Politik

Hidtil ukendt lydfil giver Messerschmidt nyt håb

En optagelse fra et sommergruppemøde i 2015 bliver nu brugt i et internt opgør i Dansk Folkeparti, siger TV 2s politiske redaktør.

Morten Messerschmidt lignede en færdig mand i dansk politik, da han tidligere på måneden blev idømt seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og misbrug af EU-midler.

Men nu knap to uger senere puster en hidtil ukendt lydfil pludselig nyt liv i Dansk Folkepartis næstformand.

Lydfilen, som bliver omtalt i fredagens udgave af Berlingske, og som TV 2 også er i besiddelse af, stammer fra det sommergruppemøde i Dansk Folkeparti fra 2015, der er helt centralt i sagen.

Den er optaget på tredjedagen af en tidligere medarbejder, og på lydfilen, der varer ti minutter, er det primært Morten Messerschmidt, der taler.

Som daværende formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet fortæller han indledningsvist om sit eget og de øvrige parlamentarikeres arbejde og siger så i en indskudt sætning:

- Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti (Meld, red.).

- Et ret afgørende bevis

I Lyngby Byret blev Messerschmidt dømt, fordi retten ikke fandt det bevist, at der i forbindelse med sommergruppemødet i 2015 i Skagen var blevet afholdt den EU-konference, som Messerschmidt gennem det europæiske parti Meld havde skaffet knap 100.000 kroner til i EU-midler.

Men det bør dette lydklip ændre på – i hvert fald hvis man spørger hovedpersonen selv, der har anket sagen til landsretten.

- Det er glædeligt (at lydfilen er kommet frem, red.) og utrolig centralt i forhold til at få belyst, hvad det egentlig er, der er hændt i Skagen. Jeg mener, at det er et ret afgørende bevis, som selvfølgelig trækker i min retning i forhold til, hvad der retsligt skal ske herfra, siger Morten Messerschmidt.

Modsiger vidneudsagn

Lydfilen er opsigtsvækkende, fordi citatet derfra står i kontrast til, hvad en række både tidligere og nuværende medlemmer af Dansk Folkeparti sagde i retten tidligere i august.

At der har været en EU-dag, mener jeg nu, må være bevist

Morten Messerschmidt (DF)

Her afviste otte ud af ni, at der var blevet afholdt en EU-konference i forbindelse med sommergruppemødet i 2015. Heriblandt den formelle arrangør af sommergruppemødet, gruppeformand Peter Skaarup. På den nye lydfil optræder han som dirigent og må derfor have været til stede, da Messerschmidt omtalte EU-seminaret.

- Jeg havde ikke en Meld-konference på tapetet de tre dage. Det havde jeg ikke, fortalte han i byretten under vidneansvar.

I den efterfølgende dom understregede dommerne, at de havde lagt ”særlig vægt” på netop det udsagn.

Ordknap ledelse

I dag ønsker Peter Skaarup ikke at forholde sig til de nye oplysninger og ej heller, om han kan huske Messerschmidts ord om EU-seminaret. Så længe sagen fortsat kører, vil han ikke kommentere den andre steder end i retten, fastslår Peter Skaarup.

- Men jeg synes selvfølgelig, at det er godt, hvis der kommer oplysninger frem, der kan føre til et andet resultat i Landsretten, siger han.

Samme melding lyder fra partiformand Kristian Thulesen Dahl. I retten ville han ikke forholde sig til, om der havde været en egentlig EU-konference i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Skagen, men til gengæld fastslog han, at der ikke havde været et særskilt EU-arrangement.

Han afviser over for TV 2, at indholdet af lydfilen skulle stå i kontrast til hans vidneudsagn.

- Jeg har det rigtig godt med det udsagn, jeg gav, og jeg er klar til at vidne igen. Hvis det her afføder nogle uddybende spørgsmål, er det helt, som det skal være i et retssamfund. Jeg synes, det er godt, at den her sag er anket, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lyn-analyse

Helt grundlæggende kan man betragte det her som endnu en kævle, der bliver smidt på det bål, der i forvejen brænder lystigt internt i Dansk Folkeparti.

Der er en del i Dansk Folkeparti, som har en opfattelse af, at Kristian Thulesen Dahl og især gruppeformand Peter Skaarup kastede Morten Messerschmidt under bussen inde i byretten i Lyngby. 

Denne lydfil giver bare yderligere næring til dem, der mener, at retssagen mod Messerschmidt er blevet brugt i et internt spil i Dansk Folkeparti, hvor nogen ikke har ønsket Messerschmidt det bedste, og andre ikke har ønsket den nuværende ledelse det bedste.

Undersøgt af bagmandspolitiet

Sagen mod Morten Messerschmidt kom for retten, efter at først EU’s antisvindelenhed Olaf og siden det danske bagmandspoliti (SØIK) havde efterforsket sagen.

Både i forbindelse med afhøringerne dér og i retten i Lyngby har Morten Messerschmidt indrømmet, at Meld’s EU-konference og Dansk Folkepartis sommergruppemøde flød sammen, og at der måske ikke havde været en klump med EU-stof, men at emnerne var blevet diskuteret drypvis og måske på forskellige dage.

Alligevel mener han i dag, at der er overensstemmelse mellem det, han sagde i retten og under afhøringerne, og det, der nu er kommet frem på lydfilen:

- Jeg har hele vejen igennem forsøgt at beskrive, at EU fyldte alle tre dage (som sommergruppemødet varede, red.), men at der var et større tema, som blev gennemgået om tirsdagen, siger Morten Messerschmidt.

Men du har også givet udtryk for, at det var et noget rodet forløb, hvor der ikke var en klar opdeling med EU-stof?

- Det er klart, at hvis man sammenligner med sommergruppemødet året forinden, så havde arrangementet fået en anden karakter, fordi der havde været et folketingsvalg, som gjorde, at gruppen var blevet næsten fordoblet.

- Men at der har været en EU-dag – et EU-seminar, som jeg siger på lydfilen – mener jeg nu, må være bevist, siger Morten Messerschmidt.

Retssag kan ikke gå om

De nye oplysninger er dog ikke nok til, at sagen kan gå om. Det fastslår Nicolaj Sivan Holst, ph.d. og lektor i strafferet ved Aarhus Universitet.

Han ønsker ikke at forholde sig til den konkrete sag, men siger generelt, at en retssag kun går om, hvis der er tale om oplysninger, der peger på, at der er begået deciderede fejl i den første sag.

- Men det (lydfilen, red.) er en bevislighed, der kan indgå i den videre behandling i landsretten, siger Nicolaj Sivan Holst.

Ny advokat og vidner

At den bliver det, synes efter Messerschmidts reaktion overvejende sandsynligt.

Han har efter dommen i byretten valgt at udskifte sin hidtidige advokat, Peter Trudsø, med Peter Schradieck, der er partner hos advokatfirmaet Plesner. Og efter fredagens nye oplysninger varsler han, at de vil gå væsentlig mere offensivt til værks i Landsretten.

I byretten valgte Messerschmidt og hans forsvarer ikke at indkalde vidner, men det planlægger de nu.

Betyder det, at du regner med at finde medlemmer af Dansk Folkeparti, der kan bekræfte, at der var en EU-konference?

­- Dem har jeg allerede fundet, fastslår Morten Messerschmidt uden dog at ville sige, hvem eller hvor mange det drejer sig om.