Politik

Forsvarsminister brød loven under Ærø-besøg, vurderer professor

Trine Bramsen blev ulovligt sejlet til Ærø af Hjemmeværnet under partipolitisk besøg, siger professor til BT.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) brød loven, da hun under et besøg på Ærø 15. august blev sejlet til øen af et af Marinehjemmeværnets fartøjer.

Det vurderer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, over for B.T.

- Det er ulovligt, når forsvarsministeren tager et marinefartøj til et privat besøg i hendes parti på Ærø. Hvis en minister skal transporteres rundt af Forsvarets fartøjer, så skal det være relateret til hendes arbejde som minister. Det var besøget på Ærø ikke, siger han.

Så på sæler

Bramsens Ærø-besøg er særligt løbet med befolkningens opmærksomhed, fordi det faldt på dagen, hvor Taliban indtog hovedstaden i Afghanistan, Kabul.

Her gæstede Trine Bramsen blandt andet Ærø for at besøge øens borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Besøget er arrangeret og forløbet efter gældende forskrifter"

Forsvarsministeriet i skriftligt svar til Ritzau

Ifølge ham gik dagen blandt andet med at se på sæler.

Af en mailkorrespondance mellem Bramsens særlige rådgiver og borgmester Ole Wej Petersen (S), som B.T. har fået aktindsigt i, fremgår det blandt andet, at besøget ifølge rådgiveren ikke "behøver at være forsvarsrelateret."

Besøgte S-kampagnevogn

Dagens program bød ifølge samme mailkorrespondance på en gåtur gennem byen til Marstal Navigationsskole, hvor der var tid til et kort besøg, hvorefter gruppen kunne slentre tilbage til havnen til Socialdemokratiets kampagnevogn, 'Røde Grethe', hvor ministeren kunne møde lokale S-kandidater og medlemmer.

Forsvarsministeriet skriver dog i et svar til B.T. tirsdag, at Bramsen også var på besøg som minister, da hun var inviteret af Marinehjemmeværnet i Svendborg.

Men det holder ikke, mener professor Sten Bønsing med henvisning til samme aktindsigt.

- Ministeren kan ikke planlægge et privat møde og herefter opfinde en tur med et marinefartøj til lejligheden. Faktorernes orden er afgørende her, siger Sten Bønsing.

Kaldt i samråd

Forsvarsministeriet fastholder i en skriftlig kommentar til Ritzau, at forsvarsministeren var på besøg hos Marinehjemmeværnet i embedsmedfør.

Her skriver de, at "besøget er arrangeret og forløbet efter gældende forskrifter", og at det oprindeligt var Marinehjemmeværnet, der i foråret 2020 havde inviteret ministeren på besøg. Grundet covid-19 blev besøget aflyst og altså i stedet afviklet 15. august.

- I samarbejde med Marinehjemmeværnet blev det besluttet, at besøget, herunder forevisning af skib og materiel samt samtale med besætningen, inkluderede sejlads til og fra Ærø.

- Det bemærkes i øvrigt, at forsvarsministeren ikke er en del af planlægningen af besøg. Den foretages af ministersekretariatet, skriver ministeriet.

B.T.'s afdækning af sagen fik tirsdag forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt (V) til at indkalde Trine Bramsen til samråd.