Politik

Minister indkalder til trepartsforhandlinger om arbejdskraft

Fagbevægelsens Hovedorganisation præsenterer tirsdag 110 forslag til at øge arbejdsudbuddet.

I visse sektorer er der en akut opstået mangel på arbejdskraft. Derfor indkalder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til trepartsforhandlinger om, hvordan man hurtigt kan afhjælpe problemet.

Det skal ikke handle om de store, langsigtede reformer, regeringen har lagt op til. Men om problemet på den korte bane.

- Vi står med en langt bedre genopretning af arbejdsmarkedet, end vi har turdet drømme om. Derfor er det mangel på arbejdskraft specifikke steder, fordi der er kommet meget gang i økonomien meget hurtigt, siger Peter Hummelgaard.

Han uddyber, at regeringen vil forsøge at løse problemet med nogle af de værktøjer, der kan få personer, der står uden for arbejdsmarkedet, ind på arbejdsmarkedet.

Vil ikke diskutere ydelser

Ministeren erklærer, at regeringen er "villig til at diskutere alt", når der kommer til at skaffe mere arbejdskraft. Men understreger, at arbejdsmarkedets parter ikke inviteres til at diskutere eksempelvis ydelser eller andet.

Det handler nemlig om at løse den meget akutte mangel på arbejdskraft, som man står med lige nu.

- Vi skal se på, hvordan vi sikrer et bedre match på jobcentre mellem de mange ledige, der er, og virksomhederne. Hvilke krav kan vi stille til virksomhederne for, at de ikke diskriminerer de plus 50-årige?

- Hvordan kan vi hjælpe virksomheder med hurtigere at skaffe arbejdskraft fra andre EU-lande, der har de rigtige kvalifikationer?, siger Peter Hummelgaard.

Ansvaret ligger hos begge

Beskæftigelsesministeren fortæller, at han mener, at ansvaret for at finde arbejdskraften ligger både hos arbejdstagerne og arbejdsgiverne.

- Jeg tror, vi med fordel kan gøre det endnu mere tydeligt, at hvis man er ledig gennem længere tid, så skal man stå til rådighed ikke bare i egen kommune.

- Men man må også stille krav til virksomhederne om, at man tager ansøgere seriøst. Vi ser, at nogle af dem, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen, er seniorerne. Vi står med en unik chance for at få dem ind på arbejdsmarkedet, siger ministeren.

FH holder topmøde tirsdag

Fagbevægelsen er allerede klar med en række forslag til, hvordan arbejdsudbuddet kan øges.

Tirsdag afholder Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) topmøde, og formand Lizette Risgaard vil her præsentere 110 forslag, der skal øge arbejdsudbuddet med i alt 46.000 fuldtidspersoner.

Ifølge Lizette Risgaard kredser forslagene om, at skabe et mere inkluderende arbejdsmarked.

- Vi skal invitere alle med på arbejdsmarkedet. Dørene skal åbnes til de mange mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. De kan med fordel opkvalificeres, så de kan bruges, de steder der mangler jobs, siger hun til TV 2.

Første møde mellem arbejdsmarkedets parter og Beskæftigelsesministeriet vil finde sted indenfor den næste uge.