Taliban i Afghanistan

Danmark vil hjælpe 88 personer, men de skal selv komme ud: - Vi lader dem i stikken

Venstre, SF, Enhedslisten og De Radikale vil forlænge evakuerings- og tolkeaftalen, så afghanere også kan blive evakueret med dansk hjælp om et år.

Danmark vil fortsat forsøge at hjælpe 88 personer i Afghanistan med dansk tilknytning, selv om den danske evakueringsindsats i landet er slut.

Det oplyste Udenrigsministeriet til TV 2 tirsdag aften.

De 88 personer skal dog selv finde en vej ud af det Taliban-styrede Afghanistan og henvende sig på den nærmeste danske ambassade eller konsulat inden 1. november for at få hjælp af de danske myndigheder.

Lykkes den rejse kan de - på lige fod med dem, der allerede er evakueret - få hjælp til at komme videre til Danmark og blive omfattet af den aftale, der giver dem midlertidigt ophold i Danmark i to år.

Men evakueringsaftalen udløber 1. november, og tolkeaftalen udløber ved årsskiftet. Derfor lægger flere partier nu op til, at begge aftaler bliver forlænget, så afghanere, der har samarbejdet med Danmark, kan evakueres langt ind i 2022.

Afghanere lades i stikken

Udenrigsordfører i Venstre, Michael Aastrup Jensen, mener, det er urimeligt at bede de resterende personer i Afghanistan om selv at komme ud af landet.

Det siger han til TV 2 onsdag:

- Nu skal de sidste selv krydse grænsen, og det er uholdbart. Vi mener, de bliver ladt i stikken, og at regeringen skulle have startet evakueringerne tidligere.

Ifølge Venstre bør de nuværende aftaler i det mindste forlænges, herunder evakueringsaftalen fra august og den gamle tolkeaftale fra 2013.

- Den gamle tolkeaftale gælder indtil årsskiftet, og den skal forlænges, så folk også kan få hjælp, hvis det tager dem et år eller endnu længere tid at komme ud af Afghanistan, siger Michael Aastrup Jensen.

Også hos SF ser man gerne, at aftalerne forlænges, hvis der fortsat er folk i Afghanistan, som er berettigede til at modtage dansk evakueringshjælp - også hvis de får brug for den et godt stykke inde i 2022. Det siger udenrigsordfører Karsten Hønge til TV 2.

- Hvis der er bare den mindste tvivl om, hvorvidt der er folk efterladt i Afghanistan, som har haft en tilknytning til Danmark, så er svaret enkelt: Så må vi forlænge aftalerne.

Der kan dukke flere op

Fra Udenrigsministeriet lyder meldingen, at 47 af de 88 personer er på den såkaldte 'danskerliste', og derfor enten er danske statsborgere eller har opholdstilladelse i Danmark.

Derudover er der fortsat 41 afghanere tilbage i Afghanistan, som kan være truet, fordi de har samarbejdet med Danmark.

Det er sidstnævnte gruppe, der også får udenrigsordfører i Enhedslisten, Eva Flyvholm, til at mene, at både den oprindelige tolkeaftale og evakueringsaftalen skal forlænges yderligere.

- Tallet på 41 kan komme til at vokse, og det er der ikke lagt op til, at det kan, som det ser ud nu. Men hvis der dukker flere op, som har samarbejdet med danskerne, så skal de også kunne få hjælp, siger hun til TV 2.

Også Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, bekræfter over for TV 2, at partiet går ind for at forlænge aftalerne for evakuering af afghanere, der har bistået danskerne i Afghanistan.

Hos Det Konservative Folkeparti er man endnu ikke klar til at melde ud, hvorvidt man ser aftalerne forlænget. Dog vil udenrigsordfører Marcus Knuth heller ikke afvise tanken - for tallet på 88 personer er noget højere, end han lige havde regnet med:

- Det kunne godt blive nødvendigt at forlænge aftalerne, men i første omgang skal vi have afdækket, hvor mange mennesker, der reelt ønsker vores hjælp, siger han og fortsætter:

- Det er jo ikke sikkert, at alle 88 personer rent faktisk ønsker at komme til Danmark.

Det er i alt lykkedes Udenrigsministeriet at evakuere knap 1000 personer fra Afghanistan.