Politik

Fornyet kritik af Bramsens Ærø-besøg: - Hendes bortforklaringer smuldrer, siger ordfører

Trine Bramsens beslutning om at gennemføre tur til Ærø var "absurd", lyder kritikken.

Da forsvarsminister Trine Bramsen (S) 15. august satte kursen mod Ærø, indtog Taliban den sidste sikre vej ud af Kabul.

Halvanden time senere, da Bramsen satte foden på havnen i Ærøskøbing, var den afghanske hovedstad faldet.

På trods af kaosset i Afghanistan, satte hun sig i en bil med kurs mod Marstal Navigationsskole. Og den beslutning møder nu kritik fra flere sider.

Blandt andet fra Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, der kalder Trine Bramsens beslutning om at blive på Ærø for "absurd". Han mener, at ministeren burde være taget mod København i det øjeblik, det stod klart, at den afghanske hovedstad var indtaget af Taliban.

- Der var brug for, at hun var i København. I stedet talte hun om sæler på Ærø. For mig er det tydeligt, at hun ikke er sit ansvar bevidst som forsvarsminister, siger Lars Christian Lilleholt.

Sæler, campingvogne og telefonopkald

TV 2 har i detaljer kortlagt, hvordan den cirka fem timer lange tur til og fra Ærø forløb.

Trine Bramsen blev sejlet til øen med sin særlige rådgiver på en af hjemmeværnets kuttere. På Ærø besøgte ministeren blandt andet navigationsskolen. Undervejs talte hun med flere lokale - blandt andet en fisker, hvor deres korte, men kritiserede, samtale drejede sig om sæler.

Selv om ministeren var på Ærø, var hun dog inde over evakueringerne i Afghanistan, der stod på i samme tidsrum.

Ifølge den lokale socialdemokratiske kandidat, Jørgen Roos, var det "tydeligt, at Trine Bramsen havde travlt med Afghanistan" og gik til og fra telefonopkald. Det samme bekræfter øens borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Forventning om overholdte foreskrifter

Selv om ministeren var involveret i indsatsen i Afghanistan, mener Lars Christian Lilleholt ikke, at det er tilstrækkeligt.

Han peger på, at Trine Bramsen ved middagstid på kajen i Svendborg fortalte, at "forsvaret arbejdede i døgndrift" på at evakuere.

- Hun har jo helt tydeligt ikke arbejdet i døgndrift i ministeriet - i stedet var hun på den her tur, der var et fremstød under kommunalvalgkampen. Det, mener jeg, er meget alvorligt, siger han.

TV 2 har lørdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Trine Bramsen.

Men under et interview med TV 2 torsdag fastholdt Trine Bramsen, at der var tale om et tjenestestedsbesøg, da hun både til og fra Ærø var ombord på et af Forsvarets skibe. Hun afviser dog ikke, at selve besøget på øen var en del af partiets kommunalvalgskampagne.

- Jeg har selvfølgelig, som minister, en forventning om, at ministeriet overholder alle de forskrifter, når der arrangeres besøg, og det har de også gjort i det her tilfælde, lød det fra Bramsen.

Indkaldt til samråd

Bramsens forklaring møder kritik fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Noget af det mest kritisable er faktisk Trine Bramsens reaktion. Hun går i forsvarsposition og siger, at alt er gået efter reglerne, at det er ministeriets ansvar, og at hun vil gøre det samme fremover. Det dur simpelthen ikke, siger han.

Heller ikke Lars Christian Lilleholt er imponeret over Bramsens forklaring.

- Hun forsøger at tørre det af på ministeriet, men hendes bortforklaringer smuldrer, siger ordføreren, der har indkaldt Trine Bramsen til et samråd på tirsdag om forløbet.

Venstre er vil dog ikke erklære mistillid til ministeren, lyder det fra Lars Christian Lilleholt - men tilliden til hende kan "ligge på et meget lille sted", siger han.