig til rette på anklagebænken ved den første rigsret i årtier.

Og imens synes krisen i Dansk Folkeparti blot at blive dybere for hver uge, der går.

Få historien om Inger Støjbergs storhed og fald - og mulige comeback - i Kernen på TV 2 Play.