Politik

Opsigtsvækkende måling antyder nye styrkeforhold i dansk politik

Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Venstre, står til mærkbar tilbagegang i ny megafonmåling.

De massive rygstød fra vælgerne, som Socialdemokratiet fik under coronakrisen, synes nu aftagende.

I en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken, går regeringspartiet 2,7 procentpoint tilbage sammenlignet med forrige måling.

Med 25,2 procent af vælgerne ligger Socialdemokratiet således for første gang under valgresultatet fra 2019 på 25,9 procent af stemmerne. Tilbagegangen gavner særligt SF og Enhedslisten, der begge går nævneværdigt frem.

Resultatet står i kontrast til det vægtede snit af målinger, som Berlingske laver. Her står socialdemokraterne til 29,8 procent af stemmerne, og derfor finder TV 2s politiske redaktør Hans Redder faldet i Megafon-målingen bemærkelsesværdigt.

Lyn-analyse

Som altid skal man læse enkeltmålinger med forbehold, og denne målings resultat afviger da en del fra andre målinger.

Når det er sagt, står vi nu i en brydningstid i dansk politik. Coronakrisen, som Socialdemokratiet har fået stor belønning for håndteringen af, er endegyldigt slut. Og regeringen har nu en lang række vanskelige sager, den skal bakse med.

Der har været kritik af Afghanistan-forløbet og forud venter et efterår med store slagsmål mellem regeringen og dens støttepartier.

Så denne måling kunne godt være første indikation på, at det igen er ved at være hverdag for Socialdemokratiet.

Nedgangen hos Socialdemokraterne fastholder det relativt tætte løb mellem blokkene, hvor de røde har et beskedent flertal på 51,3 procent mod de blås 48,7 procent.

Konservativ fremgang

Blå bloks styrke skal især tilskrives Det Konservative Folkeparti, der til trods for Khader-sagen atter går frem. Denne gang med 1,3 procentpoint til 16,5 procent.

Dermed konsoliderer Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti deres position som det største parti i blå blok.

Til sammenligning formår Venstre fortsat ikke at komme rigtigt op af sølet. Med en minimal nedgang på 0,1 procentpoint rammer partiet 12,6 procent af stemmerne og dermed nogenlunde det niveau, partiet har ligget på i hele 2021.

Lyn-analyse

Det her er endnu en måling, som illustrerer, hvor voldsomme vælgervandinger der har været i blå blok siden valget.

Hvis det bliver valgresultatet, kommer det til grundlæggende at ændre magtforholdene i det borgerlige Danmark.

Det er desuden værd at bemærke, at det er den første Megafon-måling siden Khader-sagen, som altså ikke ser ud til at have skadet opbakningen til Det Konservative Folkeparti.

Også i dette tilfælde er forskellen på de to partier større hos Megafon, end den er i det vægtede gennemsnit hos Berlingske, hvor de står til henholdsvis 13,5 procent og 14.2 procent i Venstres favør.

Megafons målinger er foretaget i perioden fra 23. august til 26. august. I alt 1.007 respondenter i alderen 18+ har medvirket i undersøgelsen. Den statistiske usikkerhed i målingen er på +/- 3 procentpoint.