Politik

Heunicke talte om ”kæmpe” patientpukkel forud for indgreb – men ”væsentlig” del skyldes corona, viser rapport

​Støttepartierne Enhedslisten og SF beskylder regeringen for "spin" og for at have ”sminket” sit indgreb i sygeplejerskekonflikten.

En ”ganske dramatisk situation” med en ”kæmpe” patientpukkel på næsten to år.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var ikke i tvivl.

Tiden var kommet til et indgreb, for nu kunne sundhedsvæsnet ikke holde til mere strejke. Det fortalte han på et pressemøde onsdag, hvor regeringen annoncerede sit indgreb i sygeplejerskekonflikten.

Det er ekstremt uordentligt

Mai Villadsen, Enhedslisten

Regeringens hovedargument for indgrebet var en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, der ifølge Magnus Heunicke tegnede et dystert billede af sygeplejerskestrejkens konsekvenser for sundhedsvæsnet.

Men nu viser en gennemgang, TV 2 har foretaget af rapporten, at de langsigtede konsekvenser for sundhedsvæsnet langt fra kun bunder i sygeplejerskestrejken. Coronapandemien spiller også en rolle.

- Flere regioner, særligt Region Sjælland og Region Hovedstaden, var før strejken stadig i gang med at afvikle efterslæbet efter covid-19-epidemien, og der er derfor stadig patienter, som på grund af epidemien endnu ikke er blevet behandlet, skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten og fortsætter:

- Dette er også en væsentlig faktor i opgørelsen af de langsigtede konsekvenser af strejken.

Støttepartier: Det lugter af spin

Ifølge Enhedslisten, der stemmer imod regeringens indgreb i konflikten, ”lugter” Magnus Heunickes udlægning af rapporten af ”grimt spin”.

- Jeg synes, det er ekstremt uordentligt, at regeringen forsøger at sminke sit eget indgreb i konflikten, siger Mai Villadsen til TV 2.

SF’s gruppeformand, Jacob Mark, stemmer i.

- Det er en urimelig måde, regeringen opfører sig på, når den prøver at lægge pres på sygeplejerskerne og sige, at det er deres skyld, sundhedsvæsnet er presset, siger han.

Nævnte ikke corona

Det er i rapporten med titlen ”Sundhedsstyrelsens aktuelle vurdering af konsekvenser af sygeplejerskestrejken”, at Sundhedsstyrelsen vurderer, ”at efterslæbet, hvis strejken sluttede nu, vil kunne være afviklet om op mod to år”.

Regeringen brugte onsdag rapporten som argument for at få afsluttet konflikten. Og Magnus Heunicke henviste flere gange til den, da han gik på TV 2 News onsdag klokken 13 og opfordrede konfliktparterne til at finde en løsning på en ”ganske dramatisk situation”.

Sundhedsministeren omtalte den også flere gange, da han fortalte om patientpuklen på op mod to år ved pressemødet onsdag aften, hvor han kaldte situationen ”alvorlig” og begrundede regeringens indgreb i konflikten:

- Situationen i sundhedsvæsnet er nu forværret, og konsekvenserne tager hastigt til. Derfor er vurderingen, at sundhedsvæsenet ikke kan holde til, at vi bare lader stå til, sagde Magnus Heunicke.

Coronapuklen kom vi godt i gang med at få afhøvlet

Magnus Heunicke, sundhedsminister

Han forklarede også, at det er hans pligt som sundhedsminister at lægge det åbent frem, så alle kan se konsekvenserne af strejken.

Men Magnus Heunicke kom hverken i interviewet med TV 2 eller i sit indlæg på pressemødet ind på, at covid-19 spillede ”en væsentlig faktor i opgørelsen af de langsigtede konsekvenser af strejken”, som der ellers står i rapporten fra Sundhedsstyrelsen.

Afviste pumpede tal

Da en journalist på pressemødet onsdag aften spurgte Magnus Heunicke, om tallene var "pumpede", afviste han, at det var tilfældet.

Men efter flere forsøg fra journalisten på at få ministeren til at svare klart på, om tallene både dækker strejken og coronavirus, sagde han:

- Coronapuklen kom vi godt i gang med at få afhøvlet, og vi nåede meget længere, end vi havde håbet på. Men der er stadigvæk noget coronapukkel i visse regioner, og så har vi den her pukkel oveni.

Herefter henviste sundhedsministeren også til Sundhedsstyrelsen for en mere detaljeret forklaring, og derfor har TV 2 torsdag kontaktet netop dem.

Sundhedsstyrelsen: Covid-19 har betydning for efterslæbet

Det har dog ikke været muligt at få et interview med styrelsen, men presseafdelingen skriver i en mail til TV 2, at efterslæbet fra sygeplejerskestrejken vurderes at kunne afvikles på op mod ét til halvandet år, hvis sygehusene kan komme op på et aktivitetsniveau, der er fem procent højere end normalt.

Men blandt andet på grund af efterdønningerne af covid-19, kan man først begynde at høvle af puklen fra omkring nytår. Det er grunden til, at Sundhedsstyrelsen når frem til, at det vil tage op mod to år.

- Estimatet er ikke som sådan påvirket af covid-19, men hvor lang tid det vil tage at afvikle aktivitetsefterslæbet efter strejken, vil blive påvirket af covid-19, lyder styrelsens forklaring.

TV 2 har spurgt Magnus Heunicke, hvorfor han talte om den toårige patientpukkel uden selv at komme ind på, at den langt fra kun kan forklares med sygeplejerskestrejken.

I et skriftligt citat svarer han ikke på spørgsmålet, men skriver blandt andet:

- Som det også står i Sundhedsstyrelsens rapport, så er det klart, at efterslæbet efter covid-19-epidemien kan få betydning for, hvor hurtigt vi kan komme i gang med at afvikle den pukkel, der er oparbejdet under strejken. Det har således også indgået i vurderingen af, at det kan tage op mod to år at afvikle puklen. Det har været lagt helt åbent frem i Sundhedsstyrelsens notat.