Politik

Intern video afslører uenighed i DF

Tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) langede lørdag ud efter tre kolleger i hovedbestyrelsen.

En video fra et internt partimøde får flere profiler fra Dansk Folkeparti (DF) til åbent at ryge i totterne på hinanden.

Det skriver Jyllands-Posten.

I videoen taler Martin Henriksen, der er hovedbestyrelsesmedlem i DF, åbent om en dyb splittelse og fløje i partiet.

Videoen er optaget lørdag, hvor Martin Henriksen holdt et oplæg på et medlemsmøde i DF's afdeling i Hjørring i Nordjylland.

Her siger Martin Henriksen, at der i partiet pågår en strid om, "hvor partiet skal placere sig strategisk og politisk".

Videoen er delt på Facebook og kan ses nedenfor.

Lyn-analyse

Hvis man følger Dansk Folkeparti tæt og lytter til, hvad der bliver talt om, når kameraer og mikrofoner er slukket, er det her ingen overraskelse. Der er fløje og personlige uenigheder om, hvordan DF kommer ud af krisen. Men det er klart, at nu hvor det første gang bliver sagt i det åbne, gør det det endnu sværere for partitoppen at benægte. Det er både ærgrer man sig og er frustrerede over i toppen.

Vil ikke besinde sig i udlændingepolitikken

Ifølge Martin Henriksen har striden delt Dansk Folkeparti i to fraktioner.

Én fløj argumenterer for, at man skal besinde sig i udlændingepolitikken, hvor man i de senere år har fået modstand fra højre i form af Nye Borgerlige.

Det er Martin Henriksen, der er kendt som en hardliner i udlændingepolitikken, uenig i.

- Der er en diskussion i partiet, hvor nogen mener, vi skal nærme os de andre partier. Men hvor vi er nogle stykker, der mener, at det er vejen frem at kigge på, hvad der historisk har virket, siger Martin Henriksen på mødet.

Vil drøfte med hovedbestyrelsen

Den anden fløj udgør ifølge Martin Henriksen EU-parlamentarikeren Peter Kofod, den tidligere EU-parlamentariker Anders Vistisen og DFU-formanden Tobias Weische.

I en sms til Jyllands-Posten kritiserer Anders Vistisen udtalelserne fra Martin Henriksen, men han ønsker ikke at stille op til interview.

Vistisen skriver dog, at der bør iværksættes en redegørelse af situationen, og at den skal drøftes med hovedbestyrelsen.

Lyn-analyse

Dansk Folkeparti holder årsmøde 18-19. september. Her er nogle af de stridende parter til valg til hovedbestyrelsen, og både Martin Henriksen og Anders Vistisen skal holde tale. Det bliver interessant at høre, hvordan den uenighed, der nu er ude i det åbne, kommer til at udspille sig.

Det er velkendt, at Vistisen og nogle af dem, han er tæt med, har det svært med Henriksen – og omvendt. Det er tydeligt, at der er en diskussion om, hvorvidt vejen ud af krisen er at kæmpe med Nye Borgerlige om den strammeste linje på udlændingepolitikken, eller om man skal opgive kampen om det yderste højre.

Peter Kofod kalder over for avisen Martin Henriksens angreb for "meget hårde anklager".

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, mens Martin Henriksen forsvarer sine udtalelser over for avisen.

- Når andre klart melder ud, at den linje, jeg står for, ikke skal fylde så meget i partiet, ville det virke mærkeligt, hvis ikke jeg forholdt mig til det, siger han.

Henriksen siger desuden til avisen, at "der ikke er nogen tvivl om, at der er forskellige opfattelser af, hvor Dansk Folkeparti skal bevæge sig hen."