Heunicke vil have løsning på sygeplejerskestrejke: - Situationen er ganske dramatisk
Parterne har nærmest opgivet at finde en løsning, men sundhedsministeren afviser at kommentere muligheden for et regeringsindgreb.
Konsekvenserne af sygeplejerskestrejken begynder nu for alvor at kunne mærkes i sundhedsvæsnet, der for øjeblikket kun kører for halv kraft.
Det får nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sende en kraftig appel til parterne om at finde en løsning.
- Fra uge til uge forværres situationen ganske dramatisk. Vi kan ikke køre med halv kraft. For hver uge forlænger vi puklen med ti uger, siger Magnus Heunicke til TV 2.
- Vi skal have fundet en løsning, for vores sundhedsvæsen er i en uholdbar situation og kan ikke holde til det her særligt meget længere, tilføjer han.
Pukkel på op mod to år
Udmeldingen fra Magnus Heunicke kommer samme dag, som Sundhedsstyrelsen har udgivet en statusrapport over strejkens konsekvenser for sundhedsvæsnet.
Her skriver Sundhedsstyrelsen, at strejken, der har varet i knap ti uger siden 19. juni, kan mærkes.
Det nuværende behandlingsefterslæb for planlagte operationer vurderes at udgøre cirka 35.500 udskudte operationer, og antallet forventes "at stige væsentligt i de kommende uger".
- Baseret på den aktuelle viden vurderer Sundhedsstyrelsen, at efterslæbet, hvis strejken sluttede nu, vil kunne være afviklet om op mod to år, skriver styrelsen og understreger samtidig, at den vurdering er forbundet med usikkerhed.
Strejken betyder endnu ikke, at strejken har konsekvenser for behandlingen af personer med akut eller livstruende sygdom.
- Sundhedsstyrelsen vurderer dog, at patienter, som venter stadigt længere på at blive udredt og behandlet, kan opleve forværring af symptomer og sygdom, vurderer styrelsen.
Indgreb på vej?
Opfordringen fra Magnus Heunicke kommer efter en sommer, hvor det ikke er lykkedes for parterne – regionerne og sygeplejerskerne – at blive enige om en ny overenskomst. Sygeplejerskerne kræver mere i løn, men regionerne siger, at de ikke har flere penge at give dem.
Situationen synes derfor at være fastlåst, og Magnus Heunickes "kraftige appel" til at finde en løsning kan derfor måske af nogle tolkes som opvarmning til et regeringsindgreb i konflikten.
Den diskussion vil sundhedsministeren dog ikke gå ind i.
- Jeg kommer ikke til at kommentere på de spekulationer om et indgreb. Vi har en dansk model og nogle parter, men mit ansvar er at passe på sundhedsvæsnet og lægge de her tal åbent frem. Der er patienter, vi skal passe på.
Men begge parter har jo kastet håndklædet i ringen og sagt, at de skal have hjælp udefra. Så hvad er det, der skal ske?
- Vi skal have fundet en løsning, for vores sundhedsvæsen er i en uholdbar situation, og det bliver værre for hver uge, der går.