Politik

Omdiskuteret Bramsen-sejltur fandt sted efter mundtlig invitation fra frivillig

Det fartøj, der sejlede forsvarsministeren Trine Bramsen til Ærø, fulgte samme rute som Ærø-færgen og havde 12 besætningsmedlemmer med ombord.

Forsvarsminister Trine Bramsens omstridte besøg på Ærø 15. august kom i stand på baggrund af en ”uformel mundtlig invitation”, som hun modtog fra en frivillig i 2020.

Det oplyser Hjemmeværnskommandoen til TV 2.

Ministerens besøg på Ærø er blevet udsat for kritik, fordi hun blev sejlet til øen med en af Marinehjemmeværnets både og samtidig deltog i aktiviteter med socialdemokratiske lokalpolitikere på øen.

Derfor mener Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, at ministeren overtrådte loven ved at tage et marinefartøj til et privat besøg i hendes eget parti.

En uformel invitation

Forsvarsministeriet har svaret, at besøget var planlagt i foråret 2020 på baggrund af en invitation fra Marinehjemmeværnet. På grund af coronapandemien blev besøget dog aflyst og i stedet gennemført 15. august i år.

På den baggrund har TV 2 bedt Hjemmeværnskommandoen om at se den invitation og fået følgende svar:

- I forhold til forløbet omkring den oprindelige henvendelse kan vi oplyse, at Forsvarsministeriet henvendte sig til Hjemmeværnskommandoen 21. juni for at anmode om et besøg fra Forsvarsministeren ved Marinehjemmeværnet. Dette skete på baggrund af en tidligere uformel mundtlig invitation til Forsvarsministeren fra en frivillig i 2020.

Fire dage tidligere havde Trine Bramsens særlige rådgiver skrevet en mail til Ærøs socialdemokratiske borgmester, Ole Wej Petersen, og forslået et besøg, viser en aktindsigt, som B.T. har fået.

- Vi prøver, om vi kan få et lift af Marinehjemmeværnet fra Svendborg til Ærø, men derudover behøver besøget ikke være forsvarsrelateret, skrev den særlige rådgiver ifølge avisen.

Trine Bramsens besøg på Ærø

 1. 2020

  1. Trine Bramsen får ifølge Marinehjemmeværnet en uformel mundtlig invitation fra en frivillig.

  2. Et planlagt besøg i foråret bliver aflyst på grund af coronavirus, og det blev i stedet gennemført 15. august 2021, oplyser Forsvarsministeriet.

   Ifølge Marinehjemmeværnet var det et arrangement med flere hjemmeværnsenheder, som skulle foregå i maj. 

 2. 2021

  1. Trine Bramsens særlige rådgiver skriver en mail til den socialdemokratiske borgmester på Ærø og foreslår et besøg. Det viser en aktindsigt, som B.T. har fået.

   - Trine vil meget gerne komme og besøge dig på Ærø i august måned. Da hun jo har hus på Thurø, hvor hun er i weekenderne, foreslår hun et besøg lørdag den 14. august. Alternativt søndag den 15. august, står der i mailen.

   - Vi prøver om vi kan få et lift af Marinehjemmeværnet fra Svendborg til Ærø, men derudover behøver besøget ikke være forsvarsrelateret. Det kan i lige så høj grad være noget du ønsker at sætte fokus på i forhold til Ærø og KV-21 (kommunalvalget, red.), fortsætter.

   Ole Wej Petersen svarer ifølge B.T. dagen efter, at 15. august passer ham fint.

  2. Forsvarsministeriet henvender sig til Hjemmeværskommandoen for at anmode om et besøg fra Forsvarsministeren ved Marinehjemmeværnet. Det sker på baggrund af en tidligere uformel mundtlig invitation fra en frivillig, oplyser Hjemmeværnskommandoen.

  3. Forsvarsministeriet henvender sig til Marinehjemmeværnet i forhold til et ønske om et besøg ved Hjemmeværnsflotille 244 Svendborg.

   Marinehjemmeværnet foreslår en sejlads til Ærø for ministeren og planlægger derudover besøget ved Marinehjemmeværnet 15. august.

   Det oplyser Hjemmeværnskommandoen.

