Støjberg efter første dag i Rigsretten: - Intet nyt under solen

Efter første dag i Rigsretten fortryder Inger Støjberg intet og tror stadig på frifindelse.

Den første dag i rigsretssagen mod Inger Støjberg bød ifølge hovedpersonen selv på en gentagelse af beviser, hun havde hørt før.

Og hun hørte intet, der ændrede hendes opfattelse af sig selv som uskyldig.

- Der kom ikke noget nyt, sagde hun efter første retsdag i den historiske rigsretssag.

Rigsretten gennemgår hele sagen forfra

Folketinget nedsatte 2. februar 2021 en rigsretssag mod Inger Støjberg, der dengang var medlem af Venstre.

Siden blev hun dog løsgænger, efter at størstedelen af hendes egne partifæller stemte for at sende hende i Rigsretten. Ifølge Jakob Ellemann-Jensen var det for, at hun kunne blive "renset".

Efterfølgende er sagens dommere, forsvarer og anklagere blevet udpeget, og torsdag kunne rigsretssagen gå i gang i lokaler i Eigtveds Pakhus i København.

Her begyndte anklagerne forelæggelsen af sagen. Det betød en lang dag med oplæsning af juraregler og alle de dokumenter i sagen, som også blev fremlagt, da Instrukskommissionen endevendte sagen sidste år.

Lyn-analyse

Anklagemyndigheden mangler den rygende pistol, hvor Støjberg direkte beordrer ansatte til at gøre noget ulovligt. Hele hendes system opfattede det dog som hendes krav til dem, og ifølge anklagerne er det lige så godt som en lodret ordre.

Det største modbevis er, at hun 9. februar godkendte et ministernotat, hvori hun accepterer undtagelser.

Instrukskommissionen så helt bort fra det notat, for det spillede aldrig nogen rolle, og havde hun overhovedet læst det, siden hun ikke havde nævnt det noget før?

Forsvaret vil også sige, at en pressemeddelelse er til offentligheden - ikke til systemet. At den endte som en instruks i systemet, havde Støjberg ikke noget at gøre med.

Rigsretten begynder dog forfra og skal altså også afhøre en lang række af de samme vidner i løbet af de 36 retsdage, der er sat af til sagen.

Inger Støjberg selv skal først afhøres på femte retsdag, 13. september.

Støjberg fortryder intet

Sagen begyndte i 2016, hvor Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister. Her blev der givet en instruks om, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles.

At gøre det helt uden undtagelser er ulovligt, da asylparrene havde ret til individuel vurdering. Det stred også imod Børnekonventionen at adskille parrene, der havde børn.

Anklager Jon Lauritzen refererede torsdag flere af de sager, det handlede om. De handlede blandt andet om 15-17-årige piger fra lande som Syrien og Irak, der ifølge fremlæggelsen var traumatiserede af oplevelser i deres hjemland, og som ifølge Røde Kors blev adskilt fra den eneste, de kendte og var trygge ved.

Ifølge Inger Støjberg var der dog intet i Jon Lauritzens fremlæggelse, der fik hende til at fortryde et eneste skridt:

- Det ligger så dybt i mig at kæmpe for de her pigers rettigheder. Derfor er der ikke for mig noget at fortryde i det store hele. Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg ikke kæmpede for de her pigers sag, sagde hun efter første retsmøde.

Inger Støjberg forsikrede om, at selvom hun tydeligt mærker alvoren ved at være stillet for en rigsret, så er det noget, hun og hendes hold af forsvarere "tager i stiv arm".

Rigsretten fortsætter fredag, hvor anklagerne vil fortsætte med at forelægge sagen for retten.