30-årig med senfølger fyret som sosu-hjælper – ministre afviser at sætte penge af
En særlig pulje penge skal sikre frontpersonale, der døjer med senfølger og trues med fyresedler, mener Enhedslisten.
30-årige Aske Zeberg arbejdede som sosu-hjælper i Odense Kommune, da positivsvaret på en coronaprøve tikkede ind i november sidste år.
Fra at have været i fin form og blandt andet spillet håndbold flere gange om ugen, blev han syg med influenzalignende symptomer.
Selve coronasmitten kom han sig over efter ti dage, men helbredet svingede efterfølgende, og senfølgerne gik ikke væk.
Nedsat muskelkraft, koncentrationsproblemer og konstant træthed plagede frontlinjemedarbejderen, og tvang Aske Zeberg til at sygemelde sig i slutningen af marts 2021 efter at have fået sin læges ord for, at problemet var senfølger.
- Jeg gik fra at være ung og frisk og til at føle mig som en 80-årig, siger Aske Zeberg.
Allerede to uger inde i Zebergs sygdomsforløb tilbød Odense Kommune ham en fratrædelsesaftale og efter i alt fem måneders sygemelding forsvandt kommunens tålmodighed med sosu-hjælperen, da Aske Zeberg i august blev fyret.
Odense Kommune begrundede opsigelsen med driftshensyn, og Aske Zeberg understreger, at der juridisk ikke er noget at komme efter.
Men han ærgrer sig over, at senfølger ifølge ham selv har kostet ham jobbet.
- Det er ærgerligt, at man ikke havde lyst til at give mig en bedre chance for at komme tilbage, siger Aske Zeberg.
FOA kender til ti fyrede på baggrund af senfølger
Fagforbundet FOA kender til ti sager, herunder Aske Zebergs, hvor frontpersonale er blevet fyret efter fravær på grund af senfølger fra coronavirus, fortæller forbundsformand i FOA, Mona Striib.
- Det er en hån mod de mennesker, der kastede sig ind i kampen mod corona på vores alle sammens vegne, siger hun.
Og på baggrund af blandt andre Aske Zebergs historie, indkaldte Enhedslisten fredag sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd.
Her ville Enhedslisten have afsat et øremærket beløb fra finansministerens såkaldte "krigskasse" til at hjælpe senfølgeramte tilbage på arbejdsmarkedet.
- De stod forrest og sikrede den tryghed, der var helt afgørende på landets hospitaler og plejehjem med en stor risiko for selv at blive smittet, og samfundets tak skal selvfølgelig ikke være en fyreseddel, siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund.
Et forslag, der ifølge FOA vil forhindre fremtidige sager som Aske Zebergs, da det vil sikre bedre behandling og udredning af det sygemeldte frontpersonale.
- Det kan give kommuner og regioner den nødvendige tålmodighed, der i sidste ende vil bevare de sygemeldte i job, siger Mona Striib.
Moralsk forkert at fyre på grund af senfølger
Ønsket fra Enhedslisten og FOA blev dog afvist på dagens samråd.
Her kaldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) det for "etisk og moralsk forkert", hvis sundhedspersonale har mistet jobbet på grund af senfølger, men at han ikke vil udtale sig om konkrete sager.
Samtidig mindede Heunicke om, at regeringen allerede har lavet en aftale med kommuner og regioner om at dække deres ekstra udgifter til kampen mod corona.
Heunicke vil dog gerne på et senere møde drøfte om tilskuddet til regioner og kommuner er skruet rigtigt sammen.
Ved samrådet kaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) det for ærgerligt, at frontpersonale med senfølger har mistet arbejdet på grund af senfølger.
- Jeg tænkte, at det simpelthen ikke lød rimeligt. Der er tale om medarbejdere, som har gået foran og ydet en ekstraordinær indsats da det brændte på, siger han.
Han understregede dog, at det ikke er ulovligt at fyre frontpersonale, som på grund af senfølger ikke kan passe deres arbejde.
Fyret satser på at være klar efter nytår
Aske Zeberg, der fortsat er sygemeldt, regner med at kunne starte langsomt op med arbejde fra oktober, og han håber, at han kan være tilbage på fuld tid i en ny stilling efter nytår.
Til trods for dagens afvisning på samrådet håber han, at Enhedslisten får held til at sætte ekstra penge af.
- Det kan forhåbentlig forhindre, at andre i fremtiden bliver opsagt som jeg, hvis kommunerne får ekstra penge, siger han.
Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde ved præsentationen af regeringens forslag til finansloven for 2022, at han vil bevare en såkaldt "krigskasse" på fire milliarder kroner, der skal imødekomme økonomiske udfordringer fra coronaen.