    

  4. Trine Bramsen besøger Ærø. Hun sejles til og fra øen med Marinehjemmeværnets fartøj MHV 810 Luna.

4. august henvendte Forsvarsministeriet sig til Marinehjemmeværnet i forhold til et ønske om et besøg ved Hjemmeværnsflotille 244 i Svendborg. Det fremgår af Hjemmeværnskommandoens svar til TV 2.

Her står der også, at ”Marinehjemmeværnet foreslår en sejlads til Ærø for ministeren og planlægger derudover besøget ved Marinehjemmeværnet 15. august”.

Forsvarsministeriet udsendte i dag torsdag en skriftlig kommentar til sagen. Den kan læses i boksen herunder.

Forsvarsministeriets svar

 • Forsvarsministeriets minister- og ledelsessekretariat har forestået planlægningen af forsvarsministerens besøg hos Marinehjemmeværnet efter gældende forskrifter.
 • I samarbejde med Marinehjemmeværnet blev det besluttet, at besøget, herunder forevisning af skib og materiel samt samtale med besætningen, inkluderede sejlads til og fra Ærø.
 • Det bemærkes i øvrigt, at forsvarsministeren ikke er en del af planlægningen af besøg. Den foretages af ministersekretariatet.

Kilde: Forsvarsministeriet

Samme rute som færgen

Sejlturen foregik med fartøjet MHV 810 Luna, som også ventede på ministeren, mens hun var på Ærø.

Der var 12 besætningsmedlemmer ombord på fartøjet udover forsvarsministeren og hendes medarbejdere.

MHV 810 Luna fulgte i øvrigt den samme rute som færgen mellem Svendborg og Æreskøbing.

Jeg tror ikke på, man ryger som minister, fordi man har taget en hjemmeværnskutter til Ærø

Jarl Cordua, politisk kommentator

TV 2 har også spurgt til, hvad det kostede at have afsted den dag. Til det har Hjemmeværnskommandoen svaret, at ”vi undersøger og vender tilbage”.

På øen blev ministeren modtaget af sin partifælle og borgmester på Ærø Ole Wej Petersen. Ifølge ham varede besøget cirka halvanden time.

Det blev blandt andet til et kort besøg på Marstal Navigationsskole. Herefter gik de socialdemokratiske politikere igennem byen mod partiets kampagnevogn ’Røde Grethe’, hvor Trine Bramsen mødte flere medlemmer af Socialdemokratiet og lokale S-kandidater.

Højst en næse

Forsvarsministerens besøg på Ærø fik oprindeligt stor opmærksomhed, fordi det fandt sted, samme dag som Taliban rykkede ind i Kabul.

Men kritikken tog for alvor til i styrke, efter at det kom frem, hvordan hun kom til øen, og Folketingets forsvarsudvalg har nu kaldt hende i samråd.

Det samråd kan ende med en næse til Trine Bramsen, men sagen vil formentlig ikke få større konsekvenser end det, vurderer politisk kommentator Jarl Cordua.

- Jeg tror ikke på, man ryger som minister, fordi man har taget en hjemmeværnskutter til Ærø, siger han til TV 2.

Faktorernes orden er afgørende

Trine Bramsen fastholder, at hun besøgte øen som minister. Men professor i forvaltningsret Sten Bønsing mener ikke, at den forklaring holder efter at have set B.T.'s aktindsigt.

- Ministeren kan ikke planlægge et privat møde og herefter opfinde en tur med et marinefartøj til lejligheden. Faktorernes orden er afgørende her, sagde han onsdag til avisen.

Forsvarsministeriets efterfølgende forklaring har ikke ændret den forklaring, skrev han torsdag i en mail til Ritazu.

I et interview med TV 2 torsdag eftermiddag fastholdt Trine Bramsen, at besøget var arrangeret af ministeriet, og at det foregik efter alle forskrifter.

- Jeg kommer rundt og besøger Hjemmeværnet i hele Danmark. Det har jeg et ønske om, og det kommer jeg til at fortsætte med at gøre, sagde hun.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til de nye oplysninger fra forsvarsminister Trine Bramsen, men Forsvarsministeriet henviser til sit svar fra tidligere på dagen.

Hjemmeværnskommandoen oplyser sent torsdag til TV 2, at man opfatter forsvarsministerens tur til Ærø som et tjenesterelevant besøg